Kultur

Regner med dyr fest på Øya

Fast festivalgjest i seks år, Tor Inge Ege, blir svett av å regne på pengebruken på Øya. – Glad jeg ikke er student, sier han.

Bilde 1 av 4

Sykepleier Tor Inge Ege (32) fra Stavanger, tar seg en slurk av den første ølen på årets Øyafestival. Han har beregnet at det gjennomsnittlig blir rundt seks til. Han har regnet på forbruket sitt, noe motvillig, på spørsmål fra Dagsavisen.

– Jeg tror vi endte opp med at man fort bruker 800 spenn om dagen. Hvis du drikker åtte øl, blir det ca. 640, pluss mat to ganger, så det blir rundt 200 der. Det er ikke alltid jeg kjøper mat to ganger heller.

– Men plutselig kommer det uforutsette utgifter. For eksempel kjøpte jeg støvler i dag. Da går det 300 spenn bare der.

Les også: Alt om Øya 2016

Svett av å regne

Til sammen har Ege et forbruk i løpet av Øyafestivalen på rundt 3.200 kroner. Plusser man på festivalbilletten, på 2.600 kroner, blir summen 5.800 kroner på nesten ei uke.

– Da vi satt og gjorde dette regnestykket, tenkte vi «faen, vi skulle hatt med en deodorant, for nå begynner vi å bli svette».

Men da er ikke pengene som blir brukt hver kveld tatt med. Da sklir regnestykket helt ut.

– Da har du i hvert fall ikke kontroll over hvor mye penger du bruker. Plutselig finner du ut at du skal på en konsert på Øyanatt. Da går det 250 spenn der. Og så er det nattmat, og drit og lort.

Les også: Øya er blitt større

Han går ut stort sett hver dag etter Øya, og tror mange gjester også gjør det.

– Jeg drikker kanskje litt mer enn en vanlig gjest. Det spørs jo litt hvilken tid man kommer på dagen, det kommer an på hvem som spiller tidlig. Nå er klokka to. Det typiske for meg er å komme dinglende i firetiden.

Ege er glad han ikke er student lengre. Da ville han ikke klart seg så lenge.

– Da ville det nok ikke gått enn en dag eller to. Nå går jeg ukritisk og kjøper det jeg vil ha. Men som student, måtte jeg nok gått rundt og regnet på det.

Mat synes han det kunne vært greit for publikummere å ta med inn.

– Drikke skjønner jeg rett og slett fordi det er der du tjener pengene. Hvis ikke hadde det nok kosta mer for billetten, men matpengene regner jeg med går rett til dem som har bodene, sier Ege.

– Øya er ikke så studentvennlig økonomisk, selv om musikkprofilen er det. Du skjønner at folk tyr til kreative måter å få inn drikke på. Jeg så en fyr for noen år siden. Han hadde sprit i en solkremflaske, og satt og klemte det ut oppi brusen, forteller han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Spiser hjemme

Frilanser Mina Solstad Nergaard på 22, og student Eline Solstad Larsen (24) fra Bærum, er enige i at Øya ikke er spesielt økonomisk vennlig mot lommeboka til musikkinteresserte folk med dårlig råd.

– Jeg tenker at det er ganske dyrt, så vi har egentlig gjort en deal om å spise mest mulig middag hjemme før vi kommer hit, sier Solstad Nergaard.

– Med tanke på at vi har ukepass er det ganske dyrt, og man må sette av penger. Man skal være her mange dager, og skal man se en del konserter, og første artist begynner klokka to og siste klokka elleve, så må man kjøpe mat her, sier Solstad Larsen.

– Alkohol er jo det man kjøper mest av. Vi har regnet med at det vil koste mye denne uka. Spesielt om man skal videre ut på kvelden.

– Hva må ofres for å ha råd til å gå på Øya?

– Jeg har tenkt kanskje litt på pengebruken den siste måneden, så det er ikke mer dramatisk enn det.

– Ikke dyrest

Presseansvarlig i Øyafestivalen, Jonas Prangerød, er uenig i at Øyafestivalen er dyr, med tanke på at festivalen skal være et serveringssted.

– Drikkepriser er omtrent like dyre som på utesteder. Der er vi nok ikke blant de dyreste arrangementene. Når det gjelder matboder, tar vi en fast leiesum for bod og strøm, og alt det de trenger av ressurser. Resten av beløpet går til utsalgsstedene, så de må budsjettere i forhold til utgiftene.

– Er det en grunn til at man ikke kan ta med matpakke inn?

– Vi har siden dag én, fra vi var i Middelalderparken, sett på oss selv som at vi bygger Oslos største utested med servering. Det er vel ikke normalt at man får ha med mat og drikke inn på serveringssteder. Om man ikke ønsker å spise på festivalen, så regner jeg med at man finner andre måter å ordne det på.

– Folk bruker omtrent mer penger på å være her enn på selve billetten?

– Det stemmer nok at det er en stor andel av publikummet som bruker denne uka som en ferieuke, der man spanderer på seg mer enn en ferieuke, men det gjør man nok også på andre festivaler som går over flere dager. Jeg kan ikke helt se at vi priser oss noe særlig høyere enn andre arrangementer som det er naturlig å sammenligne oss med. Jeg opplever ikke oss som det dyreste alternativet.

Kommentar: Varsku her (Geir Rakvaag)

Noen av dagens artister på Øya

Dagny

Frøder

Okkultokrati

Erlend Ropstad

Seynabo Sey

Mastodon

Stormzy

PJ Harvey

Jamie XX

Mer fra Dagsavisen