Kultur

Rå jazzenergi

To ferske album serverer dampende jazzrock.

Krokofant

Fifth

Rune Grammofon


Sex Magick Wizards

Your Bliss My Joy

Rune Grammofon

«Fifth» er som navnet antyder det femte albumet fra kraftkollektivet Krokofant. Det er samtidig det andre albumet fra en utvidet versjon av det som opprinnelig er en trio, bestående av Tom Hasslan (gitar), Jørgen Mathisen (saksofon) og Axel Skalstad (trommer). De låt bra som trio, men utvidelsen med Ingebrigt Håker Flaten (bass) og Ståle Storløkken (tagenter) – to velkjente navn fra den norske jazzscenen – sprøytet en ekstra kraft inn i bandets forførende og hardtslående progjazz, det ga dessuten en ekstra dose frihet til gitarist og låtskriver Hasslan, som med sine knivskarpe riff er en sentral del av lydbildet, gjerne i unisone løp med Mathisen.

På det ferske albumet banker de til fra start, med «Watcher Of The Fries», en real utblåsning som viser noe av kraften i denne fembeinte krokofanten. Her får vi også en god dose av Storløkkens eksplosive kreativitet. Det er en kreativitet vi kjenner fra tallrike prosjekter, som Elephant9, et annet hardtslående kollektiv i Rune Grammofon-familien, det er likevel bare å bøye seg i støvet over det Storløkken gjør i låter som «Watcher Of The Fries» og påfølgende «Big Heavy Thing», der også Mathisen serverer noen fine coltranske utblåsninger over det blytunge kompet. Når osen har lagt seg etter avsluttende «Pretty Frypan» er det bare å puste ut og se fram til at denne utvidede versjonen av Krokofant dukker opp til en klubb nær deg. For dette låter bra.

Sex Magick Wizards er musikalsk i slekt med Krokofant, da bandet debuterte i 2019 var det dessuten med Skalstad fra Krokofant bak trommene. Den plassen er nå overtatt av Ingvald André Vassbø, som gjør en god jobb med å holde oppe det høyenergiske drivet som preger bandet, resten av det unge kollektivet består fortsatt av Viktor Bomstad (gitar), Sigfrid Afret (saksofon) og Henrik Sandstad Dalen (bass).

De serverer den samme gitartunge kraftjazzen som på den lovende debuten «Eroto Comatose Lucidity», men oppfølgeren låter hvassere, mer variert, veksler fint mellom kraftpiller som «Qliphoth Chokehold» og mer tilbakelente ting som «Kheter Ascension». De flørter skamløst med storheter fra både frijazz- og tungrockhistorien, men når energien fra Afret møter de breiale riffene fra Bomstad, låter det duggfriskt.

Krokofant: Fifth


Sex Magick Wizards: «Your Bliss My Joy»

Mer fra Dagsavisen