Kultur

Slet med angst – gikk i terapi

Jon Michelet slet med dødsangst, og fikk psykologhjelp til å skrive «En sjøens helt». Det fortalte Michelet i sitt siste intervju, som nå er publisert.

Bilde 1 av 2

Intervjuet med Jon Michelet er publisert i det nye nummeret av Psykologi, tidsskriftet til Norsk psykologforening. Intervjuet ble gjort i september 2017, sju måneder før Michelet døde av kreft, 14. april i år.

I intervjuet forteller Jon Michelet om sin mangeårige behandling hos psykiater.

– Jeg har i over ti år gått i kognitiv terapi, som har vært til stor hjelp. Det har også ført til at jeg er blitt mer interessert i og innforstått med psykiatri og psykologi, forteller Jon Michelet i intervjuet.

I 2002 var Michelet livstruende hjertesyk og fikk operert inn en hjerteklaff. Det var etter hjertesykdommen at Michelet fikk angstproblemer, og oppsøkte en barndomsvenn som var psykiater. I artikkelen i Psykologi heter det videre:

– Terapien gjorde det mulig å skrive «En sjøens helt», fortalte han.

– Jeg var såpass slått ut etter noen smeller. Jeg var ikke sikker på om jeg ville greie å jobbe mer.

Terapien ga ham mot til å jobbe. Og mot til å overvinne angst og panikkangst. Han hadde panikkangst for å bli dårlig. Sånn som man gjerne får etter en stor hjerteoperasjon.

– Man tror det stopper opp. Og man innbiller seg mye rart».

Les også: «Krigerens hjemkomst» er Michelet på sitt beste

– Glad for behandling

I 2012 ga Jon Michelet ut første bind i romanserien om norske krigsseilere, «En sjøens helt». Under arbeidet med sjette og siste bind våren 2017 ble Michelet diagnostisert med kreft i svelget. Han gjennomgikk strålebehandling sommeren 2017, og tok fatt på skrivearbeidet igjen utover høsten 2017. Han rakk å skrive ferdig romanen på omsorgssenteret Ekholt, en uke før han døde.

Jon Michelets enke Toril Brekke er innforstått med publiseringen av intervjuet og har godkjent saken i Psykologi.

– Jeg syntes det var flott at Jon gikk til behandling hos psykiater. Det var til stor hjelp for ham. Mange kvier seg for å søke hjelp, selv om de burde, sier Toril Brekke. Hun kjenner ikke til at Michelet gjorde flere intervjuer etter dette.

«En sjøens helt. Krigerens hjemkomst» kom ut 14. september. Boka topper nå salgslista for skjønnlitteratur for sjette uke på rad, og er trykket i 81.700 eksemplarer. Det samlede opplaget for Michelets romanserie er på over 850.000

Hostet blod

I 2007 ble Michelet diagnostisert med prostatakreft og fikk strålebehandling. I boka «Brev til de troende» (2008) og e-boka «Under the blood tree» (2008) forteller forfatteren at han er begynt å gå til psykiater Dag Norum i Fredrikstad. «Vi gjør kognitiv terapi. Det er krevende (...) vår samtale var av en svært privat karakter. Jeg kommer ikke til å fortelle om det», skriver han i e-boka. Utover dette fortalte ikke Michelet offentlig om sin terapibehandling, men var åpen om det privat. I intervjuet med tidsskriftet Psykologi forteller Michelet at han sliter med angst, som en ringvirkning av kreftsykdommen.

– Jeg hoster blod, jeg går ned i vekt. Jeg har måttet lære meg å stå og gå igjen. Det har vært slitsomt. Det er knytta angst til alt sånt. Det er panikkangst. Jævla ekkelt. Og en dødsangst i bånn, forteller Michelet.

Les også: Michelets arkiv til forskningen (+)

Krigsseilersyndromet

Intervjuet med Jon Michelet inngår i en temadel om krigsseilere og psykisk sykdom. Her tar tidsskriftet opp den manglende diagnostiseringen av krigsseilernes psykiske lidelser, og pionerinnsatsen til legen Adam Egede Nissen, som formulerte termen «krigsseilersyndromet».

– Måten Norge behandlet krigsseilerne på, er et nasjonalt traume. Psykologer og psykiatere greide ikke å se og forstå skadene som sjøfolk under andre verdenskrig ble påført, sier Michelet i intervjuet.

Psykiater Dag Norum bekrefter at Michelet gikk til behandling.

– Han kom til meg fordi vi har kjent hverandre siden barndommen, og dermed hadde han tiltro til meg som psykiater. Han hadde kontakt med meg over lengre tid og bearbeidet en rekke ting, blant annet traumet over det å få prostatakreft, som han selv skriver om i «Brev til de troende». sier Dag Norum til Dagsavisen.

– Jeg traff ham jevnlig etter at han sluttet å gå til behandling hos meg, også det siste året når han var på sykehus. Jeg besøkte ham siste gang en uke før han døde, sier Norum.

Nyeste fra Dagsavisen.no: