Kultur

Jon Michelet behandles for kreft – bok utsatt

Avslutningen av Jon Michelets suksesserie «En sjøens helt» kommer likevel ikke i høst.

– Jon Michelet har kreft i svelget. Han får nå behandling på Radiumhospitalet, opplyser forlagssjef Ingeri Engelstad i Oktober.

Inntil nylig sto sjette bind av Jon Michelets suksesserie «En sjøens helt» på forlagets utgivelsesliste for høsten 2017. Nå er imidlertid utgivelsen utsatt.

– Det ble nylig klart at Jon Michelet var syk. Dermed trakk vi boka fra høstlisten. Legene sier de skal få ham frisk. Nå må Michelet prioritere behandling og rekonvalesens før han skriver videre på romanen, sier Engelstad.

Nytt bind hver høst

Michelet startet sin store romanserie om krigsseilerne høsten 2012 med «En sjøens helt: Skogsmatrosen». Siden har han kommet med et nytt bind hver høst. Femte del, «En sjøens helt: Brennende skip», kom i 2016 og ble fjorårets mestselgende norske roman. Ved utgivelsen fortalte Michelet at han planla sjette og siste bind for utgivelse høsten 2017. Det avsluttende bindet skal ta for seg krigsseilernes skjebne etter krigen, og oppgjøret med det omstridte statlige Nortraship-fondet, som forvaltet deler av krigsseilernes hyre.

– Boka kommer når Michelet er ferdig med å skrive den. Jeg regner med at det blir i 2018. Han har skrevet mye av romanen allerede, sier Engelstad.

Til sammen har dem fem bøkene i serien solgt i over 750.000 eksemplarer. Forlaget har nettopp gitt ut «Brennende skip» i paperback.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Utrolig suksess

– «En sjøens helt» har vært en utrolig salgssuksess, og det er blitt en serie som har grepet langt inn i mange menneskers liv. Jon Michelet får daglig henvendelser fra mennesker som er berørt. Tause menn, brødre, onkler og besteforeldre som kom hjem traumatisert etter krigen, har ikke fått sin fortelling før nå. Michelets bøker gjør at vi skjønner disse mennene bedre. Det er et verk som vil bli stående i norsk litteratur, sier Engelstad.

«En sjøens helt» skal også bli tv-serie. Det er selskapet Filmkameratene («Kampen om tungtvannet»), som nå utvikler «En sjøens helt»-bøkene til TV-serie for visning på NRK.

Nyeste fra Dagsavisen.no: