Kultur

Flysjekken

Det er mange fallgruver når du skal ut og fly. Her er sjekklista over hva du bør være obs på!

1. Flyselskapene tilbyr flere kategorier av billetter. Det viktigste skillet går mellom tur/returbilletter og enveisbilletter, samt gjennomgående billetter kontra enkeltstrekninger, som gir deg ulike rettigheter.

2. Vær obs på at om du kjøper en tur/returbillett, har flyselskapet rett til å kansellere returen, dersom du ikke bruker utreisebilletten!

3. Hvis du har booket flere enkeltstrekninger med ett eller flere flyselskap, vil hver strekning regnes som en enkeltreise, dersom det ikke er en gjennomgående billett (har samme bookingnummer). Da må bagasjen hentes og sjekkes inn på nytt for hver strekning. Du får heller ikke erstatning eller gratis ombooking ved forsinkelser som fører til at du ikke rekker neste fly, med mindre du har beregnet svært god tid mellom flygingene. Da har du bedre muligheter for å få erstatning fra flyselskap eller reiseforsikring.

4. Dobbeltsjekk at navnet ditt på billetten er skrevet identisk med stavemåten i passet. Ellers kan du bli avvist ved gaten eller innsjekking.

5. Overvekt kan fort bli skrekkelig dyrt! Sjekk størrelse- og vektregler for håndbagasje og innsjekket bagasje nøye. De varierer mye fra flyselskap til flyselskap, og på ulike strekninger. Spesielt hos charterselskapene og noen av lavprisselskapene går vektgrensene ofte på 15 kilo for innsjekket bagasje, eller totalt 20 kilo for BÅDE håndbagasje og innsjekket bagasje. Dersom du vet at du har overvekt, bør du bestille ekstra bagasje på nett, og ikke i skranken ved avgang. Det blir alltid billigere.

6. Pakk alltid verdisaker i håndbagasjen! Det kan være vanskelig å få erstatning for verdisaker som har ligget i innsjekket bagasje som er stjålet, kommet bort eller skadet.

7. Ha alltid pass med som legitimasjon på utenlandsreiser med fly, selv om det ikke nødvendigvis kreves for å reise inn i landet du skal til. Det er det eneste internasjonalt godkjente ID-beviset for norske borgere. Også i Sverige, der de har trappet opp grensekontrollene!

8. Husk å sjekke utløpsdato på passet i god tid i forveien! Enkelte destinasjoner krever at passet er gyldig i mer enn seks måneder. Husk å bestille passtime i god tid, gjerne flere måneder før du trenger det. I Osloområdet er det nå svært lang ventetid for å få utstedt pass.

9. Nødpass kan skaffes hos lokalt politi eller på flyplassen. Du kan få det to ganger, deretter får du en karantenetid på fem år. Husk å levere tilbake nødpasset når du er hjemme igjen.

10. Barn under 18 år i følge med en voksen trenger ikke ID-kort på innenlandsreiser. Barn som er eldre enn 12 år og reiser alene, må derimot ha med det med seg. Har du med spedbarn under to år, kan fødselssertifikat tas med som identifikasjon om du ikke reiser utenlands til et land som krever pass.

11. Sjekk også i god tid om du trenger visum til reisemålet.

12. Undersøk også nøye hvor lang tid i forveien flyselskapet/lufthavnen anbefaler at du bør ankomme flyplassen. Det kan variere mye, fra en dag til en annen og på ulike tidspunkt på dagen. Oslo Lufthavns nettsider viser forventet trafikk time for time. På mange større flyplasser i utlandet anbefales det at du møter på flyplassen minst tre timer før avgang.

13. Ikke få panikk om du plutselig ikke finner flybilletten! Som regel trenger du bare å vise fram passet i skranken.

14. Sjekk nøye hvor gaten din befinner seg, før du surrer bort tida i tax free-butikken. Noen steder må du gå i opptil 20 minutter for å komme fram. Og kanskje passere enda flere pass- og sikkerhetskontroller.

15. Har du ikke benyttet deg av en flybillett, kan du kreve å få refundert skatter og avgifter, selv om du ikke får refundert hele prisen. Se informasjon på flyselskapets nettsider.

Mer fra Dagsavisen