Kultur
Gledelige gjensyn og noen savn
Hva er moderne kunst? Og hva betyr det å stå her og nå og se seg tilbake for å se fremover? Astrup Fearnley-museets 30-års jubileum setter tankene i sving.
Børre Sæthres enhjørning er ett av de gledeligste gjensynene i Astrup Fearnley-museets 30-års jubileumsutstilling «Before Tomorrow».
Helle Holm, Astrup Fearnley Museet
Svarene på de innledende spørsmålene er like mange som det antallet mennesker som stiller dem. Og det er ikke sikkert at du får noe svar ved å oppsøke Astrup Fearnley Museet heller, for der i gården har de for lengst fjernet tillegget «(…) for moderne kunst» fra navnet. Den lille merkverdigheten til tross, jubileumsutstillingen er like vel et godt utgangspunkt for å reflektere over akkurat disse tingene.
Til 25-års jubileet for fem år siden så museet på institusjonens historie og rolle i norsk og internasjonal samtidskunst. Denne gangen er det kunsten og samleren Hans Rasmus Astrup (1939–2021) som er hovedpersonene i jubileumsutstillingen. Utstillingen rommer riktig nok ingen portretter eller biografisk presentasjon av museumsgründeren. Den slags sentimentalitet er fremmed i et (inntil nå?) selvbevisst museum. Eller «ego-seum», som det het i boken til 25-års jubileet. Hans Rasmus Astrup får sin hyllest i informasjonsmaterialet som deles ut. Og hans ånd «svever over vannet» i form av et kunstutvalg som få andre samlere ville satt sammen. Han hadde usedvanlig god teft for å kjøpe kunst som ville sette spor etter seg. Det er én av flere grunner til at han i sin tid ble kåret til en verdens viktigste kunstsamlere.