Kultur

Danser seg inn i nytt hus

Guro Nagelhus Schia og hennes nasjonale dansekompani kan nå boltre seg i et nytt studio på 600 kvadratmeter. Men hun advarer om en alvorlig situasjon for landets dansere etter koronakrisen.

– Koronapandemien har vist at det går hardest ut mot dem som er sårbare fra før, sier Guro Nagelhus Schia til Dagsavisen.

– Situasjonen er alvorlig, forestillinger er kansellert og mange i bransjen står nå uten inntekter eller oppdrag. Jeg håper inderlig at vi ikke mister mange dyktige dansekunstnere under denne tida, sier Schia, som selv har stiftet og leder Nagelhus Schia Productions, ett av landets tre nasjonale dansekompanier med fast offentlig støtte.

De to andre er Carte Blanche og Nasjonalballetten. De frie kompaniene sliter gjerne med økonomien.

Les også: Siste dans for frie kompanier: – Vi er bekymret for framtida

Duettdans

Også Nagelhus Schia Productions ble stengt ned 12. mars, og forestillinger ble avlyst. De benyttet koronatida til å følge opp innspurten i arbeidet med å gjøre ferdig et helt nytt dansestudio på 600 kvadratmeter. Studio NSP ligger i Sandvika i Bærum, og det har tatt to år å renovere og klargjøre det.

– Det er jo en drøm som har gått i oppfyllelse, sier Schia, som selv «danset inn» det nye huset sammen med samboer og assisterende kunstneriske leder Vebjørn Sundby.

Guro Nagelhus Schia og Vebjørn Sundby danser ««Aleko», i forestillingen «DuEls» i Vigeland-museet. Foto: Nagelhus Schia Productio

Guro Nagelhus Schia og Vebjørn Sundby danser ««Aleko», i forestillingen «DuEls» i Vigeland-museet. Foto: Nagelhus Schia Productio

Under åpningen tirsdag framførte de «Aleko», av Damien Jalet og Sidi Larbi Cherkaoui. Den er hentet fra forestillingen «DuEls» i Vigeland-museet tidligere i år.

Både hun og Sundby har tidligere vært tilknyttet både Carte Blanche og Nasjonalballetten, i tillegg til at de har danset og samarbeidet med Sidi Larbi Cherkaouis kompani Eastman.

Les også: Dans på Vigeland-museet: Sjelden har en danseforestilling i Norge hatt vakrere omgivelser

Vil leie ut

Men i desember 2017 grunnla Guro Nagelhus Schia sitt eget dansekompani. Selve oppstarten kom høsten 2018.

– Vi har jo vært hjemløse og veldig nomadiske helt siden vi startet opp, sier Schia.

– Kapasiteten for gode og store lokaler for profesjonelle dansere er helt sprengt, og vi har leid litt rundt omkring. Administrasjonen har vi hatt på kjøkkenet hjemme, og på kafeer! Det er deilig at vi nå får et hjem for kompaniet vårt, der vi kan effektivisere driften og legge alt bedre til rette for danserne, sier Schia til Dagsavisen.

– Vi åpner også for utleie til andre og håper lokalene vil være til inspirasjon og glede for mange – vi vet hvor stor mangel det er på gode lokaler for dans og ønsker å bidra, og være til hjelp for resten av dansemiljøet også, sier hun.

Vinterens forestilling «DuEls» i Vigeland-museet fikk gode kritikker i pressen. Foto: Nagelhus Schia Production

Vinterens forestilling «DuEls» i Vigeland-museet fikk gode kritikker i pressen. Foto: Nagelhus Schia Production

Gode gulv

Mens det bare er Carte Blanche og Nasjonalballetten som har mulighet til å ansette dansere fast, må Schia og kompani fortsette med å hyre dansere fra prosjekt til prosjekt. Til gjengjeld får de flotte arbeidsforhold i Studio NSP.

– Vi har blant annet lagt dansegulv med svikt, slik at vi tar vare på kroppene til danserne våre. Dansere er blant kunstnernes mest sårbare og hardtarbeidende, og fortjener et godt rom å arbeide i, sier Schia.

Tre nye verk

Nå håper Schias kompani på at det nye dansestudioet kan bli et kraftsentrum for dans, både nasjonalt og for kulturlivet i Bærum. Her skal det produseres og vises forestillinger, her vil det foregå opplæring av unge dansere.

Dansekompaniets neste prosjekt er en forestilling med unge dansere i august, i tillegg til forestillingen «Triple Bill» i september. Den består av urpremierer på tre nye stykker, Melanie Lanes «Crushd», «White Noise» av Hege Haagenrud, mens Schia og Sundby står for det tredje stykket, kalt «960 sekunder».

– Det blir tre nye verk. Jeg gleder meg til det, og til annet som skal skapes i dette nye huset, sier Schia.

Mer fra Dagsavisen