Kultur

Han er «årets profet» 2018

Per-Thore Lier trodde det var en spøk da Dagsavisen ringte for å fortelle ham at han var blitt «årets profet».

Bilde 1 av 2

– Er dette en spøk? var det første svaret som kom fra Per-Thore Lier, da han ble informert om at han med bare tre feil, er kåret til «Årets profet» 2018. Spørsmålet om Socialdemokraterna beholder regjeringsmakten er ennå ikke avklart, og strykes fra lista på 30. Her ender dermed Lier på 26 poeng.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kjempegøy

– Jeg skal ærlig innrømme at det var kjempegøy og overraskende å bli årets profet. Jeg har sendt inn svar hvert år de siste ti-femten årene, og har aldri vært i nærheten, forteller han, og innrømmer at han er veldig dårlig i kategorien kultur.

– Der må jeg titte litt på internett. Jeg er på det nivået at jeg må sjekke opp hvilket land som vant Nordisk råds litteraturpris sist år, for så å velge en fra et annet land i år. Dette er 100 prosent gjetting.

– Men på kultur hadde du alle riktig.

– Ja, sier han kort og ler.

– Ja, nei, det her er bare flaks.

Se fasiten for 2018 her, artikkelen fortsetter under bildet.

###

Her er spørsmålene 2018: Blir du neste års profet?

Hjerte for Fredrikstad

– Sport var kategorien du klarte færrest spørsmål, med to feil: Du hadde ståltro på at håndballjentene ville ta EM-gull og at Per-Mathias Høgmo ville ta Fredrikstad tilbake i 1. divisjon?

– Håndballjentene har vært fantastisk flinke år etter år, så de hadde jeg veldig tro på. De spilte bra på hovedrunden, men tapet i den første kampen i innledningsrunden ble skjebnesvangert. Jeg har fortsatt stor tro på håndballjentene, og vil tippe på dem i år også, sier Lier.

Når det gjelder troen på Høgmo og Fredrikstad, skyldes svaret et brennende hjerte for Østfold-laget.

– Faren min var fra Mysen og han vokste opp på en tid da Fredrikstad var det store fotballaget. Dette har også preget meg og gjort at jeg har fått en forkjærlighet for gutta fra «Plankebyen». Der svarte jeg nok mer med hjertet, enn hodet.

– Man må stemme med hjertet òg.

– Ja, det må man.

Les også: Nå kan du bli årets profet 2019

– Ren flaks

Det tredje svaret han gjettet feil på, var om Norges Bank ville øke styringsrenten. Her tippet han nei.

– Det stusser jeg over nå. Norges Bank hadde i lang tid lagt til grunn i sine prognoser at renten skulle heves i 2018. Hvorfor jeg ikke trodde det da, for et år siden, stusser jeg over nå, sier han.

– Men jeg må si det at det er veldig fint for meg, at spørsmålskategoriene er innenriks, utenriks og sport, som er kategorier jeg er interessert i. Hadde det vært naturvitenskap, teknikk og gresk mytologi, hadde jeg ikke hatt snøring. Så her er jeg heldig. Jeg er i det hele veldig fornøyd med Dagsavisens valg av spørsmålskategorier. Men det er ren flaks at jeg fikk dette resultatet. Det må jeg poengtere.

Intern «årets profet»

Det er lenge siden han flytta fra Tønsberg. I dag bor 60-åringen i Oslo, nærmere bestemt Skogen, like ved Holmenkollbanen, sammen med kona, Lene Grændsen. Han flytta til hovedstaden som 25-åring, etter studiene ved Hedmarks distriktshøgskole (HDH) på Rena og Norges Handelshøyskole i Bergen, og jobber i dag som revisor i revisjon- og rådgivningsselskapet Deloitte AS. Det har han gjort i 32 år.

Men den tidligere studiegjengen fra Rena på elleve stykk har han fortsatt god kontakt med. I fjor var det dessuten første gang at Lier tok initiativ til å arrangere en egen «årets profet»-konkurranse internt dem imellom.

– Alle sendte inn sine svar til meg, men dessverre sendte ikke alle til Dagsavisen. Det har vært en suksess, og er noe vi skal fortsette med i årene som kommer.

Lier har dog merket seg at en av hans studievenner hadde like stor poengscore som ham selv, nemlig Jørn Aass som er journalist i Dagens Næringsliv.

– Da må han ikke ha rukket å sende inn svaret sitt. Men nå har jeg sendt rundt ny runde med «årets profet» til alle kompisene mine, og skal sikre at de alle får sendt inn sine svar innen 10. januar i år.

– Hvilke spørsmål tror du selv vil prege det kommende året?

– Det er vanskelig å spå om framtida, og vi lever i en urolig tid. Det er bare å håpe at kloke og forstandige krefter rundt om i verden klarer å holde Trump og andre ustabile statsledere i tømmene, så verden blir så god som mulig for så mange som mulig i årene som kommer, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen