Kultur

Da Kvaal møtte Bowie – nå som bok

Ny norsk bok samler sentrale David Bowie-intervjuer.

Hun var høygravid, han var gretten og fem timer forsinket. Resultatet ble et intervju som fortsatt diskuteres. Nå er møtet mellom NRKs Vera Kvaal og Tin Machines David Bowie kommet med i boka «David Bowie. Det siste intervjuet og andre samtaler», som utgis på Flamme Forlag 8. januar. Det er en norsk utgave av en amerikansk samling intervjuer som ble utgitt i 2016.

TV-intervjuet Vera Kvaal gjorde med David Bowie i 1990, er inkludert i den populære YouTube-samlingen «David Bowie gets annoyed» (nærmere tre millioner visninger). «I cannot believe you asked me that question» er ett av mange utrop David Bowie kommer med under det 13 minutter lange intervjuet med Kvaal.

Les Geir Rakvaags minneord om David Bowie

– Diskuteres på YouTube

– Det var ganske skrekkelig. Jeg var høygravi, og vi satt innelåst i en garderobe i fem timer og ventet på Bowie. Men det er morsomt at intervjuet fortsatt diskuteres på YouTube, og at det nå kommer med i en bok, sier Vera Kvaal, som fortsatt er kulturreporter i NRK.

Møtet med David Bowie fant sted under hans «Sound and Vision»-turné i april 1990. Da hadde rockestjernen nylig gitt ut sitt første album med det utskjelte bandprosjektet Tin Machine.

– Tin Machine-prosjektet hans hadde feilet, og plateselskapet hans hadde tvunget ham til å gi ett intervju for Skandinavia, forteller Vera Kvaal.

Saken fortsetter under bildet.

P2 Litteraturmesse 2008

NRK-reporter Vera Kvaal. Foto: Ole Kaland/NRK

– Kom veldig skeivt ut

– Vi var bak scenen i Munchen Olympiahalle, og hadde avtale om intervju mellom kl. 16 og 16.30. Vi ble låst inne i en garderobe og ventet. Først klokka 21 kom Bowie til intervjuet, mens 30.000 tyskere sto og ropte på ham ute i hallen, forteller Kvaal.

Les også: David Bowie død: Farvel Ziggy

– Han hadde ikke lyst til å være der, jeg var gravid i femte måned og hadde ventet i fem timer. Så det kom veldig skeivt ut, forteller Vera Kvaal.

– Men den som har klippen har kontrollen. Så vi klippet det slik at jeg kom ut som helten og han ble skurken, smiler Kvaal.

Til våren kommer David Bowies musikal «Lazarus» på Det Norske Teatrets hovedscene.

Les mer om det her: Bowie på norsk scene  (for deg som er abonnent)

Mer fra Dagsavisen