Kultur

Alternative høstturer – utforsk nye stier

Turhøsten er i anmarsj. Og da går vi altfor ofte akkurat på de samme stiene som før. Eller som alle andre har gått før oss. Prøv noe nytt i år, da vel!

Bilde 1 av 2

Flere hundre tusen går årlig turen opp til Preikestolen, på Gaustatoppen eller over Besseggen.

– Mennesket søker til det som er velprøvd og enkelt, og det som andre sier er flott og spektakulært. Og de mest populære fotturene er jo også veldig flotte turer, selv om det er mange som går dem. Men det er jo også så fantastisk mange andre spektakulære steder å besøke, sier Margerethe Assev, som er kommunikasjonsrådgiver i Turistforeningen.

De jobber derfor mye med å spre trafikken, både for å få folk til å åpne øynene for nye og spennende turmål og for å begrense slitasjen på de ikoniske turmålene.

Flotte Femundsmarka

For det er jo slik at vi gjerne ender opp i populære fjellområder som Jotunheimen og Rondane, år etter år.

– Femundsmarka er for eksempel et fantastisk turområde som er veldig variert, med fjell og frodig skog, og store, flotte fiskevann. Langsua er et annet flott område for barnefamilier i Lillehammertraktene, som det er lett å komme seg til, med snilt begynnerterreng både sommer og vinter. Her er DNT-hytta Liomseter et bra utgangspunkt, tipser hun.

26. september åpner også den nye, tøffe Fuglemyrhytta på Vettakollen i Oslo, med utsikt over hele Oslofjorden og spektakulær arkitektur, tegnet av Snøhetta. Hytta åpner 26. september.

###

Den nye Fyglemyrkoia på Vettakollen. ILLUSTRASJON: SNØHETTA

– Det åpner også en ny DNT-hytte i vakre Viglesdalen i Ryfylkeheiene i oktober. Hytta ligger på en slette mellom mektige og ville fjellsider, og området er meget familievennlig, forteller Assev.

Nærtur

Generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv mener også at vi burde bli enda bedre på å fra på tur i nærmiljøet vårt.

– Det viktigste friluftslivet er ikke den ene uka i året du kan gå i sporene til Lars Monsen, men alle turene du kan ta i nærområdene der du bor. Oslomarka har for eksempel en haug av små hytter du kan gå og sykle til og ha flotte turopplevelser, sier han.

Heimdal foreslår også at du vel så gjerne kan ta en høsttur langs sjøen som på fjellet, bo på fyr eller noen av de mange Kystledhyttene.

– Det er utrolig fint langs kysten på høsten og kjenne på stillheten og ro i den skarpe, klare luften, sier han.

Dessuten har organisasjonene som driver med utleie av hytter, som Turistforeningen, Statskog og fjellstyrene, fått mer fokus på hytter i lavlandet og langs kysten.

– Det er disse områdene som har den største veksten i antall utleiehytter, forteller han.

Les også: Her er årets nye turisttyper (DA+)

Lårdals-Besseggen

Dersom du ikke vil gå i kø over Besseggen, anbefaler han Lårdalsstigen mellom Dalen og Lårdal i Telemark, som et vel så fint alternativ.

– Det er en av mine turfavoritturer, som få har oppdaget. Den gir et magasug av en opplevelse, siden du går du langs høye skrenter i lang tid, med 300–400 meter ned til innsjøen Bandak. Den er ikke farlig, men du bør kanskje ikke være altfor høyderedd! Fra Lårdal tar du båten tilbake, sier Heimdal, som generelt synes at folk i enda større grad bør oppdage den varierte naturen i Telemark og Buskerud.

– Høsten er tiden for dagstur, helger og ovale weekender, så da er det fint å fra til steder som er lettere tilgjengelig. Og tenke hva du kan nå med tog eller buss, tipser han.

De beste alternative høstturene

Klar for å utforske nye stier? Her er DNTs alternativer til de ti store turklassikerne – så du slipper å gå i kø!

Istedenfor Preikestolen

Bakken gård og Hengjandenibbå. Bakken gård ligger lenger inn i Lysefjorden fra Preikestolen fjellstue. En fin tur er å ta båten inn og gå tilbake til Preikestolen fjellstue. Langs fjellet Hoppet må du klatre rundt en bratt klippe, som er sikret med vaier. Etterpå kan du nyte den aller beste utsikten over Lysefjorden, før du tar en avstikker til miniatyrutgaven av Preikestolenb – Hengjandenibbå.

Istedenfor Kjerag

Flørlitrappene til Skåpet. I Flørli ved Lysefjorden ligger Norges lengste trapp, med 4444 trinn. Den er 740 meter lang og opptil 45 grader bratt. Om du vil ha en ekstra fin tur, kan du ta en dagsmarsj inn til den spektakulære DNT-hytta Skåpet. Her kan du nyte utsikten mot Soddatjørn før du sovner.

Istedenfor Trolltunga

Kinsarvik–Stavali i Hardanger. På denne turen får du utsikt til spektakulære fossefall, som flotte Søtefossen, men også til grønne daler og svaberg langs elven, mot flotte fjellpartier og vill natur. Avslutt turen med et stampebad 1024 meter over havet. Stavali turisthytte er et godt utgangspunkt for turer videre innover Hardangervidda.

Istedenfor Romsdalseggen

Kombiner en tur på den nasjonale turistvegen Trollstigen med en tur til Bispen nordover fra Trollstigen, eller østover, til den berømte Mannen. Herfra, over 1200 meter over havet, ser du ned i Romsdalen og Trollveggen. Turen er lettgått, samtidig som den er spektakulær, på motsatt side av dalen som Romsdalseggen.

Istedenfor Gaustatoppen

872 meter høye Styggemann ligger i Skrim i Buskerud, nær Kongsberg og indre Vestfold, og er et snilt, men spektakulært fjell med mer spennende natur enn Gaustatoppen. Turen er bratt, og utsikten er deretter, med blåne etter blåne. På toppen ligger Styggemannshytta på 872 meters høyde, som er en sjarmerende steinbu med svært enkel standard.

Steinbua på 872 meter høye Styggemann er et fint alternativ til Gaustatoppen i Skrimfjella nær Kongsberg og indre Vestfold. FOTO: HENRIETTE HACK/DNT
Styggemann er et fint alternativ til Gaustatoppen i Skrimfjella. FOTO: HENRIETTE HACK/DNT

Istedenfor Rallarvegen

Sykkeltur på Hardangervidda. Rundturen er cirka like lang som Rallarvegen, om du starter med å ta Krossobanen fra Rjukan og fortsetter videre fra Gvepseborg. Veien er småkupert og skiltet med sykkelskilt, og det er flere gode fiskevann langs veien. På vei mot Kalhovd turisthytte passerer du Kils- og Kalhovdfjorden. Returen tar du samme vei eller ned Breisetdalen og Gausetdalen, til Atrå og Tinnsjøen.

Istedenfor Besseggen

Dronningruta i Vesterålen, som Lars Monsen fikk minutt for minutt i sommer er minst like spektakulær som Besseggen. I løpet av turen balanserer du på flere egger, og ruta byr på bratte opp- og nedturer i et fantastisk landskap. På denne turen møter du stupbratte fjell og frodig skog–hele tiden med storhavet ved din side. Oppstart i idylliske Nyksund eller Stø.

###
Dronningruta i Vesterålen tar deg over bratte egger til paradisstrender. FOTO: MARIUS DALSEG/DNT

Istedenfor Galdhøpiggen

Glittertind. Norges nest høyeste fjell (2464 moh.) byr på en like spektakulær tur. Bruk den betjente hytta Glitterheim som utgangspunkt og ta en dagsmarsj for å få storslagen utsikt over Jotunheimen.

Ny handlingsplan for friluftsliv

Regjeringen vedtok nylig en ny, historisk handlingsplan for friluftsliv, der turstiene skal få et løft.

Det betyr at alle merkede stier og løyper skal legges inn i en nasjonal database for tur- og friluftslivsruter, og at også kommunale stier i skal skiltes, opparbeides og merkes bedre, slik at det skal bli lettere for enda flere å komme seg ut på ut på tur. Arbeidet starter allerede neste år.

I tillegg vil regjeringen endre og forenkle lovverket som regulerer friluftslivet, slik at det legges bedre til rette for nye friluftsformer, som for eksempel terrengsykling, kiting og klatring, i utmark. Å styrke friluftslivsatsingen i barnehage og skole, gi flere ressurser til utlånsordninger og forsterket vurdering av miljøkonsekvenser ved hyttebygging i fjellet, er andre tiltak som fremmes i planen.

– Vi har aldri hatt noe liknende før, så dette blir veldig spennende. Her er det skissert mange gode tiltak på en rekke nivåer, som vil legge til rette for friluftsliv for folk flest – spesielt i nærmiljøet. Dette vil gi positive helsegevinster, sier generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv.

Les også: Disse turbildene gir deg sosial status (DA+)

Mer fra Dagsavisen