Kultur

– Vi må slutte å bruke ordene fra ytterste høyrefløy

De er bekymret for hvordan mennesker på flukt omtales, og mener Norge må gjøre mer. Nå har 29 forfattere signert et opprop for en anstendig flyktningpolitikk.

Bilde 1 av 4

«Norge må øke sitt bidrag i den internasjonale flyktningkrisen», skriver de tjueni profilerte forfatterne som har signert oppropet for verdighet og anstendighet i flyktningpolitikken.

– For meg handler dette om to ting. Jeg er bekymret for språkbruken i det offentlige ordskiftet, for hvordan man omtaler folk på flukt. Og så syns jeg er det er bekymringsfullt at vi ikke har noen tydelig politisk opposisjon til regjeringens politikk på dette viktige området, sier forfatter Hilde Hagerup til Dagsavisen.

Hun tok initiativ til oppropet sammen med forfatterkollegaer Thorvald Steen og Dag Larsen. Forfatterne som har skrevet under representerer ulike sjangere, fra krim til lyrikk, via barne- og ungdomsbøker og romaner.

Språket først:

– Vi har latt en ganske liten gruppe på ytterste høyre definisjonsmakt over språket, over hvilke ord vi bruker om andre mennesker. Umenneskeliggjørende uttrykk som jeg ikke har lyst å gjenta. Det fins gode norske ord: Er du under 18, er du barn, enten du kommer fra Kabul eller Kongsberg. Er du på flukt, er du en flyktning. Migrasjon er noe annet, sier Hilde Hagerup.

Positivt flertall

Hun har skrevet en lang rekke barne- og ungdomsbøker, og var en av forfatterne bak NRK-suksessen «Snøfall», fjorårets julekalender. «Snøfall» handlet blant annet om jenta Selmas opplevelse av å være ny i julenissens land, mens skurken Winther hele tida foreslo at hun kunne dra tilbake «dit hun kom fra».

– Vi må slutte å bruke ordene fra ytterste høyrefløy. Holdningsundersøkelser viser at sju av ti mener at flyktninger bidrar til et positivt mangfold. Så hvorfor bruke mindretallets degraderende språk om folk på flukt, folk som allerede er i en helt forferdelig situasjon? Språk er viktig. Hvordan vi snakker om hverandre, gjør noe med hvordan vi tenker om hverandre som mennesker, sier hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mangler motstand

Språket påvirker dessuten politikken. Og vice versa. Hilde Hagerup ønsker seg en sterkere politisk motstand mot den mørkeblå linja i flyktningpolitikken.

– Noen må stille regjeringa til ansvar. Ingen ministre er løse agenter, heller ikke Sylvi Listhaug. Erna Solberg er ansvarlig for politikken regjeringen fører. Folk flest er anstendige. Vi er enige om at å flykte ikke er noen dødssynd, at folk ikke skal måtte miste livet ved drukning fra en flåte eller ved stengte grenseposter. Hvorfor er det ingen som målbærer en opposisjon til dette? Vi trenger en politisk stemme! Hvor er den? Sitter de andre politiske partiene og håper at dette skal gå over? At om de bare er helt stille, så skjer sikkert det beste? sier hun.

Les også: Slår alarm om asylinnstramminger

Hvor er Ap?

Dermed sitter Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet i TV-debatter og prøver å overgå hverandre i strengest flyktning- og innvandringspolitikk.

– Ja, hvor står Arbeiderpartiet? De er veldig utydelige. Jeg tror de tenker at det er sånn de skal vinne valget, ved å snakke som regjeringen. Men det tror ikke jeg. De må tørre å være et alternativ. Det er prinsipielt viktig å forsvare retten til å søke asyl. Mine besteforeldre måtte flykte under krigen. Dette gjelder også våre barns og barnebarns rettigheter. Flertallet av folk er anstendige og har empati og forstår at om man føler seg forfulgt så må man kunne be om hjelp, den er ufravikelig, sier Hagerup.

Hun understreker at uttalelsene om Arbeiderpartiet står på hennes regning. Samtidig er ordlyden i oppropet klar: «Norge må øke sitt bidrag i den internasjonale flyktningkrisen. Som et av verdens rike demokratier har Norge et særskilt ansvar. Vi kan ikke be andre land vise raushet overfor flyktninger og samtidig avskrekke asylsøkere fra å komme til Norge.» Med andre ord bør Norge ta imot flere flyktninger.

– Dessuten er det ikke sånn at det sitter millioner av flyktninger klar og drømmer om å komme til Norge. Aller helst ønsker man å bo et sted man kjenner, der man har historie og kjenner seg hjemme. Ideen om at alle sitter klar for å komme hit en er skremselsløgn, del av regjeringens skremselspolitikk og språkbruk.

Les også: – Jeg gråter nesten hver dag

Forfatteropprop for verdighet og anstendighet i flyktningpolitikken

Verden opplever den største globale flyktningkrisen siden andre verdenskrig, mens asylankomstene til Norge er rekordlave. Norge må øke sitt bidrag i den internasjonale flyktningkrisen. Som et av verdens rike demokratier har Norge et særskilt ansvar. Vi kan ikke be andre land vise raushet overfor flyktninger og samtidig avskrekke asylsøkere fra å komme til Norge. Vi ber regjeringen og Stortinget vise anstendighet og verdighet i språk og i handling.

Følgende forfattere har sluttet seg til:

Line Baugstø
Niels Fredrik Dahl
Tom Egeland
Endre Lund Eriksen
Anna Fiske
Jostein Gaarder
Liv Gulbrandsen
Hilde Hagerup
Klaus Hagerup
Iram Haq
Berit Hedemann
Vigdis Hjorth
Monica Isakstuen
Mahmona Khan
Dag Larsen
Torun Lian
Ruth Lillegraven
Maja Lunde
Jon Michelet
Olaug Nilssen
Anne Oterholm
Ingvild H. Rishøi
Veronica Salinas
Dag Solstad
Simon Stranger
Thorvald Steen
Gunnar Staalesen
Håvard Syvertsen
Linn Ullmann

Nyeste fra Dagsavisen.no: