Kultur

– Jeg er ingen kultursnobb

Linda Hofstad Helleland (38) tror hun ble utpekt til minister fordi hun er en politiker som får ting til.

– Det hadde vært kjipt å gi dette kortet til for eksempel en sosialist, spøkte Thorhild Widvey (H) da hun overrakte nøkkelkortet til Linda Hofstad Helleland (H). FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT/NTB SCANPIX

– Jeg ser på henne hver gang. Jeg er så redd for å si ett ord i en tittel feil. Det er det jeg er mest nervøs for, sier Linda Hofstad Helleland og ler.

Hun peker mot kommunikasjonssjef i Kulturdepartementet, Hanne Gjørtz, som følger nøye med på den nye kulturministerens første intervju med Dagsavisen. I går overtok Helleland nøkkelkortet til kulturministerens kontor, og hun møtte et pressekorps som var nysgjerrige på den nye ministeren. Ikke uventet kom spørsmålene om hennes favoritter innen ulike kulturuttrykk, noe avtroppende kulturminister, Thorhild Widvey (H), har fått mye tyn for å ha surret litt med.

LES OGSÅ: Her er den nye regjeringen

Breddekulturen

Helleland mottok gode ord fra Widvey, som skal ha ønsket at statsministeren satset på nye Høyre-krefter. Den nye kulturministeren fra Klæbu i Sør-Trøndelag forteller at hun er glad i mye forskjellig kultur.

– Jeg er fra en bygd i Trøndelag. På bygda er kulturlivet viktig, for det er det man gjerne driver med. Jeg har stått i kor, vært i kulturskolen og i idretten. Jeg er ingen kultursnobb, men det lever jeg godt med, sier hun.

Helleland tror hun ble utpekt til minister fordi hun er en politiker som får ting til.

– Det er viktig at kultursektoren har politikere som kan sørge for å ta kampen i regjeringen. Vi går inn i økonomisk utfordrende tider. Det blir en tøff kamp for å få bevilge penger til tiltak som ikke er lovpålagt, som til kultur, sier Helleland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Skjevt ut

Det ble sagt om hennes forgjenger at hun kom skjevt ut med kulturlivet, blant annet da hun gikk inn for store kutt i bevilgningene til film. Karakteristikkene mot Widvey har haglet fra kulturlivet. Helleland er forberedt på å bli upopulær.

– Det blir man som politiker, og politiker har jeg vært ganske lenge. Men jeg mener det er viktig å stå opp og tro på noe, framfor å snakke folk etter munnen. Jeg er glad i debatter og diskusjoner, sier hun.

Noe Helleland nå må ta tak i er å bedre kvinneandelen i filmbransjen. Det har Stortinget vedtatt mot Høyres ønske.

– Den lave kvinneandelen har vært utfordrende lenge. Jeg synes det går litt treigt. Bransjen har snakket om dette i mange år, men det skjer ingenting. Jeg vil høre med bransjen hva de har satt i gang selv av virkemidler og hva de tror kan være nødvendig, sier Helleland.

Hun trekker fram mediepolitikken som et område hun vil bruke mye tid på. Om hun vil vente med å iverksette politikk til Mediemangfoldsutvalget kommer med sine anbefalinger i 2017, er usikkert.

– Det vil jeg ikke svare på nå, sier hun.

LES OGSÅ: Widvey: – Jeg har levert 100 prosent

Ja til OL og nei til nynorsk

Hun var en av de ivrigste OL-forkjemperne, og har ytret at elever burde få velge vekk nynorsken. Dette er vår nye kulturminister.

– La elevene få fokusere på det viktige i skolen og velge bort skriftlig sidemål, sa stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland i debatten under Høyres landsmøte i 2011. Nå er det hun som har ansvaret for Norges språk- og litteraturpolitikk videre.

På Instagram beskriver Helleland seg som «Trønderdame, guttemamma, gift med en halling og leder av Stortingets transportkomité», og hun har også blitt kjent som den i Høyre som oftest stemmer mot eget parti i Stortinget. Da OL-spørsmålet herjet partiet, var hun på ja-siden.

Fra 2009–2013 var hun medlem av Stortingets familie- og kulturkomité, men hun var tydeligst offentlig engasjert i familiepolitikken.

Men sørtrønderen har flere ganger i perioden 2010–2011 stilt spørsmål til daværende kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) om evalueringen av knutepunktfestivalen Olavsfestdagene. Helleland kritiserte evalueringsprosessen og mente det var galt at Oslo Internasjonale Kirkemusikk-festival, en konkurrerende festival, skulle evaluere Olavsfest-dagene, som nå er blant festivalene som har mistet sin faste statlige knutepunktstøtte.