Kultur

Jazz: Luftig og lekent fra Ladybird Orchestra

Landet åpner seg igjen, og Ladybird Orchestra gir en ekstra god frihetsfølelse med på veien.

Ladybird Orchestra

Fly

Jazzland

Ladybird er det engelske ordet for «marihøne», et sjarmerende, men utrydningstruet insekt, som får sin lovsang i «Dear Ladybird» til å begynne med på dette albumet. Marihøner kan bringe lykke, forstår vi av teksten, og musikken til Ladybird Orchestra gir også en god følelse av velvære mens den utspiller seg for oss.

I spissen for dette orkesteret er vokalisten Lisbeth-Anita Grimsø Olsen og pianisten Liv Andrea Hauge. De har funnet hverandre på Norges musikkhøgskole, og spilte sammen som duo i noen år, før de ble et fullt band. Med John Rune Jakobsen og Runa Husøy (saksofon), Karl Erik Horndalsveen (kontrabass) og Veslemøy Narvesen (trommer), som alle får gode anledninger til å utmerke seg her. Sistnevnte er visst over alt denne jazzhøsten.

Ladybird Orchestra kommer i kategorien med grupper som vil være lette å like for mange, men som likevel bryter opp de mest behagelige stundene med improviserte strekk som viser dem fra mer utfordrende sider. Sånn er de godt plantet i jazztradisjonene, men her er også leken påvirkning fra lokkende folkemusikk som er med på å forsterke det imøtekommende inntrykket.

Jeg vet ikke om det er albumtittelen «Fly» eller fuglene på omslaget, men musikken på denne plata gir en frisk, luftig følelse. Og når den nå helt tilfeldigvis ble liggende der ved platespilleren ved siden av Chick Coreas «Return To Forever», den der Flora Purim synger så fint, med både fugler og et lignende fargespill på fronten, da tenkte jeg, ja, det skulle bare mangle!

Ladybird Orchestra var med i Jazzintro 2020, talentmønstringen som av pandemiske grunner ikke ble avsluttet før i 2021. De nådde ikke opp til finalen under Oslo Jazzfestival, som ble vunnet av Kongle Trio, der både Liv Andrea Hauge og Veslemøy Narvesen er med. Dette minner oss igjen om hvor åpne dørene er mellom mange av de nye norske jazzgruppene nå. Ladybird Orchestra har likevel funnet sitt eget uttrykk, og skal bli spennende å høre igjen framover.

Ladybird Orchestra: Fly


Mer fra Dagsavisen