Film

Legger Oslo i ruiner

Et voldsomt jordskjelv rammer Oslo, i den neste katastrofefilmen fra skaperne av «Bølgen»-suksessen.

Et jordskjelv som rammer Oslo er neste film fra «Bølgen»-skaperne i Fantefilm. «Skjelvet» til 52 millioner kroner begynner innspilling neste høst.

At hovedstadens kjente landemerker som Postbygget og Oslo Plaza legges i grus, er noe av det som kan skje i neste film fra selskapet bak den norske suksessen «Bølgen».

Dagsavisens anmeldelse av «Bølgen»: Rasende og god katastrofefilm

Katastrofen

I går fikk «Skjelvet» nær 14 millioner kroner i støtte fra Norsk filminstitutt, noe som innebærer at en ny norsk katastrofefilm kan dukke opp på kino i løpet av et par års tid. Ideen til en jordskjelvkatastrofe i Oslo fikk Fantefilm da de leste om et skjelv som rystet hovedstaden og Østlandet i 1904. Rystelsene kunne kjennes helt til Polen.

– Vi var ikke klar over at dette hadde skjedd. Jordskjelv er noe som forekommer alle andre steder, og så viser det seg har skjedd i Oslo i nær fortid. Forskere mener også at dette kan skje igjen. Dette gir oss et spennende veldig bakteppe for en ny storslått, spennende og dramatisk katastrofefilm, sier produsent Martin Sundland i Fantefilm

Handlingen i «Skjelvet» foregår i vår tid, men mer enn det ønsker ikke filmprodusenten å røpe om den kommende dramatikken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Gjentar samarbeid

– Jeg har ikke lyst til å gå i detalj om casting og handling. Men jeg håper og tror at vi gjennom «Bølgen» viste at vi vinner på å bry oss mer om karakterene enn det som er tilfelle i en del amerikanske filmer, sier Sundland. «Bølgen» var fjorårets mest sette norske film, og historien om flomkatastrofen i Geiranger er nå solgt til 135 land. I likhet med «Bølgen» er manus til «Skjelvet» skrevet av Harald Rosenløw Eeg og John Kåre Raake, og spesialeffektene skal igjen skapes av selskapet Gimpville.

Kappløp om polhelt

Det siste året har en rekke film- og TV-skapere konkurrert om å komme først i mål med en ny historie om eventyreren Roald Amundsen. Tilskuddet på 15 millioner kroner fra NFI i går, antyder at filmskaper Espen Sandberg vant kappløpet. Regissøren bak «Kon-Tiki» og «Max Manus» skal lage kinofilm om Amundsens liv og person. Filmen skal Sandberg lage uten selskap av mangeårig samarbeidspartner Joachim Rønning. «Roald Amundsen» har et budsjett på 75 millioner kroner.

Les også: Reddet av «Bølgen» og barnefilm