Kultur

– «Truende atferd» er henlagt

Det politianmeldte teaterstykket «Ways of Seeing» settes opp på ny i Oslo.

Les også: Politiet etterforsker mulig brannstiftelse ved boligen til justisministeren

– Vi har ikke gjort noe ulovlig. Derfor regner jeg med at resten av anmeldelsen også blir henlagt, sier Pia Maria Roll til Dagsavisen.

På et seminar på Oslo Fotokunstskole i går fortalte regissør Roll og tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund, som medvirker i stykket, om den opphetede debatten rundt den teateroppsetningen «Ways of Seeing». Før jul ble Roll og Black Box Teater anmeldt til politiet av justisminister Tor Mikkel Waras samboer for skremmende atferd, krenkelse av privatlivets fred, og ulovlig bruk av fast eiendom. Det var VG som først omtalte anmeldelsen.

Bakgrunnen er at forestillingen «Ways of Seeing» inneholder eksteriørbilder av justisministerens hjem på Røa, samt eksteriørbilder av hjemmene til flere andre politikere, investorer og samfunnsaktører.

Hærverk mot hjemmet til justisminister Tor Mikkel Wara. Foto: NTB Scanpix

Stykket ble vist åtte ganger på Black Box Teater mellom 21. og 30. november. 6. desember ble huset og bilen til Tor Mikkel Wara utsatt for hærverk. Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde var blant dem som satte hærverket i sammenheng med teaterstykket.

Les også: Tybring-Gjedde: - Politiet burde anmeldt forestillingen 

Til publikum på Oslo Fotokunstskole fortalte Roll at første del av anmeldelsen fra Waras samboer nå er henlagt.

– Presset mot denne produksjonen har vært enormt. Vi er stadig politianmeldt. Anmeldelsen er på tre punkter. Men punktet om truende atferd er henlagt, vi fikk brev fra politiet i går. De to andre punktene vil også bli henlagt, det er jeg sikker på, sa Roll fra scenen. Oslo Fotokunstskole hadde invitert Roll og Ketil Lund til seminar torsdag med temaet: «Hva skjer når kunstnerne synliggjør overvåkingen i samfunnet og plutselig overvåker makthaverne med et kritisk blikk?».

– Propaganda

Om politianmeldelsen kommenterer Roll:

– Det med jussen er bare propaganda. Det er gjort bare fordi pressen liker det.

– Pressen liker ikke å snakke om sin egen rolle. Neste skritt nå må bli å snakke om pressens rolle i denne saken og i fremveksten av høyreekstremismen i Europa. Der spiller pressen en stor rolle, sier Roll til Dagsavisen.

 Les også: - Dette er sensur

Hun forteller videre at «Ways of Seeing» skal settes opp igjen på Vega Scene i Oslo, som del av dokumentarfilmfestivalen Human i slutten av februar, og at hun også er i dialog med flere andre scener som ønsker oppsetningen.

Ville kutte støtte

– Vi gjør ikke dette for å provosere, vi gjør det fordi «Ways of Seeing» er et viktig stykke. Nå får flere anledning til å se det, sier Ketil Magnussen, leder for Human-festivalen, som finner sted mellom 25. februar og 3. mars. «Ways of Seeing» vises på Vega Scene 26. februar. Stykket settes opp uendret.

Magnussen frykter ikke ny politianmeldelse:

– Flere jurister har uttalt seg om stykkets innhold og ikke funnet noe ulovlig. Vi har vurdert dette på forhånd, og jeg er trygg for at det ikke er noe grunnlag for anmeldelse.

– Etter oppsetningen har vi også fått en debatt om vi virkelig er i stand til å trygge kunstens frihet når den kommer under press. Fremskrittspartiet la fram forslag i Oslo bystyre om å frata Black Box Teater all kommunal støtte, noe som ville hatt umiddelbar effekt, sier Magnussen.

Les også: Fremskrittspartiet ville stoppe støtten til Black Box etter kontroversiell forestilling

Det var under behandlingen av Oslobudsjettet for 2019 at Fremskrittspartiet foreslo å fjerne støtten til Black Box Teater, «som følge av oppsetningen av et stykke med politiske angrep på navngitte personer med fremvisning av bilder av personenes private hjem, som således kan virke som en oppfordring til hærverk og brudd på lovgiving om privatlivets fred», het det forslaget, som bare fikk Fremskrittspartiets egne stemmer.

Human-festivalen får 800.000 i årlig støtte fra Oslo kommune.

– Hvis Fremskrittspartiet foreslår å frata også oss støtten, må man ta opp diskusjonen om armlengdes avstand mellom bevilgende myndigheter og utøvende kunstnere, sier Magnussen.

Les også: - Wara-angrepet det groveste jeg har sett

Sara Baban (t.h.) har spionert i buskaset på vestkanten i noen måneder da Ketil Lund plutselig dukker opp i stykket «Ways of Seeing». FOTO: BLACK BOX

Ketil Lund i "Ways of Seeing". Foto: Leif Gabrielsen/Black Box

Kunstnerisk ledelse på Vega Scene, Hege Aga Edelsteen og Katinka Rydin Berge, understreker at Human-festivalen står som kunstnerisk ansvarlig for bookingen.

– «Ways of Seeing» inngår i programmet til Human-festivalen som avvikles på Vega Scene i perioden 25.02-03.03. Festivalens nisje er å skape samfunnsrefleksjon gjennom visning av dokumentarfilm samt diverse kulturuttrykk. Forestillingen settes opp 26. februar med etterfølgende debatt om kontroversen. Vega Scene ønsker refleksjon og samtaler om etiske grenser i film og teater velkommen og dette er grunnlaget for at vi huser forestillingen, skriver de til Dagsavisen.

Ikke kommentere

Oslo politidistrikt kunne i går ikke kommentere statusen til anmeldelsen mot Black Box Teater og Pia Maria Roll.

Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen svarte ikke på Dagsavisens henvendelser torsdag.

Les også: Teatersjefer raser mot Frp-forslag

Nyeste fra Dagsavisen.no: