Kultur

Ingen «Alene hjemme» til jul

Julefilmen som mange har som tradisjon å se for julestemningens skyld går ikke på TV3 i år.

Julefilm nummer 1 for mange, «Alene hjemme» med Macaulay Culkin i hovedrollen, går ikke på vanlig TV i år. FOTO: TV3

«Alene hjemme» fra 1990 er for mange norske TV-seere julefilm nummer 1, og filmen har de siste årene vært å se på TV3 i tida før julaften. Denne jula mangler derimot filmen på TV3s programoversikter. Det har mange seere reagert på, ifølge pressesjef Line Vee Hanum i TV3-eier MTG TV.

- «Alene hjemme» er vår «Grevinnen og hovmesteren». Vi har i hvert fall hatt den på programmet lenge nok til at seerne føler at den er en juletradisjon. Mange har kontaktet og spurt etter filmen, sier Vee Hanum.

3,4 milliarder kroner

Familiekomedien om åtteåringen Kevin som blir forlatt hjemme ved et uhell av familien i jula er blitt en av tidenes mest populære julefilmer. Den sies også å være tidenes mest lønnsomme. Den spilte inn 3,4 milliarder kroner da den gikk på kino i 1990. Siden er den blitt en moderne klassiker, og julefilmen mange må få med seg på TV før jula setter inn. Suksessen gjorde hovedrolleinnehaver Macaulay Culkin til 90-tallets store barnestjerne, og han fikk gjenta rollen som Kevin i «Alene hjemme 2» - hvor han befinner seg alene i et julepyntet New York.

«Alene hjemme» gikk i mange år som førjulsfilm på TV 2, mens TV3 begynte å vise den i 2005.

At den ikke går på TV3 i år har med rettighetsavtaler å gjøre. I år finner du «Alene hjemme» på betalkanalen CMore.

Pressesjef Line Vee Hanum i MTG TV kan trøste TV3-seerne med at «Alene hjemme» er tilbake på deres programmeny i desember neste år.

- Det er hyggelig at folk synes det er en juletradisjon å se «Alene hjemme» på TV3, men denne romjula sender vi «Alene hjemme 2» og film tre, fire og fem i denne serien, sier hun.

Mange amerikanske filmer

«Alene hjemme 2» går på TV3 1. juledag, som en av mange populære amerikanske julefilmer som preger programoversiktene i årets siste uke. Søndag før juleuka begynner, viser NRK1 «Love Actually».

TVNorge har «Hjelp, det er juleferie!» på programmet mandag 22. desember, og viser Chevy Chase-komedien i reprise i romjula.

På lille julaften går «The Holiday» på TV3, mens romjula byr på gjensyn med blant annet «Die Hard» og «Die Hard 2», actionfilmene med handling lagt til jul, samt nye og gamle sesongfaste klassikere som «Polarekspressen», «Gremlins» og «Rollebyttet».  På selveste julaften vises det nær 30 julefilmer på NRK og reklamekanalene. Fra førstkommende helg til og med 2. juledag vises TV-kanalene rundt 90 (!) julefilmer inkludert repriser.