Kultur

Spa deg ned – verden rundt

Varme bad og velgjørende spabehandlinger får støle, stressede kropper og sinn til å mykne og trekke pusten igjen. Det er snart november, så det er bare å pakke kofferten!

Bilde 1 av 8

Onsen i Japan

Japansk detaljestetikk møter helse for både sjel og kropp på en japansk onsen. Det er det japanske navnet på de varme, mineralrike kildene som det skal være minst 2839 av rundt omkring på de vulkanske øyene. Mange av de gamle fellesbadanleggene ved kildene er fortsatt i bruk, og flere er renovert til vakre kulturskatter. Men de finnes også i moderne versjoner. I den futuristiske bydelen Odaiba i Tokyo ligger ett av byens beste spa, Oedo Onsen Monogatari – den perfekte miks av gamle og nye japanske badetradisjoner. Få også med deg en natt på et Ryokan, et hotell med en egen onsenavdeling, der du også ofte sover på tradisjonelle tatamimatter. NB! Sett deg inn i de kulturelle badereglene og renselsesritualene på forhånd, som japanerne følger MEGET nøye! www.japan-guide.com/e/e2292.html

Helårsbadebyen Budapest

Det er ikke mange innlandsbyer som kan skilte med å være perfekte badebyer – men det kan Budapest. Og det hele året, både inne og ute, takket være de mange naturlig varme vannkildene som byen er tuftet på. Byen har dusinvis av flotte, historiske badeanlegg å velge mellom, og en håndfull moderne. Szechenyibadet er det vakreste og største, og Gellertbadet er en annen klassisk favoritt. Kiralybadet, med røtter fra 1565, byr på et åttekantet basseng i en fantastisk kuppelsal, badstuer og dampbad. Rudasbadet er også et av de eldste og mest elegante i byen, fra 1550, mens Lukacsbadet er laget i nyklassisistisk stil, fra 1894. Alle har flotte saunaanlegg, der du kan tine opp i vinterkulda. www.bathsbudapest.com

Les mer: Badepust i Budapest

Ski & spa i Østerrike

Etter en lang dag ute i skiløypene er det ingenting som er så perfekt som å la legemet synke ned i varmt, velgjørende vann. En av verdens beste ski & spa-steder er Bad Gastein i Østerrike, der du gjerne kan sette av en vindfull gråværsdag til bare å nyte det varme kildevannet som strømmer opp i berggrunnen i under Felsentherme i Bad Gastein eller på Alpentherme spa resort i Bad Hofgastein. Her kan du dessuten ta med deg hele familien – det finnes mange sklier og et utall bassenger, saunaer og velværeavdelinger å velge mellom, både ute og inne. www.gastein.com/en/ski-spa-austria

Vulkanspa på Island

Island er verdenskjent for sine vidunderlige, varme kilder. Første stopp for mange islandsfarere er naturlig nok Den blå lagune, den dampende og nesten uvirkelig turkisblå oasen midt ute i det rå, svarte lavalandskapet like ved flyplassen på Keflavik. Her kan det imidlertid fort bli folksomt. Siden jordoppvarmede, brennhete vannårer finnes over alt på øya, har imidlertid nesten hver eneste lille by og bitte lille et offentlig bad innen- eller utendørs. Ikke alle er like fancy, men de er deilige å hvile ut i etter en lang dag, uansett. Mange av hotellene har også egne badekulper. For mer upscalevarianter kan du besøke det flotte spa- og badeanlegget Laugarvatn Fontana like ved Geysir. Det er også magisk å ligge å plaske i Seljavallalaug, et av Islands eldste naturlige svømmebassenger, midt ute i en vill dal sør på øya. Mývatn Nature Baths er et rustikt og fint badeanlegg nord på øya. www.swimminginiceland.com

Les mer: Vannkraft på Island

Ayurveda i India

Bli «ny» med eldgamle metoder i India! Ayurveda er Indias 7000 år gamle tradisjonelle medisin, som fortsatt har mange millioner tilhengere. Det medisinske systemet tar for seg alle spekter av helsen vår, fra sykdommer, mental helse og kosthold, til trening og livsstil. Det er også blitt populært blant vestlige med ayurvediske opphold på spesialiserte resorts og sentre i India eller på Sri Lanka, der du får en vegetarisk kostholdsplan tilpasset din dosha, «mennesketype», samt massasje- og oljebehandlinger som renser og mykgjør både kropp og sjel. Som regel tilbys også yoga- og meditasjonsklasser. I delstaten Kerala i India finner du noen av de mest anerkjente instituttene og beste ayurdevaresortene, som for eksempel lekre Somatheeram Ayurveda Resort i Kovalam eller Carnoustie Ayurveda & Wellness Resort på Marari Beach. For rimeligere alternativer kan du prøve Ideal Ayurvedic Resort Beach i Kovalam eller Lake Ayurvedic Resort like utenfor Trivandrum. Se etter kvalitetssertifiseringsmerket «Green Leaf» (høy standard) eller «Olive leaf» (god standard).

Hammam i Tyrkia

De tyrkiske badene, hammamene, er ofte dekorert med de vakreste fliser, og er også en estetisk nytelse. Svett skikkelig godt ut i den glohete dampen, som ofte tilsettes deilige aromaer, slik at alle sansene får en oppkvikkende og rensende omgang. Bestill en skikkelig kroppsskrubb – og kvitt deg med din gamle ham! Etterpå føler du deg garantert som en nyfødt baby. Behandlingen foregår ofte på et oppvarmet flisebord. Du bør imidlertid google hammamen eller forsikre deg om at personalet er 100 prosent profesjonelle før du drar dit, da det også er rapportert om noen uprofesjonelle utøvere. Hammam er vanlig i mange muslimske land, og det er også obligatorisk med et hammambesøk om du er på reise i for eksempel Marokko eller Tunisia.

Les også: Verdens vakreste naturlige badebassenger

Thaimassasje i Thailand

Du kan få det overalt – på stranden, på hotellet, på gatehjørnet, på kafeene. Og det er så utrolig billig! Dette kan være avslappende og deilig nok det, men vil du oppleve en ekte, skikkelig thaimassasje bør du bla opp noen ekstra bath og gjøre litt lokal research før du legger deg på madrassen. Kvaliteten varierer nemlig veldig. Den tradisjonelle thaimassasjen kombinerer teknikker fra akupressur og yoga, og både føtter og albuer tas i bruk for å myke opp din stive kropp, som også strekkes i alle himmelretninger. Thailandske spa er også noen av de lekreste i hele Asia, og i Bangkok finner du mange gode alternativer. Mange av de beste er lokalisert på de store, kjente hotellene. Et helt annet alternativ er Wat Pho Massage, der du både kan få deg en rimelig massasje – og lære massasjeteknikkene selv – i en åpen paviljong utenfor et av byens templer. Myth House, bak den amerikanske ambassaden, og Health Land, som har flere filialer rundt i byen, er andre anbefalte spa med gode priser i Bangkok. ’

Engelske romerbad, Bath

Badeferien ligger ikke mer enn halvannen time med tog unna London! Den engelske spabyen Bath i Sommerset er bygget over varme kilder, som i tusenvis av år har gjort innbyggerne til noen av øyas reneste. I alle fall noen av dem! Det måtte imidlertid noen ekte romere til for å bygge de første badene, allerede i år 60. Deretter valfartet engelske kongelige og andre rikinger i århundrer til det fasjonable kurstedet for å bade i de vakre badeanleggene, der vannet naturlig holder 33,5 grader. Byen har fortsatt et aristokratisk preg. I dag kan du bare nyte synet av de gamle romerske badene, og for en varm dupp er det Therma Bath Spa, som kombinerer både historiske og moderne elementer, som gjelder. Utendørsbassenget på taket har spektakulær utsikt over byen! Spaet kan bli veldig fullt i helgene, så et godt råd er å besøke stedet i ukedagene utenom ferier. Flere av hotellene har også moderne spa. www.visitbath.co.uk

christine.baglo@dagsavisen.no