Film

Borat og «The Crown» hedret under Golden Globe

«Nomadland», den nye Borat-filmen og TV-serien «The Crown» fikk noen av de gjeveste prisene under Golden Globe-tildelingen.

Prisen for beste dramafilm gikk til «Nomadland», og regissør Chloé Zhao ble kåret til beste filmregissør.

Zhao er den andre kvinnen noensinne som har fått denne regissørprisen.

– Nomadland er for meg i bunn og grunn en pilegrimsreise gjennom sorg og helbredelse, sa Zhao om filmen, som foregår vest i USA og er beskrevet som en roadmovie.

Sacha Baron Cohens satire «Borat Subsequent Moviefilm» fikk prisen for beste filmkomedie, mens Netflix-serien «The Crown» ble kåret til beste drama-TV-serie.

Cohen selv fikk prisen for beste mannlige skuespiller i en filmkomedie.

Seremoni på nettet

De amerikanske film- og TV-prisene ble delt ut i en direktesendt seremoni på internett natt til mandag norsk tid.

Den danske filmen «Druk», på norsk «Et glass til», måtte se seg slått av amerikanske «Minari» i kategorien beste fremmedspråklige film.

«Minari» er en kritikerrost film som handler om en sørkoreansk innvandrerfamilie som flytter til en gård i Arkansas i USA på 1980-tallet. Store deler av filmen er på koreansk.

Den amerikanske filmen slo ut «Druk», fransk-guatemalanske «La Llorona», italienske «Med livet foran seg» og franske «Oss to».

Les Dagsavisens anmeldelse: «Et glass til»: Skål! (+)

Norsk psykiater

Mads Mikkelsen er blant skuespillerne i «Druk». I filmen tester tre lærerkolleger og Mikkelsens' rollefigur ut den norske psykiateren Finn Skårderuds påståtte tese om at mennesket er født med en halv promille for lite i blodet. Skårderud har påpekt at han aldri egentlig har fremmet en slik teori, men han har likevel skrytt av filmen.

«Druk» er regissert av Thomas Vinterberg og solgte 800.000 kinobilletter i Danmark. Det var tredje gang en film av Vinterberg nomineres til Golden Globe.

Les også denne anmeldelsen: «Ma Rainey’s Black Bottom»: Kan «Black Panther»-stjernen vinne Oscar? (+)

Følelsesladd tale

Chadwick Boseman, som døde av kreft for få måneder siden, fikk prisen for beste dramaskuespiller for sin rolle i «Ma Rainey's Black Bottom». 43-åringens etterlatte kone holdt en følelsesladd takketale.

Rosamund Pike ble kåret til beste kvinnelige skuespiller for sin innsats i Netflix-thrilleren «I Care A Lot».

– Jeg måtte svømme opp fra en synkende bil. Jeg tror jeg fortsatt ville ha gjort det, fremfor å være i samme rom som Rudy Giuliani, sa Pike da hun takket for prisen.

Uttalelsen var en henvisning til Maria Bakalovas møte med Donald Trumps daværende advokat i Borat-filmen.

78. gang

I den tidlige delen av utdelingen ble Pixars «Soul», som ble feilaktig uttalt «Sawl» av programleder Tracy Morgan – og som førte til humring blant deltakerne i videolinken – kåret til beste animasjonsfilm.

I fjernsynskategoriene dominerte «The Crown», med priser til Gillian Anderson, Emma Corrin og Josh O'Connor.

Jason Sudeikis vant prisen som beste fjernsynsskuespiller for sin innsats i Apple TV+-serien «Ted Lasso», mens «Schitt's Creek» ble hedret som beste fjernsynskomedie.

Film- og TV-prisen, som er basert på stemmer fra den utenlandske presselosjen i Hollywood, ble arrangert søndag for 78. gang.

Golden Globe regnes som en av de gjeveste filmprisene og gir ofte en pekepinn om hvilke filmer som kommer til å gjøre det bra på Oscar-gallaen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.