Kultur

I Tom Egelands nye krimroman har justisministeren bidratt til et terrorangrep

– Dramaet har også en politisk dimensjon.

– Slik er nok vi krimforfattere. Vi spør oss selv: Hva om det verst tenkelige skjedde akkurat nå? Og så skriver vi kanskje en bok om det, sier Tom Egeland, som nå har tatt en pause fra sin vanlige krimhelt, arkeologen Bjørn Beltø og hans bibelske gåter.

Det er bare et halvt år siden Egeland kom med Beltø-romanen «Codex». Nå kommer Egeland med det vi kan kalle en trikke-thriller, der man kan følge et kaprer- og gisseldrama minutt for minutt gjennom Oslos kollektivtrafikk midt i rushtiden.

LES OGSÅ: Anmeldelse: Timingen er verst mulig for en spenningsroman om et terroranslag mot trikken, men Tom Egeland unngår heldigvis sjangerens mest spekulative tendenser.

– Stor tragedie

Virkelighetens tragiske hendelser i Utrecht i Nederland mandag handlet om en gjerningsmann som skjøt vilt rundt seg på en trikk. Flere ble såret og minst tre personer ble drept.

– Det som har skjedd i Nederland er jo bare forferdelig. For alle som er rammet i Nederland er dette en stor tragedie. Men min bok har selvsagt ingenting med denne tragiske hendelsen å gjøre, sier Egeland.

– Det hender iblant at fiksjonen og virkeligheten overlapper hverandre. Forskjellen er er jo også at min bok handler om en kapring, mens det som har skjedd i Nederland høres mer ut som en terroraksjon eller handlinger begått av en sinnssyk gjerningsperson, mener Egeland.

Gisseldrama

På Egelands fiktive trikk skjer et nøye planlagt gisseldrama, der gjerningsmennene forhandler underveis.

I alt seks utenlandske, bevæpnede terrorister hopper på den ellers så fredelige 19-trikken til Ljabru rett ved Theatercaféen i Stortingsgata. De tar 10 gisler, og i tre timer og trettifem minutter utspilles et nervepirrende drama i Oslos gater, fulgt av politifolk, anti-terrortropper, journalister og pårørende.

– I boka er vi blant annet inne i hodene til forskjellige politifolk, de stakkars gislene og enkelte nett- og TV-journalister, forteller Egeland, som selv har en fortid som journalist i Vi Menn, Aftenposten og TV 2.

Han har tidligere skrevet tre mediethrillere der journalisten Kristin Bye har hovedrollen. I «Falken» dukker hun også opp som en bifigur.

– Dramaet har også en politisk dimensjon. Landets justisminister har indirekte bidratt til kapringen, uten å ville det, naturligvis, sier Egeland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Noen ettermiddagstimer

Så mens Bjørn Beltø-romanene har en handling som spenner seg over årtusener, handler «Falken» om noen få timer i vår norske samtid, midt i Oslos kollektivtrafikk.

Egeland avviser at han er ute etter å skremme alle oss som tar trikken hver eneste dag.

– Jeg tror nok folk flest ser forskjell på en krimroman og virkeligheten. Krimlitteraturen har en 200 år gammel historie, og jeg tror ikke det er sånn at mordere lærer av krimbøker, understreker Egeland.

«Nålestikk-aksjoner»

Grunnen til at Egeland valgte nettopp trikken som åsted for et thrillerdrama, er enkel:

– Det er rett og slett fordi jeg selv sogner til 19-trikken til Ljabru, og fordi jeg ikke har sett noen skrive en thriller fra trikken før, sier Egeland.

– Tidligere var det gjerne flykaprere man hørte om, men i dag skjer det jo nesten ikke flykapringer lenger. Det har blitt så strenge sikkerhetstiltak at du kan nesten ikke får med deg en strikkepinne en gang om bord i et fly. De senere årene har vi jo derfor sett at terroristene har vendt blikket andre steder. Som å kjøre biler inn i folkemengder, eller ta med seg maskinpistoler inn i konsertlokaler. De har lagt om strategien, og går for såkalte «nålestikk-aksjoner» mot spektakulære mål, der de vet de vil få mye oppmerksomhet. For terror handler om å få verdens oppmerksomhet, og om det å skape frykt og uro i et samfunn, sier Egeland til Dagsavisen.

– I min bok tar kaprerne en risiko de fleste terrorister ikke lenger tar: De lar seg sperre inne på et sted sammen med gislene, vel vitende om at de blir omringet og kan risikere egne liv, sier Egeland.

Fra T-bane til trikk

Tidligere bodde Tom Egeland på Grorud med familien, og sognet i alle år til T-banens linje 5. I 2011 flyttet han til Nordstrand, og ble fast kunde på 19-trikken.

Det var her han for flere år siden plutselig fikk ideen til denne trikke-thrilleren. Men egentlig ikke fordi han satt der og kjedet seg.

– Jeg sognet jo tidligere til linje 5, som er en ganske drepende kjedelig strekning. Den går gjennom industriområdene i Groruddalen, før du fortsetter inn i en tunnel. Men å kjøre 19-trikken, det er jo en sann fryd! hevder Egeland.

– Der kjører du først gjennom eplehagene på Nordstrand, så kjører du nedover Ekebergskrenten og får en fantastisk panoramautsikt fra Nesodden til Holmenkollen. Så skrangler du deg gjennom sentrumsgatene, sier Egeland, nesten lyrisk

Men på tross av idyllen utenfor trikkevinduet, tok han altså seg selv i å tenke: «Tenk om ...».

– Jeg satt der, og så en fyr som så litt skummel ut komme inn på trikken. Og jeg tenkte: «Håper ikke han har med seg våpen i den sportsbagen der». Slik begynte tankene å spinne, sier Egeland.

Mer fra Dagsavisen