Kultur

Dyrenes pArk

Det finnes faktisk en dyrepark som du kan få veldig god samvittighet av å besøke. Nordens Ark redder nemlig utrydningstruede dyr!

Bilde 1 av 4

– Vi er den eneste dyreparken i Norden som har en veldig god grunn til å eksistere, påpeker markedssjef Camilla Törneblom, som viser oss rundt i den mer enn 500 mål store dyreparken, som ligger ved avkjøringen til Lysekil, en liten times kjørig sør for svenskegrensen.

Siden oppstarten for 28 år siden, har tusenvis av truede eller nesten utryddede dyr, amfibier og fugler vokst opp i den store dyreparken, der alle hegnene er langt over minstestandard i bransjen.

– Vi fokuserer mest på truede dyrearter fra klimasoner som minner om den nordiske, men har også noen eksotiske ville dyr, som skilpadder, frosker og slanger, i tillegg til gamle nordiske husdyrraser, forteller Törneblom.

Les også: De beste familieattraksjonene i Gøteborg

Tigertimen

Parkens superstjerne er sibirtigeren Uri, som ser mest ut som en forvokst kosekatt, der han ligger som et slakt oppe på huset sitt i varmen. Men når han gjesper, viser de enorme tennene med all tydelighet at denne karen skapt for å ete skapninger som deg, til middag.

Rasen, som er en av verdens største kattedyr, kalles også amurtiger. Arten er en av de mest truede tigerartene, og det skal kun finnes rundt 350–450 av dem igjen i Russland. I tillegg finnes det noen hundre i fangenskap.

Men Uri og ungene hans, kan i likhet med mange andre dyr i parken, ikke nødvendigvis se fram til friheten.

– Ikke alle dyrene som fødes og avles opp her i parken er egnet til å settes ut i den ville naturen igjen, enten fordi de ikke vil klare seg, eller fordi det er krig eller andre menneskeskapte problemer i hjemområdet. For eksempel har vi og flere andre parker avlet fram mange røde pandaer, som er klare til utsetting, men som ikke kan hjemføres fordi det er krig der de egentlig skal bo, påpeker hun.

Dyrevern på hjemmebane

Derfor går Nordens Ark, ofte i samarbeid med andre organisasjoner og stiftelser, ofte inn i prosjekter som stimulerer til vekst og vern på dyrenes hjemsted, for eksempel gjennom oppkjøp av land som favner dyrenes territorier, vern mot illegal jakt eller avlsprogrammer.

Sammen med Verdens naturfond og WWF Russland driver Nordens Ark blant annet et slikt prosjekt for amurtigre i Anuisky nasjonalpark i Russland, der antallet slike tigre nå nesten har blitt fordoblet, fra ni til 17 tigre.

– Vi er en privat, ideell stiftelse, så alle pengene som kommer inn her går til dyrene, parken og prosjektene våre, påpeker Törneblom.

Rundt 120.000 besøker parken hvert år.

Falkesuksess

En annen av parkens suksesshistorier, er den om pilgrimsfalkene, som nesten ble helt utryddet i Sverige.

– Vi har avlet fram mer enn 200 fugler som er blitt satt ut i naturen igjen, og nå er den naturlige bestanden såpass robust at den bare anses som sårbar. Derfor driver vi nå og avvikler avlsprogrammet vårt, forteller Törneblom.

Rovfuglene er verdens raskeste flygere, og dykker like fort som et svensk jagerfly, i 220 kilometer i timen. De er da også et imponerende syn, der de styrter ned for å «fange» kjøttstrimler som dyrepasserne har lagt ut.

Få med deg foringene

For du bør absolutt sjekke parkens foringsprogram når du kommer på besøk. Da kommer du tettere på dyrene som ofte gjemmer seg i grønne kriker og kroker, der det ikke er så lett å få øye på dem, siden hegnene er så store.

– At besøkende kommer og sier «vi så nesten ingen dyr», synes vi er bra, for dyrevelferdens skyld, sier Törneblom.

Derfor kan det være lurt å ha med seg en kikkert. Men om ikke du kommer kjempetett på absolutt alle dyrene, gjør du det med de aller fleste. Og så blir litt av spenningen og moroa nettopp å forsøke å få et glimt av de vakre persiske leopardene, lappuglen, den rufsete europeiske villkatten, ulveflokken, jervene som nettopp har fått unger og den sky gaupa. Eller noen av de rundt 70–80 andre artene som befinner seg her.

Bondegårdsidyll

Bare ikke gjør den klassiske tabben å ta med barna til den flotte Lantgården først, der det er fullt av gamle nordiske husdyrarter. Som man kan både klappe på og kose med. Dessuten kan ungene også sitte på traktor, balansere, ri ponni og hoppe i høyet.

Da kommer du ikke derfra...

Les også: Tør du prøve Nord-Europas lengste zipline? 

Dagsavisen var invitert som gjest til Nordens Ark av Vest-Sveriges turistkontor.