Fra Roald Amundsens ekspedisjon til Sydpolen i 1911. Flere store norske filmprodusenter og regissører kappes nå om å lage den store Roald Amundsen-filmen. FOTO: NTB SCANPIX

Kappløp om Amundsen-film

Kappløpet om Amundsen-filmen er i gang: Nå drar produsentene Friland til Berlin-festivalen for å finne finansiering.

Frilands «Amundsen» er ett av flere store filmprosjekter på gang om polarhelten. Dermed blir det kappløp om hvem som skal lage spillefilm om Amundsen.

Roald Amundsen ledet flere store polarekspedisjoner, og i 1911 lå han i kappløp med Robert Scott om å bli den første til å nå Sydpolen.

– Ja, det er et ekko av historien her, konstaterer Asle Vatn, produsent i Friland.

  • Frilands «Amundsen» har Roar Uthaug («Bølgen») som regissør. Er tatt ut til å delta på Berlinfestivalens markedsplass for filmprosjekter.
  • Nordisk Film har prosjektet «Sydpolen» med Andre Øvre­dal («Trolljegeren») som tilknyttet regissør. Har fått utviklingsstøtte fra NFI.
  • Motion Blur, produksjonsselskapet der storregissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg er medeiere, har film­prosjektet «Roald Amundsen» under utvikling. De fikk utviklingsstøtte i 2014.
  • Også selskapet Mikrofilm, som driver med animasjon, har fått utviklingsstøtte til en kinofilm kalt «Amundsen og Nobile».
  • Samtidig er to dokumentar-prosjekter om Amundsen under utvikling hos Skofteland film.

Presenterer «Amundsen»

Denne uka starter filmfestivalen i Berlin, og Friland er invitert til samproduksjonsmarkedet for å presentere prosjektet «Amundsen». Berlin-festivalen har valgt ut 20 filmprosjekter fra hele verden, til en internasjonal møteplass for produsenter og agenter.

– Hvis finansieringen går i orden, kan vi starte opptak neste vinter, sier Asle Vatn.

– Vi skal bygge finansiering av filmen og trenger salgsagenter mot de store markedene – Tyskland, England og Frankrike.

I går fikk imidlertid Vatn og Friland avslag på søknaden om 18 millioner i produksjonsstøtte fra NFI, i årets første tildeling til markedsvurderte kinofilmer.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ingen har copyright

– Konkurranse er ikke noe problem. Det opplever vi hele tida. Ingen har copyright på en sann historie, sier produsent Aage Aaberge i Nordisk Film.

– Vi er på manusstadiet. Et godt manus er nøkkelen til finansiering. Men Friland ligger nok lenger framme i løypa. To Amundsen-filmer blir det neppe, verken marked eller publikum tåler det. Selv om de kan være forskjellige. Den som er først i gang, vinner det kappløpet, tror Aaberge.

LES OGSÅ: «Snømannen» kan ta rubbel og bit

Ikke engstelig

Også Amundsen-prosjektet til Rønning og Sandberg («Kon Tiki») er fortsatt under utvikling, understreker produsent Espen Horn i Motion Blur.

– Vi er de eneste som skal lage film om Roald Amundsen, det sammensatte mennesket som sto for noen av verdenshistoriens mest spektakulære opplevelser. De andre holder på med filmer om Sydpolen-ekspedisjonen. Det er jeg ikke engstelig for. Vi utvikler vårt manus i ro og mak, fastslår Espen Horn.

LES OGSÅ: Filmfondkutt rammer TV-industrien