Nyheter

Norges beste hytte-til-hytte-turer

Marius Nergård Pettersen har vært helt ute i 10-15 år, både på mikro- og makroeventyr. Nå har han skrevet en ny bok om Norges beste hytte-til-hytteturer.

– Jeg var ute på tur cirka en tredjedel av året i en lang periode, helt fram til jeg fikk barn. Med en toåring og en fireåring har jeg roet det ned litt, så nå er jeg kanskje bare ute, på litt kortere turer, sånn cirka annenhver uke, sier friluftsentusiast og forfatter Nergård Pettersen, som har skrevet åtte friluftsbøker om lidenskapen sin.

De handler om alt fra bynær villmark, til ekte villmark og ikke minst om mikroeventyr. Du trenger nemlig ikke gå så langt og høyt og hardt for å oppleve det som for Nergård Pettersen er det viktigste av alt:

– Rett og slett å være ute i naturen!

Marius Nergård Pettersen har  skrevet åtte bøker om friluftsliv. FOTO: PRIVAT

Marius Nergård Pettersen. Foto: Privat

Enkelt eller utfordrende

– Slik sett er hytte-til-hytte-turer en ypperlig måte å få smaken på turlivet på. Det er ikke noe stort prosjekt – du trenger ikke bære med deg hverken telt og utstyr, og på de betjente og selvbetjente hyttene er det jo også mat tilgjengelig. Og så får du tørket klær og våkner opp i en varm hytte. Dessuten kan det være veldig sosialt, sier han.

Hytte-til-hytte-prosjektet kan i tillegg gjøres både så enkelt og utfordrende som du vil – med korte etapper i lett tilgjengelige områder, eller skikkelige langturer i krevende terreng, påpeker friluftsentusiasten. Som selv vokste opp med å gå fra hytte-til-hytte i Jotunheimen nesten hver sommer.

– Det er min fars favorittområde på jord. Og fortsatt et av de aller fineste turområdene vi har, synes jeg.

En typisk hytte-til-hytte-tur varer gjerne i tre-fire dager.

– Da rekker du å komme i «turmodus». Men turen kan selvsagt også gjøres lenger eller kortere, sier han.

Turlivet er også en fin måte å koble av fra det hektiske, alltid påloggede hverdagslivet, mener han.

– Man må ikke legge mobilen hjemme, men kanskje slå den av litt mens man går. For min del, får jeg gjerne en følelse av frihet og sjelero når jeg er ute og går. Det er som en slags meditasjon, påpeker forfatteren.

DNT-hytta Skogadalsbøen ligger idyllisk til innerst i Utladalen.

Skogadalsbøen. Foto: Marius Nergård Pettersen

Favoritthytter

Favoritthytta hans er Skogadalsbøen i Utladalen.

– Det er den fineste hytta i hele landet! Den er så utrolig koselig, med gress på taket. Og så ligger den så fint til på tregrensa, med Hurrungane rett bak, mener han.

Av de ubetjente hyttene framhever han gjerne den bitte lille tømmerkoia Sinnerdammen, i Nordmarka.

– Den ligger i morsomt skogsterreng og har bare fire sengeplasser. Men den er ordentlig koselig! sier han.

Turistforeningen har også fått mange spennende moderne hytter de siste årene, som Rabothytta i Okstindan utenfor Bodø.

– Det er en fantastisk flott hytte, der landskapsformene tas inn i arkitekturen. Midt et kjempespennende turområde, tipser han.

Flest turalternativer i sør

Nergård Pettersen har skrevet den nye boka på oppdrag på oppdrag for Gyldendal forlag, med hjelp av Den Norske Turistforening. Han har derfor ikke gått alle turene som er beskrevet boka selv. Men han har vært innom de fleste turområdene og mange av hyttene.

– Jotunheimen er jo kanskje det mest klassiske hytte-til-hytteområdet – og et fantastisk spennende sted. Ellers er Skarvheimen og Hardangervidda jo også veldig fine turområder. Siden Turistforeningens nettverk av 550 hytter er størst i Sør-Norge, er naturlig nok de fleste turforslagene herfra. I Nord-Norge er det litt færre hytter. Men vi har også med et knippe fine turalternativer i Nordland og Troms, påpeker han.

Når du går fra hytte-til-hytte slipper du å bære med deg så mye på ryggen. ALLE FOTO: MARIUS NERGÅRD PETTERSEN

Når du går fra hytte-til-hytte slipper du å bære med deg så mye på ryggen. Foto: Marius Nergård Pettersen 

Forfatteren har også tatt med en tur fra Nordmarka.

– Det er litt min misjon – jeg ønsker å vise at det går an å gjøre mange spennende ting i nærområdene der mange bor, i hverdagen. Vassfaret er et annet flott turområde som er lett tilgjengelig for mange østlendinger, tipser han.

SignaTUR

Turistforeningen har også etablert noen skikkelige langturalternativer for de som er ekstra vandreglade, kalt signaTUR. Disse turene varer fram fem dager til tre uker, og går gjennom noen av de aller flotteste turområdene. For eksempel Norge på tvers gjennom Sylan, Fjordruta på Nordvestlandet, Gullruta i Etnefjella, ukestur gjennom Tafjordfjella, Lysefjorden rundt, Ryfylkestien og MASSIVruta.

– De blir nesten er litt mer som ekspedisjoner, og kan være veldig tøffe og krevende, med enkelte lange dagsetapper i kupert terreng. Men langturene kan også deles opp og gås i kortere etapper på for eksempel langhelgturer. Mange går for eksempel fire dager hver sommer, forteller Nergård Pettersen.

Unngå fellesferien

Turistforeningen har de siste årene satt nye medlemsrekorder og besøksrekorder nesten årlig. Det gjør at det kan være et ganske stort trykk på hyttene i perioder.

– Det kan bli ganske folksomt i Jotunheimen og på Hardangervidda, spesielt i fellesferien. Men det er alltid plass, selv om man må stable folk i matsalene og i dusjen. Da må man imidlertid være innstilt på at hytte-til-hytte-turer kan være en ganske så sosial opplevelse, påpeker Nergård Pettersen

Det er ofte veldig sosialt på hyttene. Her fra Liomseter.

Det er ofte veldig sosialt på hyttene. Her fra Liomseter. Foto: Marius Nergård Pettersen

En del hytter har forhåndsbooking av senger, ellers gjelder først til mølla-prinsippet.

– Vil du unngå dette, bør du legge turene til populære steder utenom fellesferien, eller til områder som det vanligvis er litt færre folk, som Ryfylkeheiene, Femundsmarka, Indre Troms, Vassfaret eller i Oslomarka midt på sommeren. I Nordmarka har du også forhåndsbooking av senger. Men hyttene er åpne for alle, uansett, påpeker han.

Seks fine hytte til hytte-turer:

For mikroeventyrere:

Gå gjennom Nordmarka! Det er mange rutealternativer, og et av dem er å starte ved Tversjøen ved på jevnakersiden, lengst nord i Nordmarka, og så går du sørver helt til Frognerseteren. Beregn tre til fem dager på 42 kilometer. Underveis er det fire fine overnattingshytter – Sinnerdammen, Katnosdammen, Kikutstua og Kobberhaughytta. Her går du gjennom flott gammel skog med mange fine utsiktspunkter, vann og kulturminner. Relativt lettgått, men spennende terreng.

Saken fortsetter under bildet!

###

Katnosdammen. Foto: Marius Nergård Pettersen

For fjordpanorama:

Turen rundt Lysefjorden er en opplevelse! Den er lang og tøff, og skal du gå hele, bør du beregne en ukes tid. Fordelen er at den kan startes og avsluttes mange steder underveis, og det går ferjer på Lysefjorden som kan plukke deg opp. Turen går ofte helt ute på kanten av fjorden, med hundrevis av meter ned, og forbi turistattraksjoner som Kjeragbolten og Preikestolen. Det er også flere morsomme hytter underveis!

Lysefjorden rundt er en av langturrutene som er beskrevet i boka. FOTO: MARIUS DALSEG SÆTRE

Lysefjorden. Foto: DNT/Marius Dalseg Sætre

For de tøffeste:

MASSIVruta er en 19 dagers tøff tur gjennom alle de fineste fjellområdene i Sør-Norge. De fleste starter i nord i Breheimen, og går gjennom hele Jotunheimen og ned i Skarvheimen, før du krysser hele Hardangervidda. Du starter på Sota Sæter og ender opp på Haukeliseter. Ruta er 360 kilometer lang. Du kan også gå turen i etapper.

For ferskinger:

Langsua nasjonalpark, øst for Jotunheimen, er et fint område for begynnere. Det ligger ikke så høyt, og det er lettgått og morsomt terreng, med passe dagsetapper. Du kan starte på hyggelige, betjente Liomseter, så kan du gå en runde oppe i fjellet derfra via to selvbetjente hytter, Storkvelvbu og Storhøliseter og fortsette ned i Espedalen til Fjellstua og avslutte der.

###

Liomseter og Langsua Nasjonalpark. Foto: Marius Nergård Pettersen

For barnefamilier:

Mange barnefamilier tenker fort «flatt terreng» når de skal ut på tur. Men jeg tror barn synes det er mer spennende med litt kupert terreng! En fin tur kalles Barnas Naturverden, og går i Jutulriket, øst før Trollheimen, med mange fine småtopper. Her kan man overnatte i tre morsomme, enkle småhytter, bygd etter modell av gamle sælehus og herberger fra Middelalderen. Hovedhuset har årestue med åpen ild i midten og brisker – så du må ha med liggeunderlag og sovepose. Veldig korte etapper, kun to til seks kilometer mellom hyttene. Begynn ved Heverfallsetra, og husk fiskestang!

Ukjent perle:

På Hinnøya finner du en vennlig og relativt lettgått sti som går mellom noen av Nord-Norges villeste fjell på Norges største øy. Du starter på vestsiden av øya, i Vuostagorži, og går mot Harstad, gjennom veldig mye fin natur. Beregn tre dager på den lett til middels krevende turen.

Hva bør du ha med deg på en hytte-til-hytte-tur?

Ikke så mye – det er hovedfordelen med slike turer!

Påkledning: Gode klær, ett sett å gå i og ett sett du kan ha på innendørs. Vanntett- og vindtett yttertøy er viktig, og gjerne ulltøy under. Ull holder bedre på varmen og lukter mindre enn syntetiske plagg. Og gode, inngåtte sko. Selv i sommerfjellet bør man også alltid ha med lue, votter og hals.

Dingser: Lakenpose eller lett sovepose, og et håndkle, samt et minimum av hygiene- og toalettartikler. Enkelt førstehjelpsutstyr og gnagsårplaster er også lurt.

Finn fram: Kart og kompass er viktig, og det å kunne bruke dem! Spesielt om du ikke er kjent i området fra før. UT.no er et godt planleggingsverktøy med informasjon om ruter, hytter, transport og åpningstider.

Mat: Hvis du går mellom selvbetjente og betjente hytter kan du kjøpe mat der, men går du mellom ubetjente hytter, må du også ta med mat selv. Utvalget av frysetørkede middager, som Real turmat, er blitt veldig bra. Ellers er et fint frokostalternativ å blande havregryn, sukker og helmelkspulver på forhånd i fryseposer, som du tar med. Nøtter, havrekjeks og sjokolade er næringsrik snacks! Ha også med drikkeflaske.

Tips! Vær sikker på at hyttene er åpne – spesielt om våren eller høsten, siden mange hytter er vinterstengte. Og at broene er på plass, mange av dem tas også bort om vinteren.

Turistforeningen

Du må være medlem i Turistforeningen for å få tilgang til nøklene som åpner de selvbetjente og ubetjente DNT-hyttene. På betjente hytter trenger du ikke dette. DNT-medlemmer får rabatt på alle overnattinger, også på de fleste private hyttene som utgjør en del av hytte til hytte-nettverket.

Mer fra Dagsavisen