Kultur

Storprodusent av påskeuhygge

I fjor kjøpte vi 400.000 bøker skrevet av Jørn Lier Horst. I år har han startet eget forlag, blitt film og snart TV-serie. Men regner likevel med å få ny Wisting klar til jul.

– Da jeg gjorde opp status for 2017, kom jeg til at jeg hadde gitt ut seks bøker, og solgt rundt 400.000 bøker totalt det året. Da er man jo allerede et lite forlag i seg selv, sier Jørn Lier Horst til Dagsavisen.

– Så jeg tenkte på muligheten for å stå for hele utgivelsesprosessen alene. Å starte et nytt kapittel. Gå videre og gjøre noe nytt og spennende. En slags gründerånd. Svaret ble å starte et nytt forlag.

Forlaget heter Capitana. Horst eier en firedel. Petter Stordalens nystartede forlag Pilar eier resten.

Les portrettet av Jørn Lier Horst: – Kona mi ville ikke hete Olsen

Gyldendal holder fast

Til sommeren kommer ny bok i den vilt populære «Detektivbyrå nr. 2»-serien for barn, som Horst lager sammen med tegner Hans Jørgen Sandnes. Men det skjer på Gyldendal, der Horst har vært i 15 år.

– Det blir min siste på Gyldendal. Jeg har gitt dem et sjenerøst tilbud på å kjøpe backlisten også, men det er ikke akseptert. Rettighetene til mine tidligere bøker er ikke til salgs, sier Gyldendal. Synd, for jeg skulle gjerne samlet alle på mitt eget forlag. Men jeg er trygg på at Gyldendal passer godt på dem også, sier forfatteren.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ny Wisting

Han innrømmer glatt at det å starte nytt forlag har tatt en god del tid. Kanskje litt mer enn ventet.

– Men nå tar jeg et skritt tilbake. Framover skal jeg skrive. Planen er å ha en ny roman med Wisting klar til jul. Eller håpet. Det er farlig å forskuttere, sier han.

Les anmeldelsen av Wisting-boka «Når det mørkner» HER

Handlingen vil han ikke røpe. Men boka følger kronologisk på den forrige, «Katharina-koden». Det var tolvte bok i serien om politihelten William Wisting, som i motsetning til mange av sine krimsjangerkollegaer verken er alkoholisert eller psykisk syk, men en hardtarbeidende og forsøksvis real sliter av en etterforsker, med rimelig ordnet familieliv.

– Jeg har aldri lagt noen langsiktig plan for Wistings karakterutvikling. Men når jeg ser tilbake, ser jeg at bøkene ikke bare handler om hva Wisting gjør med sakene han løser, men også hva sakene gjør med ham, sier Horst.

Dette mener Dagsavisens anmelder om «Katharina-koden» (DA+)

Sven Nordin som Wisting

Snart også på TV. I vinter startet opptakene av det som skal bli en TV-serie om Wisting. På Instagram la Jørn Lier Horst ut bilder av seg selv fra settet. Han har bidratt som politifaglig konsulent, men er ikke manusforfatter. Hovedrollen i serien spilles av Sven Nordin (61), kjent fra et utall serier og filmer, sist i «Valkyrien» og «Børning»-filmene.

– Det blir ti episoder på førtifem minutter, basert på «Hulemannen» og «Jakthundene». De to historiene flettes fint sammen, men serien blir veldig tro mot bøkene. Det var viktig for meg at serien ble spilt inn på mine trakter, i og rundt Larvik, så det fikk jeg inn i avtalen. Wisting-bøkene er veldig stedsbasert, området er nesten en egen karakter, sier Horst.

Les også: – Dette har ikke skjedd i Norge tidligere

Barnedetektivfilm

Den første filmen om de to unge detektivene Tiril og Oliver i Detektivbyrå nr. 2 i fiktive Elvestad, ble imidlertid spilt inn i Tvedestrand. «Solid påskekrim for barn» skrev Dagsavisens anmelder om regissør Grethe Bøe-Waals film, og ga terningkast fem.

Saken fortsetter under bildet.

Emma Kilane (10) og Thomas Farestveit (10) spiller hovedrollene som Tiril og Oliver i den nye kinofilmen «Operasjon Mørkemann», regissert av Grethe Bøe-Waal. FOTO: FILMWEB
Sven Nordin (61) skal være politietterforsker William Wisting i en tiepisoders TV-serien basert på Jørn Lier Horsts bøker. FOTO: NTB SCANPIX

Emma Kilane (10) og Thomas Farestveit (10) som Tiril og Oliver i «Operasjon Mørkemann». Foto: Filmweb

– Filmen er basert på «Operasjon Mørkemann», men historien er utvida. Mysteriet er det samme, men veien til løsningen er lengre, sier Horst.

Les anmeldelsen av «Operasjon mørkemann» HER

Krevende unge lesere

Han startet som krimforfatter for unge lesere med CLUE-serien for ni- til tenåringer. Siden kom serien om Detektivbyrå nr. 2 for de enda yngre, seks- til niåringer.

Begge har vært eventyrlige salgssuksesser.

– Jeg må innrømme at det er enklere å skrive for barn enn for voksne. Det er kortere historier, med færre lag og færre blindspor. Men barn er krevende lesere! De nøler ikke med å si hva de mener. Oppdager de feil, er de kjappe med å gi respons. Som da jeg skrev at Australias hovedstad er Melbourne. Da fikk jeg høre det! Det ligger mye ansvar i å gi barn deres første leseropplevelser. Det første møtet med en bok har mye å si for om den ungen blir en leser for livet. Jeg startet å skrive krim for barn fordi jeg ønsket å gi noe tilbake til det som gjorde meg til forfatter. Til Hardyguttene, Frøken Detektiv, Fem-bøkene, sier han.

Klar en klassiker

Han leser fremdeles mye krim. Hele året, ikke bare i påska.

– I år skal jeg lese Heine Bakkeids «Møt meg i paradis», som har fått gode anmeldelser. Ellers anbefaler jeg klassikerne. André Bjerke har hundreårsjubileum i år. «De dødes tjern» står seg fremdeles. Den bør man ha lest.

Les også: Lier Horst: – Kjente igjen tiltalte

Mer fra Dagsavisen