«Juryen var slått i bakken av motet til å fortelle en historie med respekt»

Sara Johnsens manus til serien «22. juli» ble priset av den nordiske juryen o Göteborg.

«De tar imot de skadde. De trøster de etterlatte. De prøver å forstå. Dette er historien om de som var på jobb da terroren rammet Norge». 

Slik introduseres TV-serien «22. juli», som går på NRK tv nå. 

Nå har manusforfatter Sara Johnsen vunnet Nordisk Film & TV Fonds pris for beste manus til TV-serie. Dette ble kjent på Gøteborg Filmfestival onsdag kveld. 

Saken fortsetter under bildet

Sara Johnsen
Foto: Mimsy Møller

Les også portrettet med Helga Guren, som spiller lærer i serien (D+)

«Drama er et kraftig verktøy, som må brukes klokt. Særlig når man forteller historier inspirert av faktiske hendelser. Juryen var slått i bakken av motet til å fortelle en historie med respekt, samtidig som man når helt inn til kjernen av følelser», skriver juryen i sin uttalelse. 

Les også: – Serien vekker vonde minner for dem som overlevde 22. juli 

Sara Johnsen hadde sitt internasjonale gjennombrudd allerede med debutfilmen «Vinterkyss», som var Norges kandidat til Oscar og Nordisk Råds filmpris i 2005. Hennes andre film, «Upperdog», mottok flere Amanda-priser i 2010, og hennes tredje film, «Uskyld», kom i 2012. 

Fjernsynsserien «22. juli» har hun laget med ektemannen Pål Sletaune som regissør. 

Les også: «Serien advarerer oss om likegyldighetens konsekvenser», mente Dagsavisens kommentator 

Nordisk Film & TV Fond skal ifølge statuttene «promotere film og TV av høy kvalitet i de fire nordiske landene» blant annet ved å tilby finansiering, samt være sekretariat for Nordisk Råds filmpris. Det årlige budsjettet er på 100 millioner norske kroner. 

Denne prisens jury har bestått av den norske skuespilleren Jakob Oftebro, den svenske skuespilleren Moa Gammel, den polske produsenten og regissøren Dariusz Jablonski, og den norske journalisten Cecilie Asker.