Bøker

Dagsavisens julekalender: 1. desember

Første luke i Dagsavisens litteraturjulekalender er en bok som i seg selv utgjør en hel kalender, og mye mere til, med lesestoff nok til å vare i uker framover.

1. desember

ANTOLOGI

«Knakketiknakk»

Reiko Abe Auestad, Ika Kaminka, Magne Tørring (red.)

Solum Bokvennen forlag

«Knakketiknakk» presenterer japansk litteratur skrevet mellom 1895 og 2012 for norske lesere. Alle tekstene er korte, men ikke alle er det vi i norsk tradisjon gjenkjenner som «typiske noveller».

###

I et svært godt forord, like informativt som det er konsist og lettlest, forklarer redaktørene Reiko Abe Auestad, Ika Kaminka og Magne Tørring hvorfor: I Japan er det ingen spesielle sjangerforventninger til korte tekster som noveller, i hvert fall ingen andre enn for romaner eller andre lengre tekster. Redaktørene gir dessuten en kjapp innføring i japansk kultur- og litteraturhistorie, identitet og samfunnsliv gjennom historien, og byr på en kort biografi over hver av de 35 utvalgte forfatterne.

Les mer om Knakketiknakk her.

Tekstene som presenteres er nesten alle nyoversatte til norsk for denne boka. De handler om alt mulig. Familie. Kjærlighet. Sex. Jobb. Glede og motløshet. Lek og alvor. Byen. Og naturen. Livet, oppsummert.

Les også: Norges Nordisk Råds litteraturpris-kandidat er også Knakketiknakk-fan.

«Knakketiknakk» passer i gave til han som liker å lese, men aldri finner tid til lange romaner. Til hun som elsker å reise, og like gjerne gjør det fra lenestolen som med tog og fly. Til alle som setter pris på fine fortellinger, og alle som liker å vende blikket litt ut og opp fra vår egen lille andedam. Til dem som for lengst er gjennom hele Haruki Murakami-katalogen, og gjerne vil ha mer. Husk bare å sikre deg et eksemplar til deg selv også, for denne boka er allerede en slags klassiker.

Mer fra japansk litteratur: Hun tror alle er ensomme. Også dem som har mange å være sammen med.

Mer fra Dagsavisen