Kultur

Sugen på teater? Disse forestillingene er bare et tastetrykk unna

Mange teatre er lukket og låst under pandemien, men noen holder showet i gang. Blant digitale tilbud finnes alt fra «Slåttekar i himmelen» til fullskala ballett i Operaen og en stor digital teaterfestival med hele Europa i spill.

Dagsavisen anmelder

Bilde 1 av 6

En rekke norske teatre strømmer nå utvalgte forestillinger på gitte datoer. Noen har også laget lydteater og podkaster som er tilgjengelig når man måtte ha lyst. Og en stor europeisk teaterfestival i regi av blant andre svenske Dramaten, byr på hele to uker med noen av de mest spennende ensemblene i Europa.

Her er en oversikt over de viktigste små og større tilbudene fra norske og noen internajsonale scener. Noen endringer kan forekomme på grunn av lokale smitterestriksjoner. For utfyllende info se teatrenes egne nettsider.  

«Stories from Europe», en europeisk digital teaterfestival

Den svenske nasjonalscenen Dramaten arrangerer sammen med Thalia Theater Hamburg den heldigitale teaterfestivalen «Stories From Europe» over to uker nå i januar og februar.

På programmet står i hovedsak klassikere fra flere av de sentrale scenene i Europa. I alt ni ulike oppsetninger fra Tyskland, Frankrike, Spania og Sverige samt flere land strømmes, blant dem Bertolt Brechts «Der Kaukasische Kreidekreis» («Den kaukasiske krittringen») i Michael Thalheimers regi fra Berlin og Luigi Pirandellos «Right You Are» fra Torino. Dramaten selv bidrar med «Idioten» i teatersjef Mattias Anderssons regi, og med et svensk stjerneensemble med blant andre David Dencik og Marie Richardsson.

Theatre of Nations i Moskva spiller også «Idioten» av Dostojevskij, mens Ibsen selvsagt står på repertoaret, henholdsvis i Budapest-oppsetningen «Nora – Christmas at the Helmers» og hos Düsseldorfer Schauspielhaus som spiller «En folkefiende».

Alle forestillingene kan strømmes i perioden 20. januar – 3. februar på de enkelte teatrenes originalspråk med engelske undertekster. For info og oversikt, se Dramaten.se

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Fra Torino-baserte Teatro Stabiles oppsetning av Luigi Pirandellos «Right You Are». Foto: Bepi Caroli

«Slåttekar i himmelen»

Det Norske Teatret/Teatret Vårt

Storsatsingen av Edvard Hoems familienære roman om hans egen forfar og Nesje-familien, som i likhet med mange tusen nordmenn vurderte og eventuelt valgte å reise til Amerika på 1800-tallet, er en velspilt og kraftfull forestilling. Nå tilbake på Det Norske Teatret etter å ha vært vist på Teatret Vårt i rundt Hoems hjemby Molde.

Dagsavisens anmelder ga «Slåttekar i himmelen»-oppsetningen en 5-er.

Direktestrømming 13. februar. (Se detnorsketeatret.no)

Les: Anmeldelse «Slåttekar i himmelen»: Skarpslipt og skjebnetungt om tvil, tro og løsrivelse

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Ole Salmakar (Bjørnar Lisether Teigen), Karina (Julie Støp Husby) og Gjertine (Sara Fellman) i «Slåttekar i himmelen»​. Foto: Dag Jenssen

«Onkel Vanja»

Den Nationale Scene

Anton Tsjekhovs klassiker er en del av Den National Scenes repertoar i vinter, og er blitt åpnet for direktestrømming på utvalgte datoer. Regissert av teatrets nye sjef Stefan Larsson og med blant andre Petronella Barker, Kristoffer Sagmo Aalberg, Marianne Nielsen, mfl. i rollene.

Direktestrømming 24. januar. Se dns.no

Les også: Anmeldernes favoritter fra teateråret 2020

Artikkelen fortsetter under bildet.

Frode Bjorøy og Kristoffer Sagmo Aalberg i «Onkel Vanja», spilles fysisk for bergensere i Bergen, men strømmes også til hele landet søndag. Foto: Odd Mehus

Foto: Ole Mehus

«Farlige forbindelser»

Nordland Teater

Nordland Teater har hatt fysisk premiere på «Farlige forbindelser», basert på den berømte brevromanen om rivaliseringen mellom Marquise de Merteuil og Vicomte de Valmont i tiden rundt den franske revolusjon. Før stykket skal på turné i regionen, spilles to digitale forestillinger av historien som er blitt gjenstand for både filmatiseringer, romaner og altså teaterversjonen. I Nordland Teaters ensemblesatsing er det Gørild Mauseth og Sigurd Sele som siller rollene som tidligere er blitt udødeliggjort av ikke minst Glenn Close og John Malcovich i Stephen Frears forrykende filmatisering fra 1988.

Terje Skonseng Nauder har regien på stykket som er bearbeidet av Christopher Hampton.

Direktestrømmes 27. januar. Info og billetter, se nordlandteater.no

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Sigurd Sele og Gørild Mauseth. Foto: John Andre Aasen

«Onegin»

Nasjonalballetten, Operaen

John Crankos ballett «Onegin» strømmes to kvelder i februar. Den halvannen time lange forestillingen, et kjærlighetsdrama basert på Aleksandr Pushkins roman skrevet på vers, med musikk av Tsjajkovskij, settes opp av Nasjonalballetten med nye kulisser og kostymer. Hovedrollen som Tatjana danses av Maiko Nishino og Yolanda Correa, mens Yoel Carreño og Erik Murzagaliyev er Onegin.

Strømmes 11. og 21. februar. (se Operaens nettside)

Les også: Anmeldelse «Barberen i Sevilla»: Berørende opera-komikk til alle som vil

«Tristan og Isolde», 2. akt.

Wagners store kjærlighetsdrama basert på middelaldersagnet om Tristan og Isoldes forbudte kjærlighet spilles i konsertversjon med Iréne Theorin som Isolde, og den unge tenoren Clay Hilley fra USA som synger sin første rolle på Operaen som Tristan. Edward Gardner dirigerer konserten som er en enkelthendelse som ikke tas opp for påsyn i etterkant.

Billetter til strømmingen 31. januar på Operaens nettside.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nasjonalballetten og Operaen har flere strømmetilbud klare, blant annnet balletten «Onegin» med Maiko Nishino som Tatjana. Foto: Erik Berg

Nasjonalballettens Maiko Nishino. Foto: Erik Berg

Les også: Simone Grøtte skriver samisk historie i Operaen

Solokonsert Yngve Søberg

Operaens egen baryton Yngve Søberg gjentar suksessen fra fjorårets kammermusikkfestival i Stavanger, med å framføre Franz Schubert store sangsyklus «Winterreise», skrevet i 1827, året før han døde bare 31 år gammel. Tekstene ble skrevet av den tyske lyrikeren Wilhelm Müller.

Konserten med Søberg strømmes 7. februar. Info/billetter på Operaen.no

Les også: Kommer det virkelig en ny teatervår?

«Villanda»

Det Norske Teatret

Lars Erik Holters har laget en nyskapende og tekstomveltende Ibsen-oppsetning av «Villanda». Vi følger Hedvigs fotograferende blikk en skadeskutt familie som styrer lukt mot avgrunnen når de vonde sannhetene leder til at hun blir bedt om å ofre det aller kjæreste. Gina Bernhoft Gørvell spiller den ikoniske Hedvig-rollen som en goth-punker som stiller seg på sidelinjen, like sårbar som hun er sterk.

Direktestrømming 11. februar. (Se Detnorsketeatret.no)

Les også: Hedda-dryss over Det Norske Teatret

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det Norske Teatrets «Villanda» er blitt en etterspurt forestilling, særlig blant et yngre publikum. I påvente av flere fysiske muligheter strømmes stykket, som har Gina Bernhoft Gørvell i rollen som en annerledes Hedvig. Foto: Dag Jenssen

Villanda. Foto: Dag Jenssen

«Vi hjemløse»

Nationaltheatret

Kathrine Nedrejords bestillingsverk som husdramatiker på Nationaltheatret skulle hatt premiere i mars 2020, men ble avlyst på grunn av korona-nedstengning. Nå er stykket om en familie på fire som flykter til Norge og må skape seg en ny framtid og en ny trygghet, bearbeidet og innspilt som lydteater med de opprinnelige skuespillerne.

Gratis å strømme fra blant annet Nationaltheatrets nettside og diverse plattformer for podkast etc.

Les også: Teateranmeldelse «Vi hjemløse»: God tekst bærer preg av kriseløsning

«Jeg er Joe»

Dramatikkens hus

Skuespillerne Espen Klouman Høiner og Victoria Ose framfører sceneteksten «Jeg er Joe», et stykke som er under arbeid skrevet av fotograf og billedkunstner Vibeke Tandberg. Strømmeforestillingen beskrives av Dramatikkens hus som en dialog mellom et par som par som «vurderer og reforhandler livet de lever sammen» i etterkant av en bilulykke. Tandberg debuterte som dramatiker med «Hunder» på Nationaltheatret og er denne sesongen husdramatiker hos Dramatikkens hus i Oslo.

Digital visning 29. januar.

Les også: «Hunder»: Utdrag fra et hundeliv

«Bilde av en brennende Tesla»

Brageteatret

Noen av Brageteatrets tilknyttede scenekunstnere har satt sammen en episodisk podkast om Ivy, Asha og Faiza, om «vold og vennskap», om «påtente biler, hemmelige rave, pappagutter og forvokste babyer», som teatret selv beskriver. Dette er en fiksjonspodkast rettet mot ungdom med manus av Fanny Vaager og med Emma Lund, Tara Lina, Georgia May Anta og Even Torgan med flere. Og det nye stjerneskuddet Mustis låt «En brennende Tesla», selvfølgelig.

Publisert på Instagram, Spotify med mer. For info, se Brageteatret.

Les også: – Jeg synes det er kjipt at jeg ikke lærte om Gro Harlem Brundtland på skolen

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Fra svenske Dramaten strømmes en ambisiøs oppsetning av «Idioten» som en del av «Stories from Europe». Foto: Roger Stenberg

Fra Idioten på Sveriges nasjonalscene. Foto: Dramaten

Les også: Ber om å få spille teater for bare én person

L’Opera National Paris - «Tryllefløyten»

l’Opéra Chez Noi er strømmeplattformen til nasjonaloperaen i Paris, og har strømmepremierer og mulighet for å kjøpe påsyn av forstillinger som ligger i arkivet for kortere elle lengre tid. Fredag 22. januar har de premiere på «Tryllefløyten» fra Nasjonaloperaen i Paris. Etter premieren vil den bli tilgjengelig for kjøp i en måned. Den spilles på fransk, men en versjon tekstet på engelsk skal være klar 28. januar.

I «spilleren» til l’Opéra Chez Noi ligger i tillegg Georges Bizets «Carmen» i regi av en kjenning også på norske scener, Calixto Bieito.

Også «Barberen i Sevilla» er mulig å kjøpe tilgang til, i en versjon fra 2015. Man kan løse billett for en snau hundrelapp, og alle har franske og engelske undertekster.

National Theatre, London

National Theatre i London har satset stort på strømmeteater under pandemien. For tida er det farsen «Dick Whittington» som strømmes etter at alle fysiske forestillinger ble avlyst i den engelske hovedstaden. Men teatret har i tillegg et fyldig arkiv med så vel klassikere som samtidsstykker. Et månedsabonnement som gir tilgang til det hele koster om lag hundre norske kroner.

For info, se Ntathome.co.uk