Kultur

Jazz i fri flukt

Kjente jazzmusikere dukker stadig opp i nye sammenhenger. Vi har hørt de som spiller i Flukten før, men ikke slik som her.

Flukten

Velkommen håp

Odin

Jazzhøsten er så godt i gang at vi kan fråtse i nye utgivelser fra lokale artister. Mange av dem i helt nye konstellasjoner. Flukten er ei gruppe som debuterer med albumet «Velkommen håp», men musikerne har vi støtt på så mange ganger før at vi ikke skal falle for fristelsen å kalle dem et velkomment nytt håp.

Hanna Paulsberg har vært en av de mest feirede saksofonistene de siste årene. Bassisten Bárður Reinert Poulsen har vi hørt med Wako og Espen Berg Trio. Hans Hulbækmo har spilt trommer i flere sammenhenger enn vi klarer å telle i farten. Gitaristen Marius Hirth Klovning fikk allerede for ni år siden fin omtale av i denne spalten av Roald Helgheim med gruppa Hullyboo. Han har også vært med i Skadeyr, og gitt ut det fine akustiske albumet «Hagebyen», men er nok den som har vært minst omtalt av disse fire. Desto bedre er det at han i Flukten viser seg som en gitarist vi godt kan høre mer på.

Grupperingen ble til i en periode av fjoråret da det ble vanskelig for musikere å reise så mye rundt. Aldri så galt at det ikke er godt for noe. De møttes en gang i uka, og brukte kvartetten som sitt eget fristed. Dette er definitivt et jazzband, men med ekko av folkemusikk, rock, rytme og blues.

Albumet begynner funky og friskt med tittellåten «Velkommen håp», der musikerne slår seg løs med liv og lyst, en kollektiv presentasjon som gir mersmak. Allerede «Budeie boogie» gir gode anledninger for Paulsberg og Klovning til å briljere hver for seg, med støtte fra et fleksibelt spill på bass og trommer som gjør det meste mulig.

Snurrige låttitler kommer på rekke og rad, like lekne som musikken. Gruppa spiller seg ekstra sterkt opp mot slutten av «Bleik myrk legg», som fader ut etter fem minutter, men som godt kunne holdt trykket oppe i fem minutter til for min del. Så fortsetter de like friskt med «Pave Toten Totten», med Marius Hirth Klovning i sitt ess enda en gang. Vi får håpe Flukten får tid til å spille sammen en stund til.

Flukten: Velkommen håp



Mer fra Dagsavisen