Kultur

NRK-serien «Etterglød» er innkjøpt av BBC

Den prisbelønte «Etterglød» er den siste norske dramaserien i rekken som kan skryte av å ha blitt innkjøpt av BBC.

Det skjer ikke ofte at BBC shopper inn norske serier, så innkjøpet kan sees som nok en anerkjennelse av den prisbelønte og kritikerroste «Etterglød». Serien fra Monster Scripted som hadde premiere på NRK i fjor høst har vakt internasjonal oppmerksomhet det siste året, og blitt tildelt flere TV-priser.

Nina Ellen Ødegård har hovedrollen som den livsglade og kreftsyke Ester i den prisbelønte serien «Etterglød».

Etterglød – sterkt og rørende drama

Det er seriens spesielle kvaliteter og sterke historie som vakte BBCs interesse, forteller TV-selskapets drama-innkjøper til Variety.

– Den er morsom, trist, ærlig og rørende. «Etterglød» er av den sjeldne sorten – et oppløftende drama om alvorlig sykdom, sier Sue Deeks i BBCs innkjøpsavdeling til det amerikanske bransjebladet.

Serien på sju episoder handler om førti år gamle Ester Sand som blir rammet av kreft, og som bestemmer seg for å få det meste ut av livet. Serien er skapt av Kjetil Indregaard og Atle Knudsen, med manus skrevet av Indregaard og Mads Løken Historien er inspirert av Atle Knudsens egne erfaringer, en enkemann etter hans kone Vera Micaelsen døde av kreft i 2018.

Prisbelønt serie

«Etterglød» hadde NRK-premiere til gode kritikker i fjor høst, og kort tid etter premieren ble den tildelt prisen for beste drama ved den europeiske mediebransjens årlige festival Prix Europa. I fjor vår vant den ungdomsjuryens pris for beste serie ved TV-seriefestivalen Cannesseries i Frankrike.

Ester og Arild Sand spilles av Nina Ellen Ødegård og Thorbjørn Harr, begge nominert til skuespillerpriser ved Gullruten-utdelingen den 12. mai.

Det er Nina Ellen Ødegaard og Thorbjørn Harr som har hovedrollene i serien som ekteparet Ester og Arild Sand og begge er nominert i beste skuespiller-kategoriene foran årets Gullruten-utdeling i Grieghallen den 12. mai. Serien er også nominert til tre fagpriser ved TV-bransjens prisutdeling.

Nå skal britene få oppleve serien med tittelen «Afterglow» på BBC Four, kanalen som ifølge BBC selv er den mest kulturelt berikende TV-kanalen i landet. Serien blir også tilgjengelig på appen BBC iPlayer, der den blir med i det celebre selskap av andre norske dramaserier innkjøpt av BBC de siste årene.

I 2019 kjøpte britenes allmennkringkaster inn NRK P3s ungdomsserie «Nudes», som dermed ble det første fremmedspråklige drama innkjøpt for å vises på BBC 3. BBC var tidlig ute med å sikre seg storserien «Lykkeland», serien om Norges utvikling som oljenasjon og kjøpte inn Kristoffer Hivju-serien «Twin» fra 2019- samt Viaplays krimserie «Wisting».

Norges framvekst er en av de norske dramaseriene BBC har sikret seg rettighetene til de siste årene. Her med hovedkarakter Anna (Anne Regine Ellingsæter) i selskap med Christian (Amund Harboe, til høyre) med vennen Martin (Mads Sjøgård Pettersen) tidlig i serien.

Av andre norske serier som kan skryte av sendetid på britisk TV det siste tiåret er blant annet «Lilyhammer» som gikk på en BBC-kanal, «Okkupert» vist på Sky Arts og «Mammon», innkjøpt av Channel 4. De siste årene Netflix dominert som innkjøper av norske TV-serier.

Innspillingen av andre sesong av «Wisting» kunne komme i gang igjen sterkt forsinket i mars i år. Sesong to av serien med Sven Nordin i hovedrollen som William Wisting har premiere på Viaplay den 26. desember.


Mer fra Dagsavisen