Film

Ellis eventyrlige år

Først blir hun ulv i Nordens første varulvfilm. Så spiller hun student fylt av terrorangst, før hun runder av i rollen som en vaskeekte prinsesse. 2022 kan for bli Elli R. Müller Osbornes år. Om bare folk får tatt den vaksinen.

– Herregud, tenk det har gått to år! Jeg gleder meg enormt til at alle skal få se alt jeg har jobba med i 2020–21. Nå må folk bare få tatt den der vaksinen, så vi får færre restriksjoner og kan åpne kinoene for flere, sier Elli R. Müller Osborne til Dagsavisen.

18. februar er det, om koronarestriksjonene da tillater det, endelig premiere på filmen «Vikingulven», med Osborne i hovedrollen som tenåringen Thale. Filmtraileren ser du nederst i denne saken.

Varulvdrøm

Filmen er regissert av Stig Svendsen, med Sjur Vatne Brean, Arthur Hakalahti og Liv Mjönes i andre sentrale roller.

– Thale har nettopp flytta til den fiktive bygda Nybo. Hun er ei vanlig, ganske tøff jente, som har opplevd litt av hvert før hun kom tid. Likevel er hun så klart ikke forberedt på det som skjer med henne, sier skuespilleren.

Hvem vil vel ikke spille varulv?

—  Elli R. Müller Osborne, skuespiller

Akkurat det kan ingen holde mot henne. «Vikingulven» er Nordens første varulvfilm. I en ordentlig ekkel scene blir Elli, alias Thale, forandret til en ufyselig ulv. Om bord på en buss, intet mindre.

Elli Müller Osborne i «Vikingulven».

– Hvem vil vel ikke spille varulv? Jeg ble skikkelig gira fra første gangen jeg hørte om prosjektet. Det er så annerledes fra alt jeg har gjort før. . Jeg hadde en Twilight-periode i barndommen, der jeg var interessert i vampyrer og varulver og alt sånt. Klart det er en barndomsdrøm som være med i en sjangerfilm som «Vikingulven». Selv om det var vanskelig. Særlig det fysiske – hvordan føles det egentlig at det vokser fram klør, pels og skarpe tenner? sier Osborne.

Tunge roller

Hun fyller 21 år i februar, men har allerede en imponerende rekke sentrale roller i film og TV på CV-en.

I Erik Poppes «Utøya 22. juli» debuterer hun som skuespiller som lillesøster til filmens hovedrolle, spilt av Andrea Berntzen. Søstrene krangler rett før terroristen ankommer øya, og storesøster leter febrilsk etter lillesøster idet terroren pågår. I Viaplay-serien «Furia», som også handler om høyreekstrem terror, er hun også lillesøster av hovedpersonen Ragna, spilt av Ine Marie Wilmann.

Elli Müller Osborne

I Martin Lunds «Psychobitch» har Elli R. Müller Osborne hovedrollen som trøblete, egentlig fryktelig ensomme Frida, som blir venn med klassens mest populære gutt. Og i Maria Sødahls «Håp» er hun datteren til Anja, spilt av Andrea Bræin Hovig, som like før jul oppdager at hun har alvorlig, potensielt livstruende kreft.

Frykt

– En blodtørstig ulv. Voldelig terror. Utenforskap. Å miste noen man er glad i. Alle rollene dine handler om tingene vi mennesker frykter aller mest?

– Hm. Ja. De gjør vel det. Jeg har ikke akkurat tenkt på det sånn, men jo, det har vært mye drama. Jeg har vært sjukt heldig som allerede har fått jobbe med så mange utrolig dyktige folk. I serien «Ida tar ansvar», som kommer på Viaplay snart, spiller jeg også en engstelig pike. Så det stemmer at det har vært en del tung tematikk, sier Osborne.

Om man ser seg selv fra utsiden når man har angst, så er det også ganske komisk

—  Elli R. Müller Osborne, skuespiller

Humor

«Ida tar ansvar» er basert på en roman av Kjersti Halvorsen og regisseres av Rikke Gregersen. Ida er redd for mye. Særlig har hun angst for terror, noe hun mistenker at en av medstudentene på Blindern kanskje kan komme til å utføre.

Jeg kan slitt med angst selv, i tenårene.

—  Elli R. Müller Osborne, skuespiller

– Jeg kan slitt med angst selv, i tenårene. Den var mer generell, ikke trigga av terror, slik det er for Ida. Men jeg kan kjenne meg igjen i engstelsen, og redselen for det ukjente. Det er naturlig. Samtidig er det sånn at om man ser seg selv fra utsiden når man har angst, så er det også ganske komisk. Det jeg liker med «Ida tar ansvar», er at det er så mye komikk. Noen situasjoner er skumle, kanskje også litt ekle, men komikken ligger over hele tida, uten at det alvorlige tas mindre på alvor, sier Osborne.

Prinsesse

Hennes tredje sentrale rolle i 2022, er i Netflix-filmen «Royalteen: Arvingene». Regissørene der er Per-Olav Sørensen og Emilie Beck, basert på en bokserie av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug.

Elli Müller Osborne

– Der handler det ikke så mye om å være redd, men desto mer om makt. Jeg spiller prinsesse Margrethe. Kjempegøy! Bare det å liksom være en prinsesse, det er jo bokstavelig talt eventyrlig. Jeg hadde så klart en prinsessefase i barndommen, slik jeg også hadde en piratfase, en cowboyfase, en vampyrfase, alle mulige faser.

Følelseslager

Det kommer godt med nå. Som alt annet.

– Jeg bruker mye av det som skjer i livet mitt som skuespiller. Lagrer tingene i kroppen, og henter dem fram ved behov. Noe flaut, noe gøy, noe helt horribelt – jeg kan forestille meg de verste ting, for å få fram store følelser. Engstelse, redsel, tristhet. Samlingen blir bare større parallelt med at livserfaringen min vokser, sier 21-åringen.

Teater?

Hun blir ikke arbeidsledig framover heller, selv om «Vikingulven», «Ida tar ansvar» og «Royalteen: Arvingen» alle er ferdig innspilt.

– Jeg skal gjøre en kortfilm nå på nyåret, og et par prosjekt jeg ikke har lov å snakke så mye om ennå. Jeg tenker litt på teater, men det virker veldig utfordrende for en som aldri har gjort det før. Men jeg må jo prøve. Jeg så stemoren min, Petronella Barker, på scenen en gang, og det er noe av det aller vakreste jeg noen gang har sett, sier Elli R. Müller Osborne.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Her er vårens norske filmer:

Dette er de sju andre norske filmene som har premiere denne våren. Tre, inkludert Vikingulven, skulle vært å se i fjor – men nå er de klare. Blant annet har «Kampen om Narvik» fått ny premieredato 18. mars.


«Full dekning» – premiere 25. februar

Regissør er Arild Andresen for et manus av Lars Gudmestad. Produsent er Ruben Thorkildsen for Storm Films.

På rollelisten Agnes Kittelsen, Nicolai Cleve Broch, Thorbjørn Harr, Sara Khorami, Jan Gunnar Røise, Ellen Birgitte Winther, Kyrre Hellum.

Om handlingen: En dramakomedie om hvite løgner, mørke hemmeligheter og oransje vin. En vennegjeng med partnere møtes til sin årlige viltmiddag, men akkurat denne kvelden skal utvikle seg i en retning ingen av dem hadde sett for seg, og ingen vil glemme.

«De Fredløse» – premiere 4. mars

Regissør og manusforfatter er Henrik M. Dahlsbakken, som også produserer for sitt selskap FilmBros.

På rollelisten står Åsmund Høeg, Filip Berg, Benjamin Helstad, Lia Boysen, Ingvild Holthe Bygdnes, Ingar Helge Gimle, Cecilie Mosli, Samuel Fröler, Oskar Lundevold.

Om handlingen: Et krim/drama løst basert på en spektakulær, norsk kriminalsak fra mellomkrigstiden, som også var utgangspunkt for Tancred Ibsens «To mistenkelige personer», forbudt av Høyesterett i 1950. Den unge Johannes er en stille og introvert gutt som har mistet retningen i livet. Han strever med å finne tilhørighet i et Norge anno 1920. En dag møter han den karismatiske svensken Mikael som tar ham med på en reise gjennom vakker, norsk natur krydret med stadig grovere kriminelle handlinger.

«Trond Giske – Makta rår» – premiere 11. mars

Regissør er Håvard Bustnes, som også har skrevet manus. Produsenter er Håvard Bustnes, Ingrid Galadriel Aune Falch og Christian Aune Falch for UpNorth Film.

Å se i filmen er Anja Sletteland, Arild Pedersen, Audun Otterstad, Gunnar Mathisen, Haddy Njie, Hege Ulstein, Ingalill Olsen, Ingvild Vaggen Malvik, Jorodd Asphjell, Jorunn Giske, Kjetil Bragli Alstadheim, Marie Melgård, Olav Huseby, Siv Sandvik, Snorre Valen, Tone Sofie Aglen, Tonje Agate Bakke, Trond Giske, Vibeke Stjern, Aage G. Sivertsen.

Om handlingen: Dokumentaren lover et unikt innblikk Norges mest omtalte #metoo-sak. Det er en film om hvordan makt gjør blind, og hvor lett det er for makthavere å bevare konsensus gjennom fortielser og taushet.

«Kampen om Narvik» – premiere 18 .mars

Regissør er Erik Skjoldbjærg til et manus av Christopher Grøndahl og produsert av Aage Aaberge og Live Bonnevie for Nordisk Film.

Skulle vært julens norske storfilm, men fikk premieren utsatt.

På rollelisten finner man Carl Martin Eggesbø, Kristine Hartgen, Stig Henrik Hoff, Henrik Mestad, Kari Bremnes og Billy Campbell.

Om handlingen heter det: Verdens øyne er rettet mot Narvik som skiper ut jernmalmen Hitler er avhengig av for å holde det tyske krigsmaskineriet i gang. Natt til 9. april går de første tyske soldatene i land, men norske tropper tar opp kampen. Korporal Gunnar Tofte får sin ilddåp mot de tyske alpejegerne i fjellene, mens kona Ingrid Tofte må jobbe som tolk i tyskernes nye hovedkvarter. Fra skyttergraven er det enkelt å vite hvem som er venn og hvem som er fiende. Fra den sivile siden er bildet mer komplisert.

«Alle hater Johan» – ny premieredato 25. mars

Regissør er Hallvar Witzø, mens Erlend Loe har skrevet manus. Produsent er Elisabeth Kvithyll for Nordisk Film Production.

På rollelisten står Pål Sverre Hagen, Ingrid Bolsø Berdal, John Brungot, Ine Jansen, Ingunn Øyen, Paul-Ottar Haga, Trond-Ove Skrødal, Hermann Sabado.

Om handlingen: En komedie om Johan Grandes lange og eventyrlige liv, og hans evige kamp for den store kjærligheten. Sprengbasen Johan Grande er en einstøing som bor på det lille stedet Titran, ytterst i det forblåste trønderske havgapet. Ei bygd hvor Grande-familien aldri har fått innpass. Familiegården deler han med villhesten Ella og en masse dynamitt. For Johan er glad i Ella og store eksplosjoner, men ikke veldig mye annet. Bortsett fra nabojenta Solvor, da. Hans livs store kjærlighet. Som han ved et uhell kom til å sprenge litt i stykker i ungdomstida.

«Alt for Norge» – premiere 25. mars

Regissørene Jo Vemund Svendsen og Daniel Høglund brukte unike personlige opptak og store mengder helt nytt videoarkiv for å skildre de kaller «et norsk folkeeventyr». Produsenter er Tom Marius Kittilsen, Knut Inge Solbu og Rannveig Huuse For Fenomen Film.

I filmen ser man Egil «Drillo» Olsen, Kjetil Rekdal, Rune Bratseth, Øyvind Leonhardsen, Stig Inge Bjørnebye, Frode Grodås, Erik Thorstvedt, Lars Bohinen, Jostein Flo, Jan Åge Fjørtoft, Tore André Flo og Sigrun Vedelden.

Om handlingen: Hele Norge holdt pusten da Kjetil Rekdal la ballen på straffemerket i Marseille en sen sommerkveld i 1998. «Det viktigste sparket på en fotball i Norges Fotballforbunds historie …», messet kommentator Arne Scheie gjennom TV-en og ut til en hel nasjon. Filmen er en reise gjennom hele 90-tallet da «Drillos» ble symboler på et land i stor endring.

«Lange Flate Ballær 3» – premiere 1. april

Regissør Harald Zwart vender tilbake med tredje komedie ut i filmserien, med manus av Pål Sparre-Enger. Produsent er Veslemøy Ruud Zwart for Zwart Arbeid.

På rollelisten til komedien står Petter Jørgensen, Kai Helge Hansen, Anders Fast Fjell, Jan Edgar Fjell, Eirik Tobiassen, Frode Lie, Kari Reinertsen, Stine Bernitz, Stella Zwart, Atle Jensen, Henrik Morken Nilsen, Samantha Fox, Hellbillies, Ulrikke Brandstorp, Harald Rønneberg, Stian «Staysman» Torbjørnsen, Tor Eckhoff.

Om handlingen: «Du staver ikke kjærlighet uten ærlighet»! Kais visdomsord får mening når Laila kaster Petter på dør etter 14 års forlovelse. Petter innser han må rydde opp i gamle ekteskap eller miste Laila for alltid, Han må til Litauen, finne vigselsattesten og dernest få skilsmissepapirer underskrevet. Kællane blir med for å handle kvota. Men en sint svoger skal kreve en gjentjeneste. Skal Petter få underskriften han ber om må 12.000 liter sprit til Norge i en trailer – og ingen bør forsyne seg av lasset.Mer fra Dagsavisen