Kultur

Kritiserer aldersforskjell i Amundsen-film

– Var det så vanskelig å finne en kvinnelig skuespiller over 20 år?

Bilde 1 av 3

Forrige uke ble det klart at innspillingen av filmen om Roald Amundsen og hans ekspedisjoner er i gang på Island. Men ikke bare der har innspillingen havnet i hardt vær. Aldersspennet på 21 år mellom skuespiller Christian Rubeck som skal spille Amundsens bror, Leon, og Ruby Dagnall, kjent fra «Skam», som spiller Leons kone Aline, har skapt reaksjoner.

Vedvarende trend

– Det er et større perspektiv på det her, selvfølgelig, derfor er det viktig å reagere. Det er en vedvarende trend som har eksistert i USA og Europa, der man veldig ofte ser at kvinner blir trukket ned i alder, og spiller mye yngre enn karakterene de skal spille, sier skuespiller og nestleder i Tromsø Internasjonale filmfestival, Maria Bock.

«Nok en gang ser vi casting av kvinnelige skuespillere der de er mye yngre enn de trenger å være. Den yngre broren til Roald Amundsen, Leon, var gift med Aline. Det var 11 år mellom de to. I filmen skal Leon spilles av en skuespiller som blir 38 i år, kona hans skal spilles av en 17-åring. Det er 21 år mellom dem. Var det så vanskelig å finne en kvinnelig skuespiller over 20 år?» skriver Bock på sin Facebook-profil.

Hun  presiserer at dette er en prinsipiell debatt om problematiske strukturer i filmbransjen.

– Det handler ikke om noen av skuspillerne i filmen som er brukt som eksempel. Ruby Dagnall er en drivende god skuespiller som jeg er sikker på kommer til å gjøre en strålende rolletolkning og jeg ønsker henne alt godt. Denne diskusjonen er viktig. Vi må alle bidra til at unge kvinnelige skuespillere blir i bransjen lenge, understreker Bock.

Les også: Kappløp om Amundsen-film

Handler om likestilling

– Dette handler om likestilling. Det å se på kvinner som noe som eldes og som likevel har en verdi, det er veldig viktig, synes jeg. I dag hindres kvinnelige skuespillere i å stå i sin karriere lenge. Det er derfor også en medvirkende faktor til at kvinnelige skuespillere tjener dårligere enn menn, sier Bock.

– De får ikke like mange jobber som sine mannlige kolleger, når de blir mindre attraktive på arbeidsmarkedet bare fordi de blir eldre.

Les også: Stolt av å gjenskape et kvinnelig filmikon

Skjer også menn

Skuespilleren har selv spilt en morsrolle, der hun var i en alder som tilsa at hun skulle vært ni år da hun fødte barnet.

– Dette skjer jo med menn også, men jeg er sikker på at kvinner langt oftere spiller en rolle som de er veldig mye yngre enn i virkeligheten.

Sjeldent på film og TV

– Det å se kvinner eldes, det er en veldig sjelden ting på film og TV. Enten blir kvinner objektivert eller de er mødre og omsorgspersoner.

– Hva kan man gjøre for å få en slutt på dette mønsteret?

– Hvert enkelt individ har et ansvar for å si ifra om urettferdighet, men selvfølgelig er det de som sitter i maktposisjoner i film- og TV-bransjen som har muligheten til å påvirke som må være sitt ansvar bevisst.

Dagsavisen har vært i kontakt med produsent for filmen, Espen Horn, som ikke hadde mulighet til å komme med tilsvar fra settet på Island.

Innspillingen av «Amundsen» begynte forrige uke, og vil etter innspilling på Island blant annet fortsette i Tsjekkia, Oslo og Svartskog utenfor Oslo, der Amundsen bodde. Hovedrollen som polarforskeren selv, har Pål Sverre Valheim Hagen, blant an- net kjent for rollen som Thor Heyerdahl i «Kon-Tiki». «Amundsen» produseres av produksjonsselskapet Motion Blur, som skal ha drevet research til filmen i fire år, og har forventet premiere i februar 2019.

Les også: – Alle tror jeg er en svartsynt jævel

Nyeste fra Dagsavisen.no: