Bøker

Ny biografi: 22. juli fikk Jon Michelet til å skrive igjen, forteller familien

Han var langt nede på whisky og piller. Så samlet han seg og skrev sitt storverk. For Jon Michelet ble 22. juli-terroren en vekker, fremgår det i ny biografi.

– Kampen mot høyreekstremisme og nynazisme sto sentralt for Jon Michelet. Han var selv blitt drapstruet av nynazister en rekke ganger. 22. juli-terroren var et sjokk som vekket ham, sier Mimir Kristjánsson.

Denne uka kommer biografien hans «Jon Michelet: En folkets helt», om den populære forfatteren som døde av kreft i 2018, 73 år gammel. Her skriver Kristjánsson om hvordan 22. juli-terroren gjorde at Michelet kom i gang med sitt storverk: «En sjøens helt», romanserien om krigsseilerne, som solgte nærmere en million bøker og løftet fram de norske sjøfolkenes krigsinnsats.

Inn på Tinget

Selv mislyktes Jon Michelet i å komme inn på Stortinget for Rødt i 1989. Boka om hans liv kommer ut samme uke som Kristjánsson har hatt sin første uke på Stortinget, som representant for Rødt fra Stavanger.

Foto: Ole Berg Rusten / NTB

– Dette ble timingen fra helvete. Bokinnspurten var i valgkampen, og boklanseringen skjer i min første uke på Stortinget. Det har vært hektisk helt på grensen til det overkommelige, konstaterer Kristjánsson.


«Gammel og svak, full av sykdom»

Jon Michelet hadde hatt en lang karriere som forfatter, redaktør og offentlig urokråke. Han hadde skrevet bestselgende krimromaner og var venstresidas store kjendis. Men 2000-tallet hadde vært bratt: Først hjerteoperasjon, deretter prostatakreft med strålebehandling, og en hormonkur mot kreften som gjorde at han ble «pløsete og slapp», skriver Kristjánsson i biografien. Michelet gikk til psykiater for å få behandling for dødsangst, og psykiateren hadde gitt Michelet lov til å ta en whisky eller et par glass rødvin om dagen - «og det var et medisinsk råd han fulgte til punkt og prikke», skriver Kristjansson. I tillegg tok Michelet det angstdempende middelet Sobril, framgår det i boka.

I flere tiår hadde Michelet båret på ideen om en stor roman om krigsseilere, og i 2010 fortalte han sin psykiater at han gjerne ville skrevet «et verk på tre bøker». «De smilte, begge to. Ingen av dem trodde at helsa ville holde til et nytt storverk» – Michelet var «gammel og svak, full av angst og sykdom, og ute av stand til å få hverdagene til å gå uten antidepressiva og whisky»

Jon Michelet fotografert ved sitt hjem på Larkollen utenfor Moss, 2010.

– I perioden fram til 2011 hadde Jon Michelet vært gjennom et omfattende sykdomsforløp og var litterært på bånn. Hans nærmeste beskriver det som at han var i en passiv tilstand. 22. juli-angrepet var et sjokk for hele Norge, og ekstra sterkt for Jon Michelet. Hans egne barn og hans ufødte barnebarn ble mål for høyreekstrem terror, sier Kristjánsson.

Marte Michelets daværende samboer Ali Esbati, som var leder i tenketanken Manifest, var på Utøya for å holde foredrag den 22. juli. Esbati unnslapp terroristens kuler, men hjemme var familien Michelet lenge redd for at Esbati var blitt drept.

Dagen etter kom det fram i avhør at Marte Michelet hadde vært et av terroristens hovedmål. Dermed ble Marte Michelet og søsteren Ellen evakuert fra sine hjem under politibeskyttelse, siden det fortsatt var uklart om terroristen hadde medhjelpere: «Det samme overvåkingspolitiet som i så mange år har passet på Jon mot hans vilje, passer nå på dattera, svigersønnen og det ufødte barnebarnet hans», skriver Kristjánsson i boka.

Setter bort flaska

Reaksjonen hos Jon Michelet på 22. juli-terroren var tydelig for familien, konstaterer Kristjansson:

«Marte ser det kanskje tydeligere enn andre: Det skjer noe med Jon etter 22. juli. I lang tid har han medisinert seg selv med piller og whisky. (...) Han må få i gang hjernen igjen, få i gang drivkreftene sine igjen. Han må gjøre noe. Høsten 2011 setter han bort flaska. Nå skal det skrives» heter det i Kristjánssons biografi.

– Familien beskriver det som at han våknet til, nå gjelder det. Det skjedde en forandring. Etter perioder med alkoholproblemer la han nå fra seg flaska for godt. Han begynte å jobbe fokusert på en annen måte enn før. For første gang klarte han å konsentrere seg om en ting, istedenfor å kaste seg over alle fristende muligheter, forteller Kristjánsson.

Med ny glød begynte Michelet å samle trådene fra sine år som sjømann og sitt virke som forfatter, til en ny roman der han tok i bruk dokumentariske stoff om krigsseilerne som han hadde jobbet med de siste årene. – Jeg tenker på dette som et livsverk. Med dette romanverket vil jeg gjøre krigsseiler til en hedersbetegnelse, sa Jon Michelet til Dagsavisen høsten 2012, ved utgivelsen av «En sjøens helt: Skogsmatrosen». Da hadde han allerede hadde flere bind klare i romanserien, fortalte han.

Seilte samme ruta som hovedpersonen

I «En sjøens helt: Skogsmatrosen» lot Michelet sin hovedperson Halvor Skramstad seile på de samme strekningene som Michelet selv hadde seilt da han var dekksgutt på 1960-tallet, påpeker Kristjánsson i biografien. Også båten heter det samme: Både Michelet og Skramstad seilte på «Tomar».

«Langs hele ruta lever skogsmatrosen ut Jons eget liv» skriver han om første bok, «En sjøens helt: Skogsmatrosen».

Forfatter Jon Michelet, her ved utgivelsen av «En sjøens helt: Skogsmatrosen»,  oktober 2012

Michelets første krigsseilerroman ble en umiddelbar suksess, og gikk til topps på bestselgerlistene fram mot julesalget i 2012. Deretter fortsatte Michelet sitt romanprosjekt, med en ny bestselger årlig fram til 2017. Da kom nyheten om at Michelet var under kreftbehandling, og at sjette og siste del i serien var utsatt.

Våren 2017 fikk Jon Michelet konstatert kreft i svelget, og i mars 2018 ble Michelet flyttet til palliativ avdeling på sykehjem i Moss. For å kunne skrive ferdig siste bind av «En sjøens helt», avsto han fra morfin på dagtid, skriver Krístjansson i biografien.

Michelet hadde handlingen i boken klar, og dikterte til sin forlagsredaktør når han var for svak til å skrive. Jon Michelet døde 14. april 2018, bare dager etter at han hadde fullført manuset til siste bok, «En sjøens helt: Krigerens hjemkomst».

Det tok 40 år

– «En sjøens helt»-bøkene ble ikke skrevet av Michelet alene. Han begynte med sin egen sjømannstid. Så rant det inn med stoff, historier, dagbøker og tips, ikke bare fra Norge, men fra hele verden. Han ble en forteller av folkets historie. Det gjør at disse bøkene er uten sidestykke i moderne norsk litteratur, mener Kristjánsson.

Biografien «Jon Michelet: En folkets helt» av forfatter og Rødt-politiker Mímir Krístjansson

Men hvorfor tok det så lang tid før Michelet klarte å skrive historien om krigsseilerne?

– Allerede på 1970-tallet fortalte han til både Jens Bjørneboe og Jan Guillou om dette krigsseiler-eposet han ville skrive. Helt fra barndommen hadde han vært fascinert av krigsseilerne. De dukker opp gjennom hele forfatterskapet hans. Likevel tok det 40 år før han kom i gang med sitt livsverk, forteller Kristjánsson.

– Lenge følte han seg ikke verdig, han trodde ikke han var i stand til å yte krigsseilerne rettferdighet. Han hadde så stor respekt for dem. Han følte seg ikke klar til å skrive noe så stort og omfattende.

– Og kanskje var det for nært. Da han selv var til sjøs på 1960-tallet, var han nok mer opptatt av det som skjedde i Vietnam, enn av mannen i nabokøya som skalv av angst om nettene, fordi han var blitt torpedert under krigen.

– Utenom Hollywood-filmer er det uvanlig at et liv går sånn opp i en lykkelig slutt. Det siste han skrev i livet er det største. Han samlet trådene fra hele sitt liv i denne bokserien. Det er en hyllest til krigsseilerne, men det er også et romanverk om kampen mot nazismen. Det er viktig å understreke, sier Mimir Kristjánsson.


Jon Michelet, forfatter. Her i 1994


FAKTA: JON MICHELET (1944–2018)

* Født i Moss, oppvokst på Ekely i Oslo.

* Forfatter, journalist, sjømann, bryggesjauer, programleder, forlagssjef i Oktober 1974-76, politiker for AKP (m-l) og Rødt, redaktør i Klassekampen 1997–2002.

* Studerte ved styrmannsskolen og journalistskolen i Oslo.

* Michelet debuterte litterært i 1975 med kriminalromanen «Den drukner ei som henges skal». I samme periode ble han ulovlig overvåket av Politiets overvåkingstjeneste for bånd til kommunistiske AKP (m-l).

* Skrev bestselgende krimbøker som «Mellom barken og veden» (1975), «Jernkorset» (1976), «Hvit som snø» (2009), «Thygesens terrorist» (1989), «Den frosne kvinne» (2001).

* Hans seksbinds romanserie om krigsseilerne, «En sjøens helt», kom mellom 2012 og 2018, og har solgt nærmere en million eksemplarer.

* Michelet fikk priser som Rivertonprisen, Språklig samlings litteraturpris, Østfoldprisen, Anders Jahres kulturpris og Erik Byes Minnepris.

(NTB/Dagsavisen)

---

1974  
Jens Bjørneboe, forfatter

Fikk råd fra Jens Bjørneboe

I biografien «Jon Michelet: En folkets helt» omtales for første gang et møte mellom Jon Michelet og Jens Bjørneboe i 1976, den våren Bjørneboe døde, der Michelet skal ha fått et godt råd.

Bjørneboe hadde holdt foredrag i Oslo, i regi av den radikale organisasjonen Kulturfronten. Etter møtet kom Michelet bort til Bjørneboe, med kritiske bemerkninger om det sjømannsfaglige innholdet i Bjørneboes siste roman, «Haiene». Bjørneboe kom fra rederslekt i Kristiansand, mens Michelet hadde vært sjømann og jobbet på dekk. Fra «Jon Michelet: En folkets helt»:

«Den eldre forfatteren var raus nok til å møte kritikken med et smil. «Hva med deg, har du noen sånne planer?» spurte Bjørneboe. «Jeg har jævlig lyst til å skrive om krigsseilerne», svarte Jon. Bjørneboe hadde et velment råd til den unge forfatterspiren. «Du må passe deg så du ikke heroiserer dem for mye», sa han. Jon skreiv seg rådet bak øret. Men det skulle gå over 40 år før han følte seg verdig til å bruke det til noe.».

Michelet fortalte om dette møtet i intervju med forfatter og redaktør Kristian Meisingset, sommeren 2015. Meisingset hadde da startet arbeidet med en Michelet-biografi, men gikk bort fra prosjektet etter uenighet med forlaget. Etter avtale ble Meisingset kjøpt ut av prosjektet, og Kristjánsson overtok researchmaterialet, som omfattet et hundretall kildeintervjuer, blant annet lange samtaler med Jon Michelet 2015-16.

Nyeste fra Dagsavisen.no: