Bøker

Legeroman vant høythengende litteraturpris

En alkoholisert og utro fastlege ble juryens favoritt i år. Les Dagsavisens anmeldelse her.

–  Min favorittutgangsposisjon har alltid vært en som har mistet alt. Når du har mistet jobb, kjæreste, helse, og så sitter der, helt på bunnen, ribbet, men ikke mer ribbet enn at du klarer å beskrive det: Hvem er du da?
Det er Nina Lykke som spør, i et intervju med NTB tidligere i høst, i forbindelse med lanseringen av romanen «Full spredning».

Hvilket svar hun kommer fram til, kan du lese mer om i Dagsavisens anmeldelse av romanen. Hint: Det er ikke vakkert, det hun har å melde om Norges kravstore befolkning anno 2019. 

Brageprisvinner

Torsdag kveld ble Nina Lykkes «Full spredning» tildelt Brageprisen for skjønnlitteratur for voksne, i konkurranse med Jon Fosses roman «Det andre namnet», Øyvind Rimbereids diktsamling «Hvit hare, grå hare, svart» og debutant Mari Andreassens novellsamling «Hvor lenge varer vi».

Det er et godt valg. «Lykke balanserer hårfint mellom stereotyp overdrivelse og emmen og flau gjenkjennelse. Karakterbeskrivelsene er helstøpte. Det er skarpt og presist skrevet. Det er nådeløst og avslørende. Rett og slett frydefull lesning!» skriver de i sin begrunnelse.

Morsom bok

Ikke minst er boka morsom! For leger har ofte ganske rå humor, har Nina Lykke merket seg.

– Sånn er det i alle yrker med høy grad av menneskekontakt: Man trenger et utløp, og man trenger humor. Fastleger ville aldri overlevd ellers. Selv ville jeg nok trengt både terapi og massasje og alkohol og narkotika for å greie meg gjennom noen av de fastlege-hverdagene jeg hørte om, ler forfatteren i NTBs intervju.

– Vil du at vi skal le litt av oss selv, Lykke? spør NTB.
– Ja og atter ja. Vi må le av oss selv, for vi er jo latterlige, alle sammen, sier Lykke.

Nei og atter...

Fra før er Nina Lykke særlig kjent for leser- og kritikerfavoritten «Nei og atter nei» fra 2016. Også der handler det om et skrantende ekteskap, og om folk som oppfører seg om bortskjemte barn selv om de for lengst burde være ansvarlige voksne. 

«Full spredning» var også nominert til Bokhandlerprisen, som gikk til Lisa Aisato for «Livet – illustrert», og til Ungdommens kritikerpris, som deles ut våren 2020. Boka har ligget høyt på bestselgerlistene siden den kom i oktober, og forlaget Oktober melder om at de har måttet trykke flere opplag.