Kultur

Nå åpner baren i 13. etasje av Munch: – Prismessig skal det være tilgjengelig for alle

Sakte, men sikkert åpner dørene til det nye Munch-bygget i Bjørvika. De to eierne av Munch Mat, Henrik Henriksen og Niklas Granlund, er veldig opptatt av at stedet ikke skal bli for eksklusivt.

I mai 2020 skulle dørene til det nye Munchmuseet endelig åpne, men viruset kom i veien. Nå, mer enn ett år senere, åpnes dørene gradvis til den nye kulturperlen i Oslos nyeste bydel.

– Det føles litt absurd. Fordi vi skulle åpne i mai 2020, så har vi gått gjennom denne prosessen ganske mange ganger, sier Niklas Granlund.

Granlund er eier av bakeriet, restauranten og baren i det nye Munchbygget sammen med Henrik Henriksen. De var enige om strategien om å begynne åpningen steg for steg. Mandag åpnet bakeriet i første etasje, fredag åpner baren i toppen av museet og rundt 1. september åpnes restauranten. Selve museet derimot, åpner 22. oktober.

– Vi er i gang, men museet er ikke åpent, og bygget er jo helt nytt, så vi har en del tekniske utfordringer. Denne veien skal bli til mens vi går, sier Henriksen.

Granlund og Henriksen opplever at de og museet nærmest er én og samme bedrift. Alt skal fungere i samspill, men de forventer et ekstra trykk når museet åpner om to måneder.

– Serveringsbiten er veldig viktig del av museumsopplevelsen. I og med at det er en komplisert oppgave, så er det viktig at museumsgjestene opplever at det fungerer fra første stund, sier Henriksen.

Baren på toppen av MunchMuseet åpnet i dag.
Baren på toppen av MunchMuseet åpnet i dag.

Ikke en skybar

De to eierne tar med seg Dagsavisen på en rundtur rundt i lokalet, før vi stiger inn i glassheisen som skal bringe oss helt til 13. etasje. Men det er ikke en skybar vi skal til. Det er i hvert fall et begrep de ikke har sansen for. Det er rett og slett for eksklusivt.

– Vi vil at dette skal være en veldig inkluderende plass, og at det prismessig er tilgjengelig for alle. Det skal ikke koste noe mer å ta en kaffe og et rundstykke her enn på Baker Hansen. Det er helt avgjørende for oss, sier Henriksen.

Granlund nikker. Ikke nok med at prisen skal være tilpasset folk flest, også med utvalget har de forsøkt å treffe bredt.

– Vi skal prøve å møte alt fra småbarnsfamilier som vil ha is til barna til pensjonister som vil ha napoleonskake. Så er vi veldig opptatt av å lage alt selv, så vi lager is her og har eget bakeri. Det er superviktig for hvordan vi jobber. Vi hadde ikke gått inn her med mat som ble produsert et annet sted, sier han.

På restaurantmenyen skal de ha både østers, burgere og salater.

– Men alt skal smake sykt godt. Og man skal kunne kjøpe seg noe enkelt å spise etter en dag på museet uten at man må slenge ut 800 kroner for en treretters, sier Henriksen.

Baren på toppen av MunchMuseet åpnet i dag.
Baren på toppen av MunchMuseet åpnet i dag.

Heis og smittevern

Oppe i baren blir vi møtt av et mykt interiør: svarte og lysebrune skinnmøbler og lyst inventar. Og ikke minst: En helt vill utsikt. Granlund og Henriksen er fornøyd med interiøret, og understreker at de har vært veldig involvert i alle leddene i prosessen av å få alt dette klart. Dette har de jobbet med i snart tre år.

– Det skal oppleves som ujålete og bunnsolid, sier Henriksen.

– Også har vi prøvd så godt det lar seg å gjøre å holde oss til norske designere. Og skinnet er sydd her, legger han til.

Baren på toppen av MunchMuseet åpnet i dag.
Baren på toppen av MunchMuseet åpnet i dag.

– Hva er forventningene deres for i kveld, da?

– Det er jo litt utfordrende med smitteverntiltak og at alle skal opp i den samme heisen, så jeg håper at folk kan være tålmodige og at det går bra, sier Granlund.

Han er også spent på hvor lenge festen vil vare i kveld.

– Vi er jo egentlig ikke nattklubbfolk, og har aldri hatt åpent etter klokken 01.00. Det er litt skummelt, men jeg tror det skal gå veldig fint.

– Man vet jo aldri hva slags sted man har åpnet før man faktisk åpner det, sier Henriksen, som jobber med å gi hjernen plass til å kunne tilpasse seg.

Akkurat nå, i alt arbeidet med åpningen, har han ikke så mye følelser. Iblant må han klype seg selv eller Granlund i armen for å innse at de faktisk er i ferd med å åpne.

– Det er jo kjempegøy, men når vi får pulsen ned, museet åpner og vi kan se om ting faktisk funker, så tror jeg vi kommer til å kjenne enda mer på det, sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen



Mer fra Dagsavisen