Kultur

Gøyeborg

Göteborg er blitt en av Nordens beste byer for en actionfylt familieferie. Der det skumleste av alt kan være å bli med mor inn i spøkelseshuset.

Bilde 1 av 12

– Den var nok en sjuer av ti.

– Nei, åtte av ti!

– Egentlig ikke så skummel som den ser ut.

– Jo, den var kjempeskummel, jeg har høydeskrekk!

Den svenske tenåringsgjengen på fire, som nettopp har kommet ned fra Loke, den nye verstingattraksjonen i Liseberg, er ikke heeelt enige om dommen over den nye storattraksjonen på Liseberg, som de har ventet i 45 smånervøse minutter for å prøve. Den slynger deg 45 meter opp i luften, og roterer, før den nesten krasjer i treberg-og-dalbanen Balder, på vei ned.

– Mechanica er verre. Det kan bli tier, for der blir du slengt i alle retninger, sier Kian Elahu, som er på vei bort for å prøve den.

Også berg-og-dal-banen Helix er hakket morsommere, mener de to guttene følget.

Brøler og spyr

Liseberg vokser og vokser, og har de siste årene introdusert den ene store, rå attraksjonen etter den andre, noe som gjør parken til den største og kanskje mest komplette fornøyelsesparken i Norden. Spesielt for tenåringer og unge voksne.

Og det er ikke bare de tre ovennevnte attraksjonene som får sartere sjeler til å utstøte både brøl og kroppsvæsker. AtmosFear, tårnheisen der du faller 146 meter rett ned i 110 kilometer i timen, får også fram noen av parkens villeste hyl.

– Det hender at de spyr, ja. Heldigvis er det bare som regel dem selv det går ut over, forteller karusellvakten på den gyngende og roterende platen Hanghai.

Det er også niårsgrense på Spökhotellet Gasten, som i år er «rammet av en edderkoppinvasjon».

Det burde kanskje fått mor til å tenke gjennom hvor lurt det egentlig er å ta med ungen inn i Sveriges «skumleste hotell». Eller omvendt.

Haha, litt slamring i dører, teite hekser og noen spøhøhkelser, liksom.

Panic room

Jadda.

Det går kjapt å konstatere at det har skjedd noe siden sist mor var i et spøkelseshus. Vi rekker knapt å legge hendene på skuldrene til hverandre og rusle på rad og rekke inn i det første rommet, før det går opp for meg hvilken enorm tabbe det er å gå bakerst.

Når jeg snur meg, tasser en altfor livaktig zombie med grønt ansikt, fullstendig lydløst, i dunkelmøket bak meg.

– IIIIIIIK!

Jo da, de klår på deg, puster deg i nakken og popper opp fra alle mulige utenkelige steder. Så skrikinga og hylinga går ikke over før vi kommer inn i et område med intens hete, og kan «slappe av» i et klaustrofobisk, roterende rør, der vi bare kan konsentrere oss om å ikke tenke på brann.

... brann! BRANN!!!

Kick off

Når vi kommer til edderkopphulen tilter jeg over i den totale panikkfase og lukker øynene så hardt jeg kan, og messer «plastikk, plastikk, PLASTIKK», mens spindelvev og ekle kryp regner over oss.

– Nå er det nok. JEG VIL UT! hører jeg meg selv hyle hysterisk, mens jeg begynner å sparke frenetisk bakut.

Jeg orker bare ikke en sjuk dødning til som skal klå på meg, nå!

Det gjør de merkelig nok heller ikke. De har nok lært.

For noen år tilbake fikk nemlig en av skuespillerne et så solid spark must i brystkassen, at han brakk to ribbein.

Det er heller ingen spøk at den stakkars ungen som går foran meg, kommer ut med blåmerker rundt halsen.

Bra barneområder

Da passer det godt å gå over i kosefasen. Ta hyggelige, små berg-og-dal-baner som går kiler akkurat passe i magen, men ikke så mye at deler av den to kilos sjokoladegevinsten vi (faktisk!) vant i lykkehjulboden, kommer opp igjen.

Barneområdene er store og varierte, og det mange fine ting familien kan gjøre sammen, uten å kjenne på dødsfrykten.

Håkan Hellström-fans kan også besøke Klubbland, en ny pop up-utstilling som er tilegnet den kjære göteborg-profilen, og se scenekostymene hans og synge karaoke.

Et innendørsunivers

Regner det, kan du gjøre som mange andre gjør, gå på Universeum i stedet. Den enorme bygningen rett bak Liseberg byr på et vell av opplevelser for små og store, med et flott akvarium og en het og fuktig regnskog, der du kan møte på mange rare skapninger.

– Hei, vil du klappe en kakerlakk fra Madagaskar?

– Eh, egentlig ikke, men hvis du insisterer ….

Køen for å klappe den latinamerikanske maisormen et hakk lengre.

– Den føltes litt plastikkaktig, synes tiåringen Dante Klingsander, som har ventet i tre timer for å få ta på den.

I tillegg kan du blant annet se på en «jättekrabbespindel», en sjubeint, dødsgiftig edderkopp, som ankom et storkjøkken i Göteborg i en banankasse. Og ikke minst beundre rokker og den enorme saghaien, som er stjerna i tunnelbassenget.

Regnskogavdelingen er full av morsomme hengebruer, rundt et digert, hult jungeltre, der tropiske fugler tripper rundt.

På romferd

Den andre delen av huset er viet romfart. Du beveger deg blant annet rundt i interaktive romkapsler. Det meste av det som er presentert, kan lekes eller gjøres noe med, noe barna elsker.

– Mamma, du veier jo 146 kilo!

– På Jupiter, ja, jenta mi.

I etasjen under er det kropp og helse som står i fokus, med et vell av apparater, der generasjonene kan utfordre hverandre. Så husk komfortabelt tøy som tåler litt svette.

Og til slutt en advarsel: Vær varsom med å trykke på de morsomme knappene inne i den gigantiske munnen. Spesielt den som ikke er skiltet «dårlig ånde».

Det er også store og kule lekeområder her, når foreldrene har fått nok – og barna fortsatt er høye på to liter slush og tre porsjoner mjukglass.

Frihet i en rosenhage

Men til slutt har du kanskje stått så mye i kø for å vrenge både magen, komfortsonen og lommeboken, at du rett og slett bare vil sette deg ned og lukta på blommorna. Og da finnes det et sted som er helt perfekt for å bare gjøre dette! Nemlig den vidunderlige hagen til Trädgårdsforeningen.

– Det er utrolig vakkert her, sier trebarnsmoren Naomi, som har med seg sine døtre på ferietur til byen.

Det må også være byens beste sjekketriks å ta med en date til av Europas best bevarate 1800-tallsparker, for en rusletur i rosenduft mellom bed med 1200 ulike rosearter og under skyggefulle praktpopler, til et glass hvitvin på Rosenkafeet.

Eller bare gå hit med en bok, helt alene, og slå deg ned på en av de hvite smijernsstolene inne i Kameliahuset i det praktfulle glasspalasset, Palmhuset, som byr på langt sørligere temperaturer og tropisk frodighet. Mens gubben holder et halvt øye på de små fra den rosedekkede hagepaviljongen på Nordens nydeligste lekeplass for de minste, med lekeapparater og små, fortettede bambusskoger, som skapt til å gjemme seg i.

I tilknytning til hagen ligger også den kjente barnebokfiguren Albert Åbergs hus, perfekt for små fans.

Dagsavisen var invitert som gjest i Göteborg av turistkontoret.

Les også: Duppedittene som gjør det lettere å reise med småtroll 

Mer fra Dagsavisen