Kultur

Iskalde eventyr

Eldgamle kulturskatter smelter fram fra isen i fjellheimen i Oppland. Bli med tilbake i tid – inn i breisen i Mimisbrunnr Klimapark.

Bilde 1 av 6

– Vet du forskjellen på en isbre og en snøfonn?

Bjørn Ola Sveen Volden stiller spørsmålet til en gruppe småhutrende turister, som er alt annet enn sommerlig kledd midt i juli. Av en grunn. Tåka ligger som en søkkvåt vadmelssekk på skarve to plussgrader over Juvasshytta ved Galdhøpiggen.

– Mister du votten din i en bre, vil den etter hvert dyttes framover og smelte ut, og bli ødelagt av luft og vær, siden breene er i bevegelse. Men mister du den i en snøfonn, kan den fungere som en fryser i strøk med permafrost, som her, og bli liggende i mange tusen år, fortsetter han.

LES OGSÅ: 25 tips til norgesferie

Tusen år smelter

Selv om det er høysommer, er det uvanlig mye snø i fjellheimen i år.

Men de siste ti årene har det slett ikke vært slik. I 2006 var det så varmt at tusenvis av år med tindrende snøkrystaller smeltet i en fei fra breene og fonnene. Og under dem dukket det plutselig opp usedvanlig velbevarte spor fra forfedrene våre: Mellom 1000–3300 år gamle piler og buer, en brun, såleslitt sko som er mer enn 3400 år gammel – og i fjor: en nesten intakt kjortel, som en farende må ha gått rundt med for mer enn 1700 år siden.

– Dette var med på å starte interessen for brearkeologi for alvor, sier Sveen Volden, som forteller at en gruppe brearkeologer nå hvert år går manngard langs bre- og fonnkanter på slutten av sommeren og tidlig om høsten, for å se etter nye funn.

– Og jo mer som smelter, jo eldre blir funnene, påpeker han.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Norrønt tema

Vi har fulgt et intrikat gangsystem over gråsteinen i Mimisbrunnr Klimapark 2469, inn til den mer enn 6000 år gamle breisen. Her er det blitt hogget ut en 60 meter dyp tunnel – med isøks.

– Det tok to måneder, forteller Sveen Volden.

Inne er den fylt med vakre is- og snøskulpturer med norrøn mytologi som tema.

Den første istunnelen her ble bygd i 2011, men den smeltet bort. I 2012 sto den nye tunnelen ferdig. I veggene er det også fryst inn kopier av noen av funnene som er gjort, blant annet av en av de mer enn 1000 «skremmepinnene», som fangstmennene i gamle dager brukte til å skremme villreinen inn i fellen med.

Årringer av reinsdyrbæsj

Litt moro er det også – med en ekte issklie som ender opp rett ved selveste Midgardsormens buktende munn.

– Vet dere forresten hva de svarte «årringene» i isen her inne er? spør guiden.

– Vulkansk aske …? prøver én seg.

– Ja, det er litt av det også. Men det meste er reinsdyrbæsj! fortsetter Sveen Volden.

Reinsdyrene har nemlig bestandig søkt opp på snøen sommerstid, for å slippe unna den plagsomme bremsen.

Sårbart økosystem

For å oppleve tunnelen må du gå med guide, som også gir en spennende innføring i natur, dyreliv og geologi på 1800 meters høyde. Gangbrusystemet er laget for å forhindre slitasje på en sårbare naturen under Juvflye – og gjør det mulig for rullestolbrukere å oppleve parken.

– Se på kartlaven – den vokser kanskje en hårsbredd i året. Så mange av dem dere kan se her, er flere hundre år gamle. Issoleien er en annen vekst dere bør fare varsomt med. Den bruker sju år fra den er fødes til den blomstrer, og er rødlistet, forteller Sveen Volden.

Eldgamle ferdselsveier

Vel nede på Norsk Fjellmuseum i Lom er det på tide å studere funnene nærmere – og i varmere omgivelser. I juni åpnet den nye utstillingen «Over isen – funn frå isen viser veg».

– Før har vi hatt mest fokus på fangstkulturen, men nye funn viser også at fjellene var viktige ferdselsveier, sier museumsleder Mai Bakken.

På utstillingen kan du blant annet se den flotte, 1300 år gamle skien som ble funnet i Reinheimen i fjor høst, med hel binding og alt. Og en rekonstruert kopi.

– Kjenn så lett den er – nesten som dagens karbonski! Den er laget av bjørk, og fungerer visstnok helt flott, påstår hun.

Viktige brefunn

Du kan også se en ski eller truge som er mer enn 2700 år gammel, og flotte staver med ornamenter.

Funn fra isen i gamle fjellpass er kjent fra Alpene, men at slike funnplasser også fantes i Norge, ble først kjent i august 2011, da et stort antall ting ble funnet på isen øverst på Lendbreen på Lomseggen. Da fant de blant annet rester av klær, tekstiler, sko, lær, hesteutstyr og hestemøkk samt jaktutstyr, og mye av det er utstilt på Fjellmuseet.

Man antar at fjellknauser har holdt breen i ro akkurat her, slik at isen har stått stille og konservert sakene.

Velbevart

Utstillingen viser også en rekonstruksjon av hvordan man tror den 1700 år gamle kjortelen som også ble funnet på breen, det eldste klesplagget som noen gang er funnet her til lands, kan ha sett ut. Originalen befinner seg i en fryser på Kulturhistorisk Museum i Oslo.

– Funnene i isen er blant de best bevarte i verden. Ellers i Europa finnes det bare en håndfull lignende plagg fra samme tid, sier Bakken.

Funnene vekker derfor også oppsikt internasjonalt.

– Hittil er det funnet mer enn 2000 gjenstander. Mer enn halvparten av alle brearkeologiske funn som er gjort i verden kommer fra området vårt, Jotunheimen, Reinheimen og Breheimen, forteller hun.

Flere opplevelser til å få frysninger av

Lom kommune er et eldorado av aktiviteter for hele familien. Både på glattisen, i snøen og på bar bakke – over og under jorda.

  • Utforsk Mimisbrunnr Klimapark 2469. Fram til 23. august arrangeres to daglige guidede turer klokken 10.30 og 14, deretter i helger fram til 14. september. Pris 150/300 kr barn/voksen, familie 700 kr. www.mimisbrunnr.no
  • Toppen av Galdhøpiggen kan nås fra Spiterstulen (litt lengre tur og flere høydemeter, tre alternative ruter) eller Juvasshytta (litt kortere tur, må gås med guide da man må krysse en bre, aldersgrense 7 år, cirka 6–7 timer). Priser fra 150/200 kr for barn under 15 år/voksne. www.juvasshytta.no
  • Raubergstulen, midtveis opp til Galdhøpiggen, tilbyr ridning i sommerferien, fra korte leieturer fra 150 kr opp til halvdagsturer for 550 kr (www.raubergstulen.no). Ved siden av er det en morsom klatrepark med panoramautsikt og sju ulike løyper, fra barneløype til ekstremløype. Priser fra 100–340 kr avhengig av høyde. www.aktivilom.no
  • Bli med på brevandring! Flere tilbydere, som Aktiv i Lom og Norgesguidene, har tilbud om 5–8 timers turer, fra 8 år og oppover.
  • Galdhøpiggen Sommerskisenter tilbyr skikjøring helt fram til oktober. Dagskort 300/370 kr for barn/voksne. www.gpss.no
  • Dårlig vær? Gå under jorda! Utforsk grottene i den vakre Dumdalen. Fra 8 år og oppover. Priser rundt 750 kr med Aktiv i Lom/Norgesguidene.
  • Aktiv i Lom tilbyr også en ziplinetur du ikke kommer til å glemme over det brusende fossefallet i sentrum av Lom – åpent daglig i sommerferien, 170 kr. De har også en aktivitetspark med gyrotrampoline, minigolf, klatretårn i sentrum ved Sport 1. www.aktivilom.no.
  • Det er også en rekke fine fotturmuligheter i området. Kart og tips får du gratis på turistinformasjonen i Lom.
  • Turistinformasjon: www.visitjotunheimen.no

Mer fra Dagsavisen