Kultur

Et vannskille for vannsikkerhet

I fjor druknet 115 mennesker i Norge. Mange liv kunne vært spart om svømmeopplæringen var bedre.

Publisert Sist oppdatert
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Utdanningsdirektoratet vurderer nå en endring i skolenes definisjon av svømmedyktighet.
Det er avgjørende for neste generasjons opplevelse av vann at man velger et alternativ som setter skoleelevene i stand til å nyte naturen og vannet på en trygg måte. Høringsfristen er fredag den 13. mars – nesten ironisk.

Sjø og vann er en viktig del av nordmenns friluftsliv og en viktig kilde til livskvalitet. På vinteren går vi på skøyter og ski, når våren kommer trekker vi til vann-nære områder for å nyte solen, og sommeren hadde ikke vært den samme uten bading. Dessverre koster dette mange menneskeliv - hvert år.

Rulleski gjennom Frogner-parken
Det er en unik historie bak hver av de 114 drukningsulykkene. Et fellestrekk er at de skjer i naturen.
Vi kjenner alle holdningskampanjene med «Severin Suveren». Vi vet å behandle fjellet med respekt, og skjønner at du ikke kan krysse Hardangervidda på ski bare fordi man kan krysse Frognerparken på rulleski. Derfor er det merkelig at vi tror at man kan forebygge drukningsulykker ved å lære barna å bli svømmedyktige i naturen når opplæringen foregår i oppvarmede svømmebassenger som om man er i Syden.

Sjokkartet situasjon
Drukningsulykkene skjer ofte i mer kaotiske og utfordrende omstendigheter enn det vi finner i en varm svømmehall. Strøm fra en elv, røff sjø, grumsete vann, store bølger, øyeblikkelig kulde, tunge klær, og desorientering er faktorer som er skremmende og ukjente. Da er utfordringene – selv for en trygg bassengsvømmer – veldig store og mer farlig. For en skoleelev – som så vidt behersker bassenget –er dette faktorer som kan gjøre det umulig å komme tilbake på trygg grunn.


Ny tilnærming
I dag driver vi svømmeopplæring i varme svømmebasseng. Trygge og varme omgivelser som i ikke har noe med den virkeligheten som venter i norsk natur. Realiteten blir fort en drukning selv få meter fra land. Vi i Norges Livredningsselskap krever en ny tilnærming til opplæring. Vi trenger en ny definisjon av svømmedyktighet for å redusere drukningsulykker i Norge. Høringsrunden ble avsluttet fredag den 13. mars. La oss håpe det ikke betyr ulykke.

Eget forslag
Vi har sammen med Norges Idrettshøgskole og Norges Svømmeforbund utformet følgende forslag.


«Mål for opplæringa er at eleven skal kunne rulle uti på djupt vatn, symje 100 meter på magen, og undervegs plukke opp ein gjenstand frå botnen med hendene, stoppe og kvile (flyte på magen, orientere seg, rulle over, flyte på rygg, samla i 3 minutt), symje 100 meter på rygg, og ta seg opp på land»

Forslaget var det prefererte forslaget under høringen, og det eneste forslaget som dekker kompetansebehovet. Man må orientere seg, håndtere å ha hodet både over og under vann, holde seg flytende og tilbakelegge en distanse i vannet. Norges Livredningsselskap mener det er avgjørende for neste generasjons barn og unge at Utdanningsdirektoratet velger vår definisjon.

Powered by Labrador CMS