Kultur

Reagerer mot ny kulturråd-sjef

Både ordføreren i Stavanger og kulturbyråden i Bergen reagerer på kulturråds­direktørens motvilje mot regionale kulturkontor.

Av Stein Roger Fossmo og Bernt Erik Pedersen

Representanter fra Ap, H og Frp på Stortinget har foreslått å spre Kulturrådets oppgaver til distriktene. Kulturdepartementet har bedt Kulturrådet å utrede områder av virksomheten som kan legges utenfor Oslo.

I Dagsavisen i går uttalte Kulturrådets påtroppende direktør Kristin Danielsen at hun er mot å flytte ut fagmiljøer fra Oslo.

– Blir man for opptatt av å stykke opp kulturrådet, vil det svekke fagmiljøene. Å flytte litt her og dytte litt der – det er ingen tjent med, uttalte Danielsen til Dagsavisen.

Les hele saken her: – Kulturfondet må bli i Oslo

Vil møte ministeren

– Jeg reagerer sterkt på uttalelsene til den nye direktøren, sier Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø (H). Ordføreren har nå bedt kulturminister Linda Hofstad Helleland om et møte.

– Etter 50 års virke er Norge og Vestlandsregionen moden for en bredere involvering av de kulturmiljøene som allerede eksisterer utenfor hovedstaden, sier Helgø til Rogalands Avis/Dagsavisen.

Hun mener et eget Stavanger-kontor vil styrke hele Kultur-Norge.

– Et regionkontor, bestående av sammensatte administrative oppgaver etter behov og i kontakt med kompetansemiljøer i regionen, kan gi en god, faglig effekt for kunst- og kulturmiljøene i hele landet, sier Helgø.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Forsøksordning

I Kulturrådets eget notat, som ble lagt fram for Kulturdepartementet forrige uke, foreslås det en prøveordning med et regionkontor på Vestlandet for utvikling av kulturnæringene. Dette kontoret foreslås lagt til Bergen eller Stavanger.

– Stavanger er klar til å huse et regionkontor, som gjerne bør få flere oppgaver enn utvikling av kulturnæringene, for eksempel sekretariatsoppgaver for Statens kunstnerstipend. Det handler ikke først og fremst om regionalisering, det handler om at vi kan gjøre enkelte oppgaver bedre utenfor Oslo, sier Helgø.

– Bergen er ledende

Bergens kulturbyråd Julie Andersland (V) har allerede sendt brev til kulturministeren om et fremtidig kontor for Kulturrådets næringssatsing i Bergen. Også Andersland reagerer på uttalelsene fra Danielsen i Dagsavisen.

– Byrådet i Bergen mener en desentralisering samlet sett vil styrke fagmiljøene, ikke svekke dem slik Danielsen mener, påpeker Andersland, som er byråd for klima, kultur og næring i Bergen.

– Bergen er Norges ledende kulturby. Kompetansen vi har kan bidra mye mer enn i dag, om vi får en struktur på Kulturrådet som legger til rette for det. Vi har også et godt samarbeid med Stavanger, Trondheim og Kristiansand om en politikk for desentralisering til de store byene utenfor Oslo, mener Andersland.

I Kulturrådets møte onsdag understreker kulturministeren at satsing på et regionkontor for kultur og næring er en god tanke.

Les også: Vil fylle tankene med kultur