Kultur

GramArt krever at Israel utestenges fra Eurovision Song Contest

– Felles for alle er at vi har et humanistisk menneskesyn, som gjør det lett å komme med en sånn uttalelse om en pågående humanitær katastrofe, sier Ivar Peersen, styreleder i GramArt.

GramArt og NOPA ber om at Israel utestenges fra sangkonkurransen Eurovision Song Contest umiddelbart. Det skriver organisasjonene i en felles pressemelding.

– Nå har vi hatt den norske finalen, og fått en norsk vinner. dette er et naturlig tidspunkt for GramArt og NOPA å gi uttrykk for våre medlemmers syn på saken. Ingen av oss påberoper oss akademisk eller politisk ekspertise i denne konflikten. Men vi har registrert økende presse på dette, og at saken tar mer og mer plass i media, sier Ivar Peersen, styreleder i GramArt til Dagsavisen.

– Er alle artistene med på dette?

– Det vil være vanskelig å si. Vi må ta høyde for at vi ikke er en politisk deltaker til vanlig, og poengterer at vi kommer med denne uttalelsen fordi det er en musikalsk happening. I GramArt er det plass til liberale, konservative, alle retninger. Men felles for alle er at vi har et humanistisk menneskesyn, som gjør det lett å komme med en sånn uttalelse om en pågående humanitær katastrofe.

Ivar Peersen er styreleder i GramArt.

Reflekterer felles meninger

Flere av organisasjonens medlemmer har deltatt i MGP.

– Mange av våre medlemmer bryr seg. Derfor er det relevant å komme med en uttalelse, sier Peersen.

GramArt er en interesseorganisasjon for artister og musikere med rundt 3000 medlemmer. De er i dialog med bransjen og offentlige myndigheter, og snakker artistenes sak i Stortinget, EU, Gramo og alle relevante fora.

NOPA, Norsk forening for komponister og tekstforfattere, er en interesseorganisasjon for opphavere til musikkverk. Foreningen har ca. 1500 medlemmer og 500 tilknyttede

– Hvordan er uttalelsen forankret i organisasjonen?

– Det er forankret ved at de to administrasjonene våre har gått sammen om denne uttalelsen med bakgrunn i styrevedtak. Vi har ikke 3000 direktelinjer inn til artistrommene, men gjennom styremedlemmene og varaene er det en kontaktflate med stor geografisk bakgrunn, med kvinner og menn i alle aldre. God kontakt mellom styrene og medlemsbasene gjør at vi kan komme med en melding som reflekterer meningene våre.

– Høyst kritikkverdig

I pressemeldingen skriver de at «Israels krigføring i Gaza har drept flere titusen palestinske sivile, og WHO rapporterer at en befolkning på 2 millioner står i fare for å sulte i hjel. En omfattende rettsprosess der Israel anklages for folkemord er også i gang.

Derfor ser vi det som høyst kritikkverdig at Israel får delta i Eurovision 2024. I 2022 ble Russland utestengt fra Eurovision, og vi mener EBU nå må utestenge Israel fra konkurransen.»

– Hva tenker du om at ikke Israel er utestengt allerede, når det var tidlig klart at Russland ble utestengt i 2022?

– Det må nesten de som bestemmer i Eurovision svare på.

Organisasjonen forteller at medlemmer har vært utsatt for hets og kritikk, blant annet i sosiale medier. Og at de tar sterkt avstand fra dette, ettersom en eventuell utestengelse av Israel er et nasjonalt og internasjonalt ansvar, ikke den enkelte opphavers og artists ansvar.

– Deltakelse i en nasjonal musikkonkurranse, eventuelt å skulle representere sitt land i en internasjonal musikkonkurranse, er ikke å legitimere Israels krigføring, skriver de.

Gåte vant MGP-finalen i Trondheim spektrum, lørdag kveld.

Peersen forteller at de har observert diskusjoner rundt artistenes eventuelle standpunkt i saken, tidligere i konflikten.

– Noen artister følte at de fikk motbør for å ha meninger, mens andre fikk motbør for ikke å ha tatt noe standpunkt. Det er en stor bestilling å ha forståelse for konfliktens historiske forløp og alle forsøkene på å løse den. Men vi kan være enige om et nåtidsbilde, det som skjer nå, den humanitære katastrofen og enes om å gjøre det vi kan for å få en stopp på det. Uten å gå inn i den større diskusjonen.

– Tror du dette oppropet vil føre til noe?

– Jeg har et håp om at det skal være en del av en bevegelse som utøver trykk. Én del av flere prosesser som sammen gir resultat.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: