Kultur

Pop i uke 11: Musikk for dager som bare kan bli lysere

Hitsene bare fortsetter å komme! Eller, i alle fall et godt utvalg ny, variert og spennende musikk for våren.

Sei Selina

Vi har hatt god tro på Sei Selina siden hun var en av våre 13 av 130 forhåndsfavoritter på Bylarm i 2020. Hun rakk så vidt å opptre der før alle karrierer ble satt på vent, først i ett år, så i ett til. Nå kommer hennes første EP, «Him Or Her». Den begynner utsøkt med «Only When You’re Asleep», som kom på singel i fjor. Videoen (regissert av Niels Windfeldt) er nominert til Spellemannprisen for 2021. Hun høres aller mest uttrykksfull ut i denne nydelige balladen, og det like følsomme gitarbaserte tittelsporet på EP-en. Sangene er skrevet og produsert med Magnus Skylstad, som er Auroras nærmeste samarbeidspartner. Sei Selina skal også på turne med Aurora i sommer, og høres ut som hun snart er klar for å være hovedattraksjon på egen hånd.

Sigrid Aase fra gruppa Hajik går solo med godt resultat.

Sigrid Aase

Sigrid Aase er et av medlemmene i gruppa Hajk, der de deler på å synge sangene. Albumdebuten i 2017 var særdeles lovende. Da de ga ut sitt andre album ga vi uttrykk for at hun burde få større plass i gruppa. Nå kommer hun snart med et soloalbum, med egne sanger som har samlet seg opp gjennom mange år. Den første singelen kommer nå, «Soulmate In Disguise». En luftig, sang med et delikat lydbilde. Produsent er selveste Hanne Hukkelberg, som vi vet har en egen evne til å lage fengende popmusikk som høres annerledes ut. Hun har også hjulpet til på hele albumet, som vi med dette begynner å se fram til.

Marjan Vahdat har ikke lov å synge offentlig i Iran, men gjør det heldigvis andre steder.

Marjan Vahdat

Søstrene Marjan og Mahsa Vahdat har laget en rekke album med røtter i sitt hjemland Iran, der kvinner ikke får synge offentlig. Enten de synger sammen eller hver for seg er disse platene alltid flotte opplevelser. Denne gangen er det Marjan som kommer med nytt album, assistert av den allestedsnærværende Bugge Wesseltoft, som ga ut ny plate selv for bare et par uker siden. Her er også Jo Berger Myhre (bass), Kenneth Ekornes (trommer), Shervin Mohajer (strengeinstrumentet kamancheh) og Pasha Hanjani (ney-fløyte). Et globalt prosjekt der sangen spilt inn i California, instrumenteringen i Oslo, med enkelte pålegg i Tehran.

Marjan Vahdat har skrevet det meste av tekst og musikk selv, sterkt inspirert av tradisjoner fra hjemlandet, med bidrag fra søsteren Mahsa og noen iranske samtidspoeter. Igjen kan lytterne velger om de vil tolke dette som kjærlighetserklæringer til en annen person, eller til Iran med alle sine utfordringer. Musikken er vakker, velspilt, og stemmeprakten som alltid svært uttrykksfull.

Synne Vo, en av landets mest lovende artister, og klar for Bylarm til høsten.


Bylarm med Synne Vo

I forrige uke toppet Synne Vo denne siden, med sin nye singel «Heime». Nå er hun blant de 14 første artistene som blir kunngjort for høstens Bylarm i Oslo, 15.–17. september. Synne Vo har allerede gjort det godt med en rekke singler, og har også vært med på å skrive flere av sangene til Chris Holsten, blant dem «Smilet i ditt eget speil». Vi antar at hun kommer til å være en hovedattraksjon på festivalen. De andre norske navnene som er klare for Bylarm foreløpig er Beharie, Bo Milli, Julia Greni, Michelle Ullestad og Loverboy – sistnevnte soloprosjektet til Jon Ranes fra gruppa Undergrunn.

Ronni Le Tekrø

Ronni Le Tekrø er en av norsk rocks beste karakterer gjennom alle tider. Derfor er det en liten begivenhet når han kommer med sitt første album på seks år. «Bigfoot TV» heter det, og viser Tekrøs rock’n’roll-fantasier i full utfoldelse. Det er et variert, morsomt og gitarspillet er selvfølgelig upåklagelig. Aunt Mary-legenden Bjørn Kristiansen kommer inn og spiller en blå gitarsolo på «New Day In The Morning».

Dave

Neste ukes heteste konsertbillett er til rapperen Dave, David Orobosa Omoregie, på Sentrum Scene i Oslo. Vi var inne på dette da han fikk prisen for beste rapartist under årets Brit-awards, og avsluttet showet med fullt fyrverkeri etterpå. Nå er han på topp på den britiske singellista med sin nye singel «Starlight». Denne er tungt basert på den gamle jazzstandardlåten «Fly Me To The Moon». Så vidt vi kan høre er det den kanadiske duoen The Macarons Project som er samplet. Det kuriøse er at mange utenlandske nettsteder gir norske Angelina Jordan ærene for bakgrunnssporet. Dave har ikke kreditert andre enn seg selv, litt rart når samplingen er så sentral som her, og til og med hadde fortjent en «feature» i artistoppføringen. Det som er sikkert er at Angelina Jordan kommer til Kongsberg Jazzfestival i sommer, til en trippelkonsert med Jarle Bernhoft og Timbuktu 7. juli.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen