Kultur

Undergrunn til toppen av Spellemann

Emma Steinbakken, Cezinando og Delara var blant vinnerne. Hedersprisen gikk til folkekjære Ole Ivars. Rapgruppa Undergrunn ble årets Spellemann 2023.

Se listen over alle vinnere lenger nede i saken

Den aller gjeveste prisen, Årets Spellemann, gikk til Undergrunn da Spellemannprisene for 2023 ble delt ut torsdag kveld fra Clarion Hotel The Hub i Oslo. To timer tidligere ble imidlertid gruppa Sweetheart med John Arne Ø. Gundersen og Anne Mette Hårdnes de første noensinne til å motta den første spellemannprisen kringkastet gjennom en strømmetjeneste.

Den første rørende scenen kom et par kategorier senere da Aisha, moren til Arif Nassor Salum, kjent som bare Arif, mottok prisen for Årets Hip Hop på sønnens vegne, og begynte å lese opp takketalen til videoprisen i stedet. Jeg vil at du skal være stolt av deg selv, var uansett beskjeden fra moren som Arif tidligere har sagt at er en av hans viktigste støttespillere.

Ole Ivars, Delara og Undergrunn

For første gang i prisens over 50 år gamle historie sendes ikke prisutdelingen på NRK eller andre TV-kanaler, men strømmes via Nettavisen og eventuelt andre nettsteder eid av medieselskapet Amedia. Hele 29 priser deles ut i like mange kategorier, inkludert de gjeveste prisene. En av de største prisene er for Årets Utgivelse. Den gikk til Delara og albumet «Shahrazad».

Årets Hederspris gikk til Ole Ivars, dansebandet som har holdt på i hele 60 år, og som i år skal takke for seg med konsert i Oslo Spektrum til høsten.

Men den største prisen av dem alle ble det Oslos mest populære rapgruppe som kunne stikke av med. Undergrunn fylte Oslo Spektrum to ganger og seilte høyt på listene i 2023 med låter som «Michelin stjerner» og «Klikk». De ble ikke overraskende hyllet med prisen Årets Spellemann, som Karpe og Girl In Red fikk de to foregående årene.

s

Anne Grete Preus-hyllest priset

Blant de øvrige prisvinnerne var Fay Wildhagen, som ble kåret til Årets produsent for Fay Wildhagen «Møtested - en hyllest til Anne Grete Preus». Kristi Brud fikk prisen i klassen Rock, og Carina Dahl ble best på festen i Festmusikk-klassen.

En helt ny pris ble også delt ut, en bransjepris som går til en person i norsk musikkbransje som har viet livet sitt til musikken. Den aller første Gullharpen gikk til Helge Westbye, leder av plateselskapet Grappa og dets underselskaper.

Gullharpen ble delt ut av kveldens show-verter, Tuva Syversen og Balli fra gruppa Ballinciaga. Blant andre utdelere var kulturminister Lubna Jaffery, rapperen Musti, Skaar, Span og popartisten Alessandra.

Blant de som framførte låter fra scenen var Ole Ivars, Skaar og en duo bestående av Isah og det nye stjerneskuddet Hillari.

Marit Othilie Thorvik frå elektronikkgruppa Jouska brukte talen til å rette kritikk mot Spellemann-sponsor Pepsi etter å ha vunne pris. Foto: Terje Bendiksby / NTB / NPK

Gaza og PepsiCo

Spellemannprisen 2023 har i forkant fått mye oppmerksomhet rundt protester og underskriftskampanjer mot Spellemannprisens samarbeid med PepsiCo og TikTok. Både programlederne og vinnerne adresserte tidlig protestaksjonene, samt krigføringen på Gaza. og på det viset ble årets Spellemannpris en samfunnskritisk talerstol. Elektronika-vinner Jouskas Marit Othilie Thorvik, var tydelig i sin «Fritt Palestina»-tale. Rockebandet Kristi Brud fulgte opp senere i sendingen under sin vinnertale, og det gjorde også Lars Vaular.

Årets Utgivelse-vinner Delara på sin side hyllet frihetskampen for kvinnelig likestilling i foreldrenes hjemland Iran.

2 x Cezinando og Emma Steinbakken

Kristoffer Cezinando Karlsen ble kveldens første til å ta med seg to Spellemannpriser hjem, for henholdsvis pop og Årets Tekstforfatter for albumet «Sprengkulde». Han fikk følge av Emma Steinbakken, som var nominert til tre Spellemannpriser. Hun ble årets gjennombrudd, og ikke overraskende vant hun også Årets Låt for suksessen med coverversjonen av Bjørn Eidsvågs «Floden». Steinbakken fylte også Oslo Spektrum nylig.

.

Disse mottar Spellemannprisene 2023:

Årets Country: Sweetheart: «I Will Love You When The Morning Comes»

Tradisjonsmusikk: Sidiki Camara «Return to the Traditions»

Elektronika: Jouska «Suddenly My Mind Is Blank»

Årets Internasjonale Suksess: Erik Smaaland

Hiphop: Arif «Å Drukne En Fisk»

s

Klassisk: Sir Mark Elder / Bergen Filharmoniske Orkester / Roderick Williams / Claudia Huckle / Gemma Summerfield / Bror Magnus Tødenes / Bergen Philharmonic Choir / Edvard Grieg Kor / Collegium Musicum Choir «Frederick Delius: A Mass of Life»

Gullharpen: Helge Westbye

Jazz: Harald Lassen «Balans»

Pop: Cezinando: «Sprengkulde»

Barnemusikk: SaraLy og Unge Oslo «Stjerner og Fyrverkeri»

Blues: Marius Lien «The Woodland Songbook Part 1»

Viser og visepop: Ingrid Olava «Blomster og Post»

Årets Hederspris: Ole Ivars

Årets Låtskriver: Hilde Skaar «Mad Woman»

TONOs Komponistpris: Anne Hytta «Brigde»

Årets Produsent: Fay Wildhagen «Møtested - en hyllest til Anne Grete Preus»

Alternativ Pop/Rock: Oda Felicia «FIRST ACT (The Huntington Chorea Project)»

Åpen Klasse: 9 Grader Nord «Yalpanam»

Årets Utgivelse: Delara «Shahrazad»

Samtid: Sara Övinge / Edward Gardner / Det Norske Kammerorkester «Glass & Bjerkestrand: Patientia»

Festmusikk: Carina Dahl

Rock: Kristi Brud «Alt er nytt»

Årets Tekstforfatter: Kristoffer Cezinando Karlsen «Sprengkulde»

Årets gjennombrudd: Emma Steinbakken

Metal: RUÏM «Black Royal Spiritism - 1 - O Sino da Igreja»

RnB/Soul: Isah «Instrument»

Årets Låt: Emma Steinbakken «Floden»

Årets Musikkvideo: Lars Vaular «Impro på Økern (Scene 3: Highlights)»

Årets Spellemann: Undergrunn

Les også: 9 grader nord imponerer

Flere vinnere følger

.
.

Amanda Delara på rød løper

I timene før utdelingen startet strømmet kjendiser og artister til Petter Stordalens hotell i Oslo sentrum, og bortfallet av lineær TV-dekning til fordel for strømming av showet la ingen demper på feststemningen og festantrekkene. Blant de mest oppsiktsvekkende på den røde løperen var Amanda Delara, som ankom i en fantasirik kreasjon som hintet til albumet «Shahrazad», som hun var nominert til hele tre priser for på forhånd: Pop, Årets tekstforfatter og den høythengende Årets utgivelse. Antrekket var designet av Pegah Afifi, som Delara har latt seg kle opp av ved flere anledninger.

Helge Westbye, som er grunnlegger av plateselskapet Grappa, vant Gullharpen under Spellemannprisen 2023 torsdag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB
s

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen