Kultur

Jazz mellom bakkar og berg, rett fra skolesangboka

Trompetisten Gunnar Halle og pianisten Espen Eriksen spiller nytt liv i sanger fra gamle skolesangbøker.

---

Espen Eriksen/Gunnar Halle

Sangboka

Unit

---

Espen Eriksen er mest kjent fra sin egen trio, med fem album bak seg. Gunnar Halle har vært med på en lang rekke album som sidemann for andre artister, og har også gitt ut to med sin egen kvartett, senest «Halle’s Planet» fra 2019.

Som duo fullfører de en trilogi med dette albumet. Dette er ikke deres egen påstand, kanskje har de tanker om å ta samarbeidet enda et skritt videre, men det er i alle fall en samlende tanke bak de tre albumene de har gitt ut sammen. «Meditations On Christmas» (2011) inneholdt julemusikk framført stille og ettertenksomt. «Psalm» (2016) var mer av det samme, nå med salmer som utgangspunkt.

Denne gangen er det ikke religiøse sanger som står på repertoaret, men det er likevel en misjonerende tanke bak utspillet. Duoen skriver på plateomslaget at de tilhører den siste generasjonen som sang disse sangene på skolen. De er mer påvirket av dem enn av «den store amerikanske sangboka», som har dominert jazzen i en mannsalder. Dette er ikke nye tanker i jazzen, som for eksempel Dag Arnesens fire album med «Norwegians Songs» har vist. Men når vi tenker over hvor mange ganger vi har hørt «My Funny Valentine» og «Night And Day» i årenes løp, så hører vi gjerne noen av våre egne «nasjonalsanger» om igjen også.

Albumet begynner med «Mellom bakker og berg», og kommer etter hvert til de mer lyriske perlene «Vi skal ikkje sova bort sumernatta» og «Bind deg ein blomekrans». Her er også et par «eksotiske» innslag langt borte fra, med danske «Jeg er havren» og svenske «Byssan lull». De framføres med ny tone og takt, og uvante harmonier. Dette er tross alt jazzmusikk, og etter en innledende runde med melodiene blir de tatt med ut på nye veier, fra bakker og berg og et godt stykke opp i høyere luftlag. Det rene uttrykket i instrumentene blir forsiktig bearbeidet med elektronisk atmosfære. Vi trenger overhodet ikke å ta stilling til hvor viktig dette er for å bevare norsk kultur, siden jeg tenker at dette høres like fint ut hvorhen du er i verden.


Espen Eriksen/Gunnar Halle: Sangboka


Mer fra Dagsavisen