Kultur

Ber om boikott av sitt eget band – ny strid i Beach Boys

At Beach Boys skal spille på en kongress for jegere, med Donald Trump Jr som hovedtaler, provoserer bandets store profil Brian Wilson. Nå oppfordrer han fansen til boikott.

Onsdag skal Beach Boys spille på årskongressen til Safari Club International i kasinobyen Reno, Nevada.

Safari Club International er en internasjonal organisasjon for jegere med mer enn 50.000 medlemmer, som bl.a samarbeider med den omstridte lobbyorganisasjonen National Rifle Association.

Spillejobben har fått Beach Boys' grunnlegger og låtskriver Brian Wilson til å reagere sterkt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Denne organisasjonen støtter troféjakt, som både jeg og Al (Jardine, tidl. Beach Boys-medlem) er sterke motstandere av, fastslår Brian Wilson i en twittermelding. Han oppfordrer fansen til å støtte en underskriftskampanje på nettstedet Change.org, der det tas til orde for boikott av Beach Boys' musikk og konserter hvis ikke bandet innstiller Safari Club-opptredenen.

Hovedtaler på Safari Club-kongressen er Donald Trump Jr.

Beach Boys møter dyrene i 1966: Carl, Brian og Dennis Wilson, al Jardine og Mike Love.

Beach Boys i 1966: Carl, Brian og Dennis Wilson, Al Jardine og Mike Love. Foto: Capitol

Brian Wilson startet Beach Boys i 1961 sammen med brødrene Carl og Dennis Wilson, fetteren Mike Love og vennen Alan Jardine. De ble blant 1960-tallet største og mest innflytelsesrike band, og Wilson skrev alle bandets sentrale låter fram til han trakk seg tilbake utover 70-tallet grunnet psykisk sykdom.

Brian Wilson kom tilbake som soloartist på 1980-tallet, og har helt fram til de senere årene gjort bejublede konserter verden over. Også på en gjenforeningsturné med Beach Boys i 2012, da uoverensstemmelser med Mike Love gjorde at han forlot bandet under turnéen.

Les også: Et fall og en forløsning - Brian Wilson i Oslo Spektrum ANMELDELSE

Mike Love, som leder dagens besetning av Beach Boys og forvalter rettighetene til navnet, understreker at Beach Boys vil gjennomføre konserten som planlagt. Han har svart sin gamle bandkollega med:

– Vi ser fram til en kveld med god musikk i Reno, og som alltid støtter vi ytringsfriheten som en grunnleggende del av våre rettigheter som amerikanere, heter det i en uttalelse fra Mike Love.

Troféjakt har vært omstridt også i Norge det siste året, etter at Dagens Næringsliv omtalte sjefen for den norske XXL-kjedens løvejakt i Sør-Afrika. «Forkastelig. Troféjakt er en vederstyggelighet» uttalte UiO-professor som har forsket på ulovlig handel av truede dyrearter, til avisen. Mens det også er fagfolk på naturforvaltning som mener regulert troféjakt kan bidra til vern av biomangfold.

Beacb Boys spiller i Hamar 19. juni.

Mer fra Dagsavisen