Kultur

Cosmopolite: 30 år for Oslos mangfold

Klubben Cosmopolite feirer 30 år med kosmopolitisk musikk i Oslo. På jubileumsprogrammet står selvfølgelig musikk fra den vide verden.

Dagsavisen anmelder

Strengt tatt er det 31 år siden Cosmopolite åpnet dørene i Industrigata på Majorstua, 8. oktober 1991, med en konsert med jazzgitaristen Charlie Byrd. Det har nok vært lettere å planlegge en serie med jubileumskonserter nå enn det var i pandemiåret 2021. Dette ble vi sørgelig minnet om da den legendariske jazzbassisten Ron Carter for et år siden ble satt på karantenehotell på Helsfyr i stedet for å få spille på et utsolgt Cosmopolite. Dobbelt synd er det at Carter skulle spilt i gang dette jubileet sist søndag, men måtte avlyse av andre helsemessige årsaker.

Cosmopolites grunnlegger Miloud Guiderk kom til Norge fra Marokko i 1970. Han begynte tidlig å arrangere jazzkonserter. Han fikk Chet Baker til institusjonen Emma Hjort i Bærum der han var ansatt den gangen, og fortsatte virksomheten på Musikkflekken i Sandvika. I 2008 ble han Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for å bringe jazzen og verdensmusikken til Oslo. I 2017 fikk han Kulturrådets ærespris, «for sitt genuine engasjement og arbeid på konsertarrangørfeltet gjennom mer enn 40 år». I 2019 ble han tildelt L’Ordre des Arts et des Lettres, Ridder av den franske ordenen for kunst og litteratur, for å vise fram artister fra land med fransk som offisielt språk.

Miloud Guiderk under stjernehimmelen på Cosmopolite i 2017.


Cosmopolite flyttet til større lokaler i Møllergata i 1999, men måtte igjen videre da denne bygningen ble hotell i 2008. Nå holder klubben til i den staselige gamle kinosalen på Soria Moria på Torshov. Cosmopolite har vært nær ved å stenge av økonomiske grunner flere ganger. 400 mennesker demonstrerte foran Rådhuset i 2001, da klubbens eksistens var truet på grunn av inndragning av skjenkebevillingen, etter et manglende momsregnskap. Men Cosmopolite har overlevd igjen og igjen, med en egen evne til å komme enda sterkere tilbake.

Bare på Cosmopolite: Konsertserien «Cos-Kos» tilbydde i 1997 ti helaftener for 200 kroner til sammen, helt uforsvarlig billig, for så forskjellige artister som Sondre Bratland, Mental Overdrive, Jon Balke, Lars Lillo Stenberg og den smått legendariske unge jazzgruppa Element. En lang kø kom ikke inn den første kvelden med Jan Erik Vold og Egil Kapstad og Folk & Røvere, og da var jo alle billettene også borte for de neste ni konsertene.

Cosmopolite har stått for en formidabel blanding av jazz og inntrykk fra en verden som er enda større enn Oslo. I årenes løp har klubben hatt mange internasjonale stjerner på plakatene, som Nusrat Fateh Ali Khan (Pakistan), Amina (Tunisia), Burning Spear (Jamaica), Oscar D’Leon (Venezuela), Marcos Valle (Brasil) Angelique Kidjo (Benin), Cesaria Evora (Kapp Verde), Youssou N’Dour (Senegal), Kanda Bongo Man (Zaire, som det het den gangen), Tito Puente (USA), Mulatu Astatke (Etiopia) og, eeh, Die Toten Hosen (Tyskland). Klubben har også presentert sin del av tidlige suksesser, som Diana Krall for 65 betalende i 1998, og John Legend i 2005. Begge er i dag på Oslo Spektrum-nivå.

John Legend spilte på Cosmopolite i 2005.

Cosmopolite har også fått besøk av amerikanske jazzgiganter som Charlie Haden, Joe Zawinul og Dave Brubeck. Og så godt som alle de norske, selvfølgelig. De har huset Djangofestivalen, Oslo World Music Festival og Nasjonal Jazzscene. Det hører også med til historien at det var der mange av oss så Norge slå Brasil i fotball-VM i 1998.

I forbindelse med 25-årsjubileet kom boka «Grenseløse opplevelser – Miloud Guiderk og Cosmopolite», som sluttet med en rekke hilsener fra ulike kanter av kulturlivet. Bidraget fra musikkjournalistveteranen Terje Mosnes har en tankevekkende inngang: «Miloud Guiderk kom til Norge fra Marokko i 1970. Tenk om de hadde returnert ham?». For min egen del har jeg før, i hardere tider for klubben, skrevet to kommentarer under tittelen «Lenge Leve Cosmopolite». I dag er situasjonen mer stabil, men jeg kunne gjerne bruke den samme overskriften en gang til.

Ei uke etter Oslo World er det igjen verden som inntar Torshov. Jubileet begynner torsdag 10. november med den polske jazzsangeren og pianisten Anna Maria Jopek. Fredag kommer det senegalesiske bassfenomenet Alune Wade. Gjesteartist på denne konserten er Mamani Keita, sangeren fra Mali. Lørdag og søndag er det to konserter med den mest kjente artisten på programmet, bassisten Marcus Miller, som har spilt med Miles Davis og en rekke store stjerner fra jazz og pop etterpå.

Onsdag 16. november er Kristin Asbjørnsen tilbake med en bestillingskonsert, basert på jazz og andre afrikanske og afroamerikanske tradisjoner. Torsdag 17. kommer Jon Balke med Siwan, et multinasjonalt prosjekt som begynte som bestillingsverk for 15-årsjubileet til Cosmopolite.

Flamencosangeren Buika avslutter 30-årsjubileet på Cosmopolite 20. november.

Brasilianske Grupo Sanza spiller opp 18. november, et samarbeid med Film fra sør som viser den brasilianske filmen «Executive Order». 19. november kommer The Turbans, et britisk basert multinasjonalt band med det fiffige mottoet «Music from manywhere». Søndag 20. november avsluttes jubileet med flamencosangeren Buika fra Spania, datter av flyktninger fra Ekvatorial-Guinea.