Kultur

Pop i uke 6: Brennende heit musikk

Prisene for popen fra i fjor kommer på løpende bånd utover våren. Ny pop kommer hele tiden.

Fredag kom nominasjonene til Spellemannprisene for 2021. Vi må vente stadig lenger på at prisene blir delt ut, helt til 22. april i år. De britiske prisene for fjorårets beste pop ble overrakt tirsdag. Adele fikk de fleste overskriftene, men det heteste navnet, bokstavelig talt, ble rapperen Dave. David Orobosa Omoregie fikk æren av å avslutte showet, der han også imponerte med en elektrisk gitar med flammekaster! Han fikk Brit-prisen for årets beste rap-album for «We’re All In This Together», to år etter at debuten «Psychodrama» ble kåret til årets album i Brit-sammenheng, og han i tillegg fikk Mercury-prisen for beste britiske album uansett sjanger. Dave spiller på Sentrum Scene 21. mars, en allerede svært utsolgt konsert. (På nettstedet hans er dette ført opp som en del av EU-delen av verdensturneen. Ikke fortell det til noen i Senterpartiet.)

Iggy Pop kommer til Stockholm i mai for å få Polarprisen på en million kroner. Her på  Roskildefestivalen i 2004.

Samtidig ble det klart at Iggy Pop vinner den svenske Polar-prisen for 2022. Prisen på hele én million svenske kroner kommer fra et fond Abba-manageren Stikkan Anderson opprettet, og går gjerne til artistene som har aller mest fra før: Elton John, Paul McCartney, Bruce Springsteen og de derre, men også innimellom til Sonny Rollins, Youssou N’Dour og Emmylou Harris. Iggy Pop er nok den som skiller seg mest ut i alternativ retning av alle vinnerne så langt. Han får prisen under en seremoni på Stockholms Grand Hotel 24. mai, med svenskekungen til stede. Forhåpentligvis uten en gjentagelse av hendelsen på klubben Max Kansas City i 1973, der sangeren mer eller mindre frivillig ramlet over et bord, rullet rundt over alle de knuste glassene og fortsatte å synge mens blodet rant. Nye Takter gratulerer! Uten sammenligning for øvrig får det franske Ensemble Intercontemporain Polarprisen i den «seriøse» delen av musikklivet.

I den norske dekningen av nominasjonene til Oscar-prisene tirsdag gikk det litt tapt at Van Morrison ble nominert for beste originale filmsang, for «Down To Joy» fra Kenneth Branaghs «Belfast». Han har kanskje jukset litt, for dette er egentlig en 50 år gammel sang Van The Man har omarbeidet og endelig gjort ordentlig ferdig. Åtte av hans gamle sanger forekommer også i filmen. Han må konkurrere med Bond-sangen «No Time To Die» med Billie Eilish, Beyonces «Be Alive» fra «King Richard», og ikke minst «Dos Oruguitas», den fineste sangen fra Disneys «Encanto». Noen vil savne den mest kjente sangen herfra, og fra toppen av alle verdens hitlister, «We Don’t Talk About Bruno», men det er produsentene som melder på sine kandidater, og de meldte altså på en annen av sangene til Lin-Manuel Miranda.

I Norge tok de seks sangene fra minialbumet til Karpe alle de seks øverste plassene på den offisielle Topplista. En tittel som ikke trenger forklaring for de fleste er «Salmalaks», en merkevare som her brukes som en følelsesmessig metafor. Moddi går langt mer konkret til verks i en ny musikkvideo han presenterer nå. Som arbeidsledig musiker i koronatida begynte Norges mest miljøbevisste artist (ingen fly rundt i verden her) å jobbe på et lakseslakteri på Senja, der han skal ha fått et mer positivt syn på den omdiskuterte industrien. Sangen «Bråtebrann» handler ikke om dette, men er ei nydelig pianovise som skrur opp forventningene til albumet.

Anne Marie Almedal er tiibake med ny musikk.

Singelen «Once Upon A Time» er et hyggelig gjenhør med Anne Marie Almedal. Hun som først markerte seg i spissen for gruppa Velvet Belly, men for alltid kommer til å være mest kjent for å ha sunget temasangen i «Himmelblå». Nå er hun her igjen, med stor, stemningsfullt drømmepop, like eventyrlig som tittelen antyder, med Nicholas Sillitoes atmosfæriske produksjon. Nytt album kommer i mai.

Wunderkammer har vært et favorittband på disse sidene siden de dukket opp mot slutten av forrige århundre. Siden sist har frontmannen Pål Jackman hatt et sidesprang med gruppa Undergrünnen, som har vært nominert til Spellemannprisen i rock for to av sine tre album. Han er filmregissør også, og står bak flere av episodene i den nye sesongen av «Lykkeland». Wunderkammer er fortsatt en supergruppe av godt etablerte folk fra Rogaland, denne gangen Børge Fjordheim (Cloroform, Morten Abel), Per Zanussi (Zanussi 5) og Dag Sindre Vagle (Helldorado). Singelen «Lyden av et skuldertrekk» er mer dempet enn vi er vant til fra denne kanten, en følsom og nær ballade. Album kommer før sommeren.

Ravi og trioen Klossmajor: Karoline Karlsen, Dorothea Økland og Maja Sørbø.

Ravi er stadig på farten med nye samarbeid. Bare to uker etter en singel med Stavangerkameratene kommer en ny singel, nå med popjazztrioen Klossmajor. «Skjønte ikke du var borte» lover godt for deres kommende debutalbum «Ordner seg for snille jenter». Vi venter også på mer fra Ravis nye band Svart Fredag, som han fronter med Jørn Åleskjær, kjent fra blant andre The Loch Ness Mouse. De omtaler seg selv som Norges svar på duoene Wham! og Elvis Costello/Burt Bacharach!

Ukas nyheter slutter med et takk og farvel til to sentrale artister fra soul- og funkmusikken fra 70-tallet. Med det fellestrekket at de ikke fikk på langt nær så stor oppmerksomhet som de fortjente. Syl Johnson døde søndag, 85 år gammel. Han er mest kjent for den gripende balladen «Is It Because I’m Black» fra 1969. I 70-årene lagde han en rekke flotte innspillinger for plateselskapet Hi i Memphis, der han dessverre kom litt i skyggen av sin kollega Al Green. Hans «Different Strokes» fra 1972 ble samplet av alle som kunne krype eller gå etter hip hopens gjennombrudd.

Betty Davies på omslaget av albumet "They Say I'm Different" i 1974.

Betty Davis døde onsdag, 77 år gammel. Hun var en sensasjon med sin kompromissløse, feministiske funk snart for 50 år siden. Hun var kanskje aller best på det andre albumet, «They Say I’m Different» i 1974, som forklarte hvorfor de sa at hun var så spesiell. Dessverre var det aldri så mange som sa dette. Hvorfor er hun mest kjent for å ha vært gift med Miles Davis? Disse sangene var sannsynligvis for sterkt kost for massene den gangen. Hun burde få en egen hyllest av alle sine emansiperte etterkommere i amerikansk hip hop og dristig pop når Grammy-showet går av stabelen 3. april.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen