Kultur

Von der Lippe overveldet over Emmy-heder

Som første norske skuespiller er Anneke von der Lippe tildelt den prestisjetunge Emmy-prisen. Vinneren var «overveldet og veldig glad» da hun mottok prisen i New York natt til tirsdag.

Anneke von der Lippe med Emmy-prisen for beste kvinnelige skuespiller. FOTO: ANDREW KELLY/REUTERS/NTB SCANPIX

Av Stian Johnsen

– Det er helt utrolig og overveldende. Jeg hadde ikke trodd det, er von der Lippes umiddelbare reaksjon på telefonen fra USA.

I glamorøse omgivelser ble hun hedret med Emmy som beste kvinnelige skuespiller. Prisen får hun for sin tolkning av lensmann Helen Sikkeland i den populære NRK-serien «Øyevitne».

Kulturminister Thorhild Widvey (H) gratulerer von der Lippe og kaller prisen en stor anerkjennelse.

Dette skrev Dagsavisen om «Øyevitne»: Fra mammon til mammut

Sterke utfordrere

Von der Lippe var nominert sammen med briten Sheridan Smith og den brasilianske veteranen Fernanda Montenegro. Og 51-åringen hevder hun ble overrasket da hennes navn ble lest opp av prisutdeler Robin Lord Taylor.

– Jeg hadde forberedt meg på ikke å vinne, så dette er jeg fantastisk glad for, sier von der Lippe.

– Fernanda Montenegro er Brasils største stjerne og en fantastisk kvinne. Og Sheridan Smith er også fantastisk god, sier hun til NTB.

Feiring

Hun var også Emmy-nominert i 2005, den gang for rollen som helseminister i «Ved kongens bord». Da måtte hun se seg slått av den kinesiske skuespilleren He Lin.

– Det er veldig stor forskjell på å vinne og ikke å vinne. Men uansett er det en stor ære å bli nominert, sier von der Lippe.

Hun hadde ikke rukket å tenke over om prisen kan åpne muligheter for henne videre i karrieren. Først var det tid for litt mer jubel.

– Nå skal vi nok ut og feire, ja, sier hun.

Merittert

Anneke von der Lippe har spilt i en rekke filmer og TV-serier, og hun har fra før vunnet tre Amandapriser, Filmkritikerprisen, den internasjonale Chaplinprisen og den danske Bodilprisen.

51-åringen er tilknyttet Nationaltheatret, der hun i høst har spilt i «Dyrene i Hakkebakkeskogen.

I 2013 fikk den norske filmskaperen Deeyah Khan en Emmy for beste dokumentarfilm for «Banaz: A Love Story».

Den internasjonale Emmy-prisen deles ut til TV-serier som er produsert utenfor USA. Årets utdeling er den 43. i rekken. (NTB)

LES OGSÅ: Avslører skuespillerne til «Fortrolige samtaler»