Kultur

Et av landets beste jazzband

Hegge er tilbake, med et fandenivoldsk driv.

---

Hegge

Beyond Your Wildest Streams

Particular

---

---

Koma Saxo

Live

We Jazz

---

Etter å ha svingt seg til en spellemann for debutalbumet, forførte kvintetten med navn etter bassist Bjørn Marius Hegge oss såpass med oppfølgeren «Feeling» at vi satte albumet på lista vår over de beste norske jazzutgivelsene det året. På «Beyond Your Wildest Streams» er Hegge tilbake med den samme lekne tilnærmingen til jazztradisjonene som har forført tidligere, i et landskap av souljazz i moderne tapning.

Åpningen viser noe det lekne som vi også kjenner fra andre prosjekter bandleder Hegge står bak. Bandet piskes i gang av en Håkon Mjåset Johansen i storform bak trommene, det er en pirrende åpning, før resten av bandet kommer inn og saksofonistene Martin Myhre Olsen og svenske Jonas Kulhammar serverer et «heggesk» tema over det hardtsvingende kompet. Det gnistrer fra saksofonistene i en låt som viser bandleder Hegges evne til å skru sammen låter som både utfordrer og fenger, før de glir over i en fin groove på «Ben’s Treat» og videre inn i en tredelt suite der en av delene fortsatt ikke er skrevet. Det svinger tidvis noe fandenivoldsk av et band som nå har spilt sammen i fem år, men vi serveres også noen fine neddempede øyeblikk. Det pianist Vigleik Storaas gjør på «Musak The Ballad» er ren nytelse. Vel blåst, fra et suverent kollektiv.

Når vi først er inne på hardtsvingende kvintetter ledet av bassister, og konsertscenene endelig åpner opp for fullt igjen, tillater vi oss å hente fram et album fra fjorårets bunke. Den svenske bassisten Petter Eldhs svensk/tysk/finske kvintett Koma Saxo kommer i mars til den nasjonale jazzscenen i Oslo med en solid dose feststemt og frittgående samtidsjazz i bagasjen. Fjorårets liveutgivelse fra kvintetten tyder på at dette kan bli et av vårens høydepunkter.

Jonas Kullhammar er på plass også her, i en heftig saksofonrekke sammen med Otis Sandsjö og Mikko Innanen, mens tyske Christian Lillinger har plassen bak trommene. I tillegg til noen reale utblåsninger på låter som «Euro Koma», og en fin versjon av gitarist Even Helte Hermansens «Waltz Me Baby, Waltz Me All Night Long», spiller de opp til allsang med «Stepp, Min Stepp», en russisk melodi som i sin tid også ble spilt inn av Jan Johansson. Det er en energibombe av et band som kommer til hovedstaden i mars.

Hegge: In Your Wildest Streams
Koma Saxo: "Live"


Mer fra Dagsavisen