Kultur

Omkamp om Lambda i Venstre

Jeg ønsker å rope et varsku, sier førstekandidat for Venstre i Vestre Aker, og tidligere bystyrerepresentant, Terje Bjøro som vil gjenreise debatten om byggingen av Munchmuseet.

Bilde 1 av 3

– Jeg var med på Lambdavedtaket i bystyret, men jeg ser nå at vi ikke aner hvilke utgifter som kan komme, sier Terje Bjøro, førstekandidat i Vestre Aker Venstre, og tidligere bystyrerepresentant i Oslo.

«Efter lang tenkepause har jeg snudd», skrev han i et innlegg i Dagsavisen mandag, der han oppfordrer til å støtte folkeaksjonen mot det nye Munchmuseet.

Bjøro vil benytte sjansen ved Oslo Venstres årsmøte til helgen og foreslå at Oslo Venstre går inn for å stoppe byggeprosessen på Paulsenkaia i Bjørvika, forteller han til Dagsavisen.

– Flere i Oslo Venstre støtter dette. Beslutningen om Lambda har vært rådhusstyrt. Jeg håper at mitt eget parti kan tenke gjennom dette, sier Bjøro.

LES OGSÅ: Avviser omkamp om Lambda

Krevde stans

I 2013 ble det omsider enighet i Oslo bystyre om at det nye Munchmuseet skulle bygges i Bjørvika. Dette etter en årelang strid. Museumsbyggingen ble vedtatt i oktober 2014 mot Frp, Rødt og Miljøpartiet De Grønnes stemmer.

Men våren 2015 ble det avdekket kritikkverdige forhold knyttet til byggeprosessen med nytt hovedbibliotek i Bjørvika. Og da budsjettsprekken på over 400 millioner kroner ble et faktum, gikk partiene Rødt og Frp ut og krevde stans i byggingen av Munchmuseet.

– Det er på høy tid å skrote Lambda som er et ekstremt dyrt bygg, uegna for å vise fram kunst, og heller gå inn for å bygge nytt museum på Tøyen til halve prisen, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NRK. Han fikk støtte fra Frps Carl I. Hagen, selv om Frp ikke ønsker museum på Tøyen.

I etterkant av gjennomgangen av biblioteksbyggingen har det nye byrådet i Oslo sagt at de vil vurdere driftskostnadene til museet, men de vil ikke stoppe byggeprosessen. Planen er å legge fram nye tall for hva det vil koste å drive museet i forbindelse med budsjettet for 2017, fortalte kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) til Dagsavisen 4. desember.

Grunnforholdene

Foreløpig har det ikke kommet noen tall som indikerer at budsjettet til selve byggingen, på 2,76 milliarder kroner, ligger an til å sprekke. Men Bjøro er bekymret for at det vil skje.

– Jeg er alvorlig bekymret for økonomien her. Selv om det kan gi oss riper i lakken å stoppe byggingen, så tror jeg det er så mye som har skjedd nå, og så store usikkerhet knyttet til grunnforholdene, at det er nødvendig med en tenkepause, sier han.

Både grunnforholdene ved hovedbiblioteket og på Munch-tomta har vært undersøkt. Det har vært utarbeidet fire ulike rapporter om grunnforholdene på kaia der Lambda bygges, ifølge byrådet. Grunnen der består av innslag av sagflis, skjellrester og leire ned mot 32 meters dybde. Det er 38–39 meter ned til berget, der det skal festes peler som museet skal stå på.

Undersøkelser av grunnforholdene under hovedbiblioteket viser at det er lenger ned til fjell der, mellom 54 og 68 meter.

LES OGSÅ: Ap-partilag: – Revurder Lambda

Akvarium

Bjøro mener imidlertid det ikke finnes tilfredsstillende geotekniske undersøkelser for Munchmuseet. Han mener bystyret nå må gå inn for å revurdere Tøyen som alternativ for nytt museum.

– Jeg ønsker å rope et varsku med dette. Vi må nok ha en ny arkitektkonkurranse på Tøyen. Tomta der byr på helt andre muligheter. Så hadde det vært flott med et akvarium på Vippetangen, sier han.

LES OGSÅ: Nå skal de bli enige om Munch-kostnader

– Dumt

Tidligere kulturbyråd i Oslo kommune, Hallstein Bjercke (V), som fikk hard kritikk fra det nye byrådet for sin håndtering av byggesakene i Bjørvika, tror ikke på noe flertall mot Lambda i Oslo Venstre.

– Dette synes jeg er nesten like dumt som da Raymond Johansen (Ap) prøvde å stoppe bibliotekutbyggingen. Nå er begge byggeprosjektene i full gang, og tida for omkamper er forbi, sier han.

Under en presselansering 7. januar sa direktør ved Munchmuseet, Stein Olav Henrichsen:

– Spuntarbeidet er allerede ferdig, og vi ser at det foreløpig ikke er noen utfordringer i byggingen. Én milliard kroner er allerede brukt. Det vil ikke være ansvarlig å terminere prosjektet nå, sier han.

LES OGSÅ: Ble advart om Munch-problemer

Nyeste fra Dagsavisen.no: