Kultur

Roskilde: Her kan alle ta bilder

På Roskilde er det fritt fram for fotografer på publikumsområdet. Norske festivalarrangører mener krav til fri foto er umulig å gjennomføre.

Da Eminem spilte på Roskilde-festivalen i sommer, var det ingen restriksjoner på fotografering fra publikumsområdet. Under Eminem-konserten på Voldsløkka i sommer var det fotoforbud på hele området en time før konsertstart.

– Det er fri adgang til å fotografere på alle festivalens publikumsområder. Ved enkelte konserter, først og fremst på vår hovedscene Orange Scene, er det begrenset eller ingen tilgang til fotograven foran scenen. I disse tilfeller er det vilkår som gjelder en hel turné, ikke spesifikt for Roskilde-festivalen, opplyser Martin Hjort Frederiksen fra festivalens pressekontor.

Fri tilgang

Under sommerens festivalsesong kom det til flere konflikter mellom festivaler og konsertarrangører og medier i Norge, etter fotorestriksjoner ilagt av internasjonale artister og management. I Dagsavisen denne uka krevde fotojournalist Fredrik Naumann at Oslo måtte nekte å leie ut kommunale arealer til festivalarrangører som ikke kunne garantere fri tilgang for fotografer. Byråd for kultur Rina Mariann Hansen (Ap) vil vurdere dette i arbeidet med ny kommunal arrangementsstrategi. Norske konsertarrangører reagerer: «Det ville vært umulig å arrangere konserter og festivaler hvis det skulle være krav fra kommunen om fri fototilgang», uttalte Tons of Rock-sjef Svein Bjørge til Dagsavisen

Da Arctic Monkeys spilte på sommerens Øyafestival i Tøyenparken, ble fotografene forelagt en fotokontrakt fra artistens management kort tid før konserten. Blant kravene var at det ikke skulle tas bilder fra noe annet sted enn fotografen foran scenen, at bildene ikke kunne brukes lenger enn tre måneder etter konserten, at brudd på kontrakten medførte erstatningskrav, og at kontrakten sto over norsk lov.

Nektet å skrive under

VGs fotograf nektet å skrive under på kontrakten, og tok bilder på publikomsområdet. Dagen etter fikk VG beskjed om at de ikke ville få delt ut fotopass, og at artistenes fotoregler måtte overholdes på hele festivalområdet.

– Det er uenighet om hvilke områder artistenes fotorestriksjoner gjelder for, også blant fotografer. Vi vil sette oss ned med andre store arrangører i Skandinavia i løpet av høsten og vinteren, for å prate om erfaringer og framtidige utfordringer, kommenterer Øya-festivalens pressesjef Jonas Prangerød.

– Vi har ikke opplevd at artister eller management har stilt krav om fotoforbud på publikumsområdet, det omhandler utelukkende fotograven foran scenen, forteller Martin Hjort Frederiksen fra Roskilde-festivalen.

– Det hender ofte at de endrer standpunkt like før festivalen, hvis de først har sagt «vi vil ikke ha noe foto fra konserten». Når vi har lagt fram våre synspunkter og de skjønner at vi har orden på ting, sier de ofte OK likevel. Det handler mye om dialog, sier Frederiksen.

– Vi ønsker at pressen skal ha fri mulighet til å dekke festivalen. Men jeg forstår også at det kan være vanskelig for norske arrangører å kreve fri adgang for fotografer.

Les også: Nekt utleie av konsertområder

Mer fra Dagsavisen