Kultur

Årets mest spilte norske låter: Alle synges på norsk

Midt i en alminnelig bekymring for at det norske språket er truet i mediebildet, i akademia og i ungdommelig sjargong, så blir alle årets mest populære norske sanger framført på norsk.

For tre uker siden ble Chris Holsten den store vinneren i prisshowet P3 Gull i NRK. 2021 ble et fantastisk år for sangeren, som i fem år har gjort seg kjent som en fin artist med en stor stemme. Men ikke kjent nok. Omslaget kom med «Hver gang vi møtes» i 2019, et program som flere ganger har fått norske artister som har sunget på engelsk til å tenke seg om når det kommer til hvordan de skal uttrykke seg. Derfra huskes Holsten best for sin versjon av Odd Nordstogas «Ein farfar i livet», med sin egen farfar på trekkspill. Et biprodukt av deltakelsen var den etterfølgende duetten med Frida Ånnevik i «Hvis verden», som ble en av den første koronatidas mest spilte sanger, og vant publikumsavstemningen om årets låt i Spellemannprisen.

I mars ga Chris Holsten ut singelen «Smilet i ditt eget speil», hans første egne utgivelse på norsk. Han forklarte omstillingen slik i pressemeldingen : «Da jeg først begynte å skrive tekster på norsk merket jeg at det ble en annen type ærlighet i tekstene enn jeg er vant til. Det var noe jeg likte, det å gå dypere føltes bare naturlig. Selv om mange nok assosierer meg med norskspråklig musikk nå på grunn av «Hvis verden», er jo dette nytt og føles ut som et nytt kapittel for meg. Kanskje dette her også er en konsekvens av å bli eldre, det å finne en ny mening i musikken man lager?»

Dette har vært en kjepphest så lenge jeg har skrevet om norsk musikk: Artister som synger på norsk kommer tettere på sitt publikum. Lista over artister som har erfart dette begynner å bli uendelig lang. Ikke minst innen rap og hip hop, som lenge så ut til å bli en marginal del av norsk popmusikk, helt til stadig flere tok til å uttrykke seg på norsk mot slutten av forrige århundre.

«Smilet i ditt eget speil» med Chris Holsten er nå på femteplass på Spotifys «wrapped»-oversikt over de ti mest strømmede sangene i Norge i 2021. Altså de sangene som de mest ungdommelig spillevillige har hørt mest på. Denne lista har med fire lokale produksjoner. Aller øverst er «Den fineste Chevy’n», en duett med Maria Mena og artisten før kjent som Katastrofe, nå frontmann i Halva Priset. Maria Mena ga også ut en egen singel på norsk i år, «Speil», og det vil ikke være uventet om det kommer mer på morsmålet fra den kanten.

El Papi fikk en av årets store hits med "Sju fjell". Norskere blir det neppe.

På niende plass hos Spotify kommer Emma Steinbakkens «Jeg glemmer deg aldri». En versjon av Hellbillies’ «Eg gløymer deg aldri», en 20 år gammel sang som var i ferd med å gå i glemmeboka, også på gruppas egne settlister. Ingen fare for at den skal forsvinne ut av historiefortellingen igjen etter 2021. Disse tre sangene har en annen ting felles: De er stille og følsomme, uten de store faktene som har preget mye av den ungdommelige hitkulturen. De oppfyller neppe de formelle kravene til klassen for «festmusikk», selv om de nok spilles oftere på fest enn alskens russerask.

En norsk sang til kilte seg inn blant disse visene: «Sju fjell» med El Papi. En jublende sang om friluftsliv og høydeforskjeller. Norskere blir det ikke. Lyrisk sett er ikke «Sju fjell» det ypperste av norsk poesi, men i fraværet av afterski var det lite som slo bedre an i 2021. “Mest spilt”-listene er alltid fulle av sånn festmusikk, med gruppa Hagle som det artigste nye bekjentskapet i 2021. Den mest strømmede artisten i Norge i år har vært Tix, uten enkeltspor blant de ti mest hørte, men med mange nok sanger tilgjengelig til å gjøre seg gjeldende i det store sammendraget. Også han synger på norsk, unntatt i Eurovision-finalen.

Chris Holstens framføring av «Smilet i ditt eget speil» på P3 Gull er også bokstavelig talt et av årets høydepunkter, der han og pianoet svevde over i byen hengende fra en 60 meter høy heisekran. P3 Gull er feiringen av de største innen ungdomsmusikken. Æresprisen gikk til Stig Brenner, som har holdt seg til det norsk språket helt siden han var Unge Ferrari. Prisen for årets nykommer, de nyeste av de nye, ble vunnet av Jonathan Floyd, etter sanger som «Perlene» og «Danser på kanten». En av de sterkeste konkurrentene var Synne Vo, som var med på å skrive «Smilet i ditt eget speil» med Chris Holsten. Synne Vo har gitt ut en liten rekke sanger selv også, framført på hennes dialekt fra Lesja i Gudbrandsdalen, som gjør henne til et av de største nye poptalentene i landet, både som sanger og låtskriver.

Synne Voe er en av de mest lovende artistene i det store "norsk på norsk"-segmentet

Hun har også skrevet for en annen av de nominerte til årets nykommer i P3 Gull, Victoria Nadine, som etter en rekke sanger på engelsk nå har klart å gjøre seg gjeldende på det vanskelige julesangmarkedet med «Du er ikke alene».

Blant årets fineste norsk-på-norsk-sanger er også Synne Vos «Det e OK um du glømme me», oversatt fra «It’s OK If You Forget Me» av Astrid S. For fortsatt synger noen av Norges største popartister på engelsk, som Aurora, Sigrid og Dagny, for ikke å snakke om Girl In Red. De hadde neppe fått like stor internasjonal oppmerksomhet på norsk. For alle som tror de kan bli verdensberømte og er villige til å satse stort kan det fortsatt være en fordel å synge på engelsk. Men kanskje kunne det bli vanligere å si ja takk til begge deler?Mer fra Dagsavisen