Kultur

Framtidas superhelter er skeive

En regnbuefamilie med to mammaer og to barn redder verden. Én superhelt gir alle kraft til å være seg selv, en annen helbreder, en tredje er en ekte resirkuleringshelt. Alle er nye, mer inkluderende superhelter for framtida.

– Jeg ville fokusere på fellesskap som nødvendig for å stå imot trusler, sier Therese G. Eide til Dagsavisen.

Hun er særlig kjent for tegneserien «Intet nytt fra hjemmefronten», og for å ha illustrert flere barne- og voksenbøker.

Nå er hun dessuten en av de profesjonelle tegneserieskaperne som har sett for seg en ny type superhelt til Avistegnernes Hus’ nye utstilling «Supre superhelter 2022». Utstillingen åpner i Drøbak 12. mars, som en del av Skeivt kulturår.

– Inspirert av tida hjemme med covidsyke barn, da vi så animasjonsfilmen «De utrolige», har jeg tegnet en skeiv superheltfamilie – en regnbuefamilie – med to mammaer og to barn. Jeg ville ha et bidrag som viser fram samarbeid. Et inspirerende og håpefullt motiv, midt oppi alt som har skjedd i verden de siste ukene, sier Therese G. Eide.

Tegneserieskaper Therese G. Eide.

Ukraina

Tegningen hennes viser superheltfamilien i en klassisk superheltsituasjon: Sammen stopper de en meteor fra å treffe jorda og ødelegge sivilisasjonen. Eller er det kanskje en bombe?

– Superhelter står imot ytre trusler. Selv om jeg hadde begynt på tegningen før invasjonen, hadde jeg Ukraina i tankene da jeg tegnet, sier Eide.

Skeiv i Russland

I Putins Russland er det ulovlig å drive det regimet kaller «homopropaganda». Det vil si at man kan få bøter og fengselsstraff for å vise at skeive fins, enten det skjer i en tegneserie, film, bok, låt, forestilling eller på sosiale medier.

– Alt har blitt vanskeligere for skeive i Russland og kanskje snart Ukraina. Jeg ville vise støtte, vise at vi står mange sammen. For meg ble det enda en grunn til å tegne en håpefull plakat, sier Eide.

Refleksjon

Therese Eide har tegnet seg gjennom kriser også før. «Intet nytt fra hjemmefronten» startet som en ventil for det sjokket det er å få tre barn – først ett, så tvillinger – på godt under to år.

Så har hun tegnet seg gjennom pandemiens små og store, svært gjenkjennelige, berg-og-dalbane av ned- og oppturer. Dagen for utstillingsåpning i Drøbak, lørdag 12. mars, er også toårsjubileet for den første koronanedstengingen av Norge.

– Jeg har hele tida brukt tegning for å bearbeide inntrykk fra media og nyheter. Det er en måte for meg å tenke gjennom det jeg opplever, hvordan jeg oppfatter det, og hvordan jeg reagerer på det. Jeg har veldig tro på at om man er ærlig på sine egne reaksjoner, så er det stor sjanse for at noen andre har det på samme måte. Det kan være fint å se sine egne tanker og følelser reflektert, sier tegneserieskaperen.

Konkurransevinnere

Gjenkjennelse og inkludering var stikkord også for Avistegnernes hus da de inviterte to grupper til å tegne sine forslag til superhelter for framtida: På den ene sida et knippe allerede etablerte tegnere. På den andre sida ungdom mellom fjorten og tjue år.

«Hva slags superhelt ønsker du deg, på tvers av kjønn og legning? Bli med og tegne en helt ny og inkluderende superhelt for fremtiden!» lød oppdraget.

Nå har en jury bestående av Cha Sandmæl, Kenneth Larsen og Linn Isabel Eielsen kåret de fem beste tegningene i tegnekonkurransen for ungdom.

Her er de fem vinnerne

Mats Glans: Matsu

14 år gamle Mats Glans fra Nesodden har tegnet superhelten Matsu:

matsu

– Hens superkraft er at når du møter eller bare tenker på Matsu, så tør du å være deg sjøl, akkurat som du er og føler deg. Matsu gjør deg modig til å bære og vise dine sanne farger. Derfor har jeg latt meg inspirere av alle de forskjellige regnbueflaggene, og fargene i dem vil du finne igjen i drakta til Matsu. Matsu er en bjellesau, hen går foran flokken og viser vei, skriver Mats Glans, og legger til at drømmen er å bli animatør.

Konkurransejuryen skriver:

– Førsteinntrykket var rett og slett at Matsu var tegnet nydelig med en profesjonell strek. Hen ser myk og kosete ut og vi smeltet av superkraften; Matsu gjør deg modig til å være deg selv og vise dine sanne farger. Fint utført med ulike pride-flagg i kledselen. Vi liker at hen har farger fra mange forskjellige flagg, og absolutt elsker at hen er en bjellesau som går foran og viser vei for flokken. Altså en ledertype. Det var en morsom detalj som ga superhelten en gjennomtenkt helhet. Kreative krefter og kreativt design!

Vilja Holter Fugelli: Recyclone

13 år gamle Vilje Holter Fugelli fra Stavanger har tegnet Recyclone:

Recyclone

– Superkraften hennes er egentlig resirkulering, med det støvsuger-lignende våpenet hennes suger hun opp alt søppel og danner det om til ren luft. I denne verdenen finnes det også søppelmonstre, altså monstre laget av giftig avfall, og det er Recyclone sin jobb å kjempe mot dem. Ryggsekken hennes er der søppelet blir dannet om til luft, den kan også fly på grunn av jetmotorene som er festet på undersiden av den, den skyter ut regnbueflammer, skriver Vilje Holter Fugelli.

Konkurransejuryen skriver:

– Veldig kule krefter som passer godt inn i vår tid! Recyclone ble fort en favoritt. Her ser vi en interessant tegning som vekker interesse med sterke farger, en tøff karakter med en viktig superkraft for framtiden og jordkloden. Bra navn som tydeliggjør superkraften å resirkulere! Recyclone gjør det med regnbueflammer og stil. Pride-farger på ermene viser at Recyclone enten er på LHBT+-skalaen eller en god alliert

Julie Dankertsen: Paramhealth

16 år gamle Julie Dankertsen fra Askim har tegnet superhelten Paramhealth:

Paramhealth

– Han har healende veske fra armene som han bruker på å heale folk. Han bruker også blader han lager selv som et plaster som holder lengre enn et vanlig plaster. Veska han lager fra armene funker med en gang det blir satt på et sår og andre skader, skriver Julie Dankertsen.

Konkurransejuryen skriver:

– Veldesignet superhelt der mange små detaljer bygger opp om superkraften; helbredende evner! Her er det lagt ned mye tid på både konsept og gjennomføring, og det vises. Vi ser merkur- og asklepiosstaver, symbol forbundet med helseorganisasjoner, repetert flere ganger. Det er også kors på sekken og en legefrakklignende kappe. I media har svarte menn ofte blitt stereotypisk fremstilt som farlige, og derfor er det veldig fint med en svart mannlig superhelt som har helbredende evner! Han har også på seg rosa og lyseblått, som mange ser på som feminine farger og dermed bryter Paramhealth med kjønnsnormer. I tillegg er lyseblå og rosa to av fargene i transflagget, er det et hint mon tro?

Emilia Folino-Gallo: Antares

17 år gamle Emilia Folino-Gallo fra Skotbu har tegnet Antares:

Antares

– Dette er Antares, den ikke-binære superhelten som har evnen til å kontrollere tid og rom, skriver Emilie selv.

Konkurransejuryen skriver:

– Slående tegning med kraft! Tøff karaterdesign med en nydelig balanse mellom maskuline og feminine former, noe som forsterkes gjennom bruk av farger inspirert av det ikke-binære flagget. Vi likte også godt at Antares var plassert i verdensrommet, noe som sier litt om karakterens styrke! Veldig fint å se en ikke-binær karakter med så brede skuldre og smale hofter, da veldig mange ikke-binære karakterer heller litt mer mot det motsatte.

Elliott Stranden Davidsen: Zuri

16 år gamle Elliott Stranden Davidsen fra Rådal har tegnet Zuri:

Zuri

– Zuri har kraften til å kontrollere været, skriver Elliott selv.

Konkurransejuryen skriver:

– Nydelig tegning! Fantastisk å se en kvinnelig superhelt som har litt fett på kroppen og som ikke gjemmer det. Vi har aldri sett en superhelt med strekkmerker før, men vil ha mer av det! Hun har det lesbiske flagget på brystet og er allikevel feminin, det liker vi fordi ofte blir den kvinnen med mørkest hud den mest maskuline i lesbiske forhold i fiksjonelle historier, og det er en stereotype som må bekjempes.

Etablerte tegnere

De etablerte tegnerne som bidrar til utstillingen ved Avistegnernes hus er blant andre Cha Sandmæl, kjent for «Dragens øye»; Kenneth Larsen, kjent for «Bestis»; Ida Neverdahl, kjent for «JellyVamps»; H.L. Phoenix, kjent for «Arkin»; Ane Barstad Solvang, kjent for «Sporty Ponni»; Reidar Kjelsen, kjent for «Otto Monster»; Stian Tranung, kjent for «Superheltskolen» og Hiwar Nheli, kjent for Mangaserien «Rakkan».

Metamorf

Utstillingen åpner 12. mars og varer til 24. april.

Sporty Ponni

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenMer fra Dagsavisen